-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 19

Autobusų stotelės Šiauliuose virsta šiukšlynais

Į „Šiaulių naujienų“ redakciją paskambinusi šiaulietė Sigita skundėsi dėl netvarkingų galutinių autobusų maršrutų stotelių. Jose maršrutinių autobusų vairuotojai sustoję pailsėti ne tik šiukšlina – iššluoja visas šiukšles iš autobusų tiesiai ant žemės ir jų nesurenka bei nieko nesigėdydami šlapinasi tiesiog ant asfalto. Kasdien pro langą matanti šį neestetišką vairuotojų elgesį Sigita sako, kad nebeįmanoma pakęsti tokios netvarkos ir gyventi šiukšlių pašonėje.
Autobusų stotelė
Autobusų stotelė / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Šlapinasi po langais

Pasak Sigitos, galutinėse autobusų stotelėse geriau nelipti, nes jose pasitinkantis dvokas gali sugadinti nuotaiką. „Gyvename šalia Gytarių žiedo galutinės autobusų stotelės. Šalia jos yra tualetas, tačiau juo vairuotojai nesivargina pasinaudoti. Kai nėra žmonių, šlapinasi tiesiog ant asfalto, o tai labai bjauru. Jei važiuojame autobusu namo, išlipame tiesiai į jų „sysių“. Gerai, jei lyja, tai nuplauna viską, tačiau kai sausa, balos telkšo ir sklinda itin nemalonus kvapas“, – skundžiasi Sigita.

Gyvename šalia Gytarių žiedo galutinės autobusų stotelės. Šalia jos yra tualetas, tačiau juo vairuotojai nesivargina pasinaudoti. Kai nėra žmonių, šlapinasi tiesiog ant asfalto, o tai labai bjauru. Skundžiasi Sigita.

Prie Kviečių gatvės 2 namo dažniausiai stovi maršrutiniai taksi automobiliai, kurių vairuotojai gamtiniams reikalams atlikti mieliau renkasi krūmelius, esančius po daugiabučio namo langais, nei už 50 metrų esantį lauko tualetą. „Suprantu, kad tualetai baisūs, tačiau kieme žaidžia vaikai, o vairuotojai šlapinasi, kur tik užsinori. Juk bjauru taip elgtis“, – sako Sigita.

Šiukšlės gamtovaizdžio nepuošia

Aplink Gytarių žiedo autobusų sustojimą matosi žali laukai, tačiau jų grožį nustelbia išsibarsčiusios šiukšlės. Sigita sako, kad kartais šias apylinkes aplanko moksleiviai ir jas sutvarko, tačiau švara išlieka ne ilgam. „Gėda prieš draugus ir giminaičius. Visi pastebi, kad tokio didelio šiukšlyno, kaip yra aplink Gytarių žiedo autobusų stotelę, niekur nėra. Valdžia turėtų susigėsti, kad gyventojai mieste skęsta šiukšlėse“, – sakė šiaulietė.

Prie savo namų gyventojai stengiasi palaikyti tvarką, todėl patys pjauna žolę, susirenka šiukšles, tačiau rinkti šiukšlių autobusų stotelėje jie nežada. „Vairuotojai šiukšlina, į tualetą nesugeba nueiti – prie ko čia mes? Mums nepriklauso tą erdvę tvarkyti. Mūsų namo gyventojai prižiūri erdvę tik aplink savo gyvenamąją teritoriją“, – aiškina Sigita.

Pasak Sigitos, miesto autobusų stotelės gana švarios, nes jose stabtelima labai trumpam, o galutinėse stotelėse vairuotojai per pertraukėles sugalvoja išsišluoti autobusus, o šiukšlių nesurenka. Sigita sako, kad jei vairuotojai tingi šiukšles surinkti, tegul šiukšlina autobusų parke, o ne po gyventojų langais. „Nemalonu gyventi sąvartyne – čia juk miestas“, – piktinasi Sigita.

Valdžios gyventojų skundai nepasiekia?

Šiaulių miesto savivaldybės miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis sako, kad iki šiol skundų dėl prišiukšlintų autobusų stotelių nesulaukė, todėl sunku komentuoti, ar ten iš tikrųjų yra netvarka. „Mūsų rangovinė įmonė yra įpareigota prižiūrėti autobusų stotelių teritorijas. Kadangi kasdienė stotelių priežiūra nevykdoma, šiukšlių ten atsiranda. Bent kartą per savaitę autobusų stotelės ir vieta aplink jas yra tvarkoma“, – teigė A. Adomaitis. Dėl atliekų, esant nepakenčiamai situacijai, A. Adomaitis gyventojams pataria kreiptis į jo vadovaujamą skyrių ir siūlo visiems būti tvarkingesniems, nes šiukšlės iš niekur neatsiranda.

„Stotelėse yra šiukšlių dėžė ir konteineris. Netoli yra ir pačių gyventojų buitinių atliekų konteineriai. Transporto priemonių vairuotojai susirenka šiukšles ir jas išmeta į konteinerius. Pastebime, kad patys gyventojai ir jų kaimynai šiukšlina išlipę iš autobusų. Niekada nebūna vienų labai juodų, o kitų labai baltų, todėl tikėtina, kad dėl netvarkos kalti patys gyventojai“, – sakė A. Adomaitis.

Kad gyventojų skundai būtų ne tik išklausyti, A. Adomaitis pažadėjo atkreipti dėmesį į Gytarių žiedo autobusų sustojimo vietos tvarką, kad ten būtų švaru ir tvarkinga, kaip ir kitose stotelėse.

Problema žinoma, tačiau kaltų nėra

Apie šiukšlinimą ir nemandagų autobusų vairuotojų šlapinimąsi po daugiabučių langais UAB „Busturas“ Technikos direktorius Silvas Gedaminskas sako žinąs, tačiau nekultūringų vairuotojų patiems identifikuoti nei karto nepavyko. „Gal šiukšlina ir patys vairuotojai, tačiau neturime įrodymų. O dėl tualetų, tai esu įsitikinęs, kad kur yra tualetai, jais vairuotojai ir naudojasi, o jei jų nėra, negaliu komentuoti, kaip tokiose situacijose vairuotojai elgiasi. Jei tualetas neprižiūrimas, tai į jį nueiti problema. Šias problemas stengiamės spręsti diskutuodami su Miesto infrastruktūros skyriumi“, – sako S. Gedaminskas.

Vasarą autobusų stotelės labiau prižiūrimos – kai kuriose stovi biotualetai. Žiemą biotualetų priežiūra sudėtinga, todėl jie yra ne visose stotelėse.

„Gytarių žiede dėl šiukšlių nuolatos iškyla problemų, tačiau neturime įrodymų, kad mūsų darbuotojai šiukšlina ar kaip kitaip neetiškai elgiasi. Apie tai daug kalbamės ir su pačiais darbuotojais“, – sako S. Gedaminskas.

Jis gyventojams pasiūlė nufotografuoti neleistinai besielgiančius vairuotojus ir kreiptis į bendrovės „Busturas“ administraciją. Tada į konkretų atvejį būtų atitinkamai ir reaguojama. „Sužinojus apie jų netinkamą elgesį būtų mažinami priedai, nes neetiško darbuotojų elgesio netoleruojame. Iki šio dėl neetiško elgesio nebuvo nubaustas nei vienas mūsų vairuotojas“, – teigia S. Gedaminskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius