Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 20

Austrija galėjo pažeisti ES teisę – teisingumo ministras

Už teisingumą atsakinga Europos Komisijos narė Viviane Reding nurodė Austrijos bendradarbiavimo su Lietuva stoką sprendžiant klausimą dėl Sausio 13-osios byloje įtariamo buvusio KGB karininko Michailo Golovatovo paleidimo, ir šiuo atveju kyla klausimas, ar Austrija nepažeidė Europos Sąjungos (ES) teisės, sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Scanpix“ nuotr.

„Šiuo atveju, kadangi Europos arešto orderis netaikomas, buvo taikomos ekstradicijos taisyklės. Ir būtent dėl to V.Reding pasakė aiškiai, kad čia nebuvo laikomasi tarpusavio bendradarbiavimo dvasios ir gerų principų“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

„V.Reding to nekomentavo, bet kyla klausimas, ar Austrijos elgesys atitinką ES teisę, turint galvoje visą acquis communautaire“, – sakė R.Šimašius.

Eurokomisarės pareiškimą, kad „teisiniu požiūriu klausimas aiškus – Austrija neprivalėjo vykdyti Europos arešto orderio“, kai kurios žiniasklaidos priemonės įvertino kaip pripažinimą, kad Austrija elgėsi tinkamai pagal ES nustatytas taisykles.

Tačiau ministras pabrėžė, kad atsižvelgiant į Austrijos išlygą orderį taikyti tik nusikaltimams po 2002 metų, visos procedūros vykdytos pagal kitokias – ekstradicijos – taisykles, kurios leidžia šalims reikalauti daugiau informacijos sprendžiant dėl asmens išdavimo nei perdavimo atveju pagal Europos arešto orderį.

R.Šimašiaus nuomone, abejotina, ar ši procedūra atlikta tinkamai.

„Procedūros Austrijoje vyko pagal ekstradicijos taisykles, ir yra rimtų argumentų, kurie leistų suabejoti šios procedūros teisėtumu“, – sakė R.Šimašius.

Pasak ministro, iki šiol iš Austrijos nesulaukiama atsakymo, kodėl Lietuvos prokuratūra apie M.Golovatovo sulaikymą informuota tik praėjus beveik 12 valandų po arešto, o teisinantis nepateiktais duomenimis jis buvo paleistas po sulaikymo nepraėjus nė 24 valandoms.

„Jei Austrija turi atsakymus, galėjo juos pateikti vakar ar užvakar, bet to nebuvo. Tai kelia nerimą ir nedaro garbės“, – sakė ministras.

R.Šimašius teigė tikįs, kad antradienį sudaryta abiejų šalių ekspertų grupė darbą baigs per savaitę.

V.Reding antradienį sakė, kad „viena – teisinis klausimas, kas kita – politinis klausimas“.

„Visų Europos Sąjungos valstybių narių pareiga – nuoširdžiai bendradarbiauti su savo partnerėmis“, – teigė eurokomisarė.

Austrų sulaikytas, o vėliau paleistas M.Golovatovas 1991 metais vadovavo Vilniaus televizijos bokšto šturmui. Per kruvinus Sausio 13-osios įvykius žuvo 14 žmonių, per tūkstantį buvo sužeisti. Rusijos pilietis Lietuvoje įtariamas nusikaltimais žmoniškumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius