-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 25

Automobilių verslo atstovai apie politikų mašinų nuomos sutartis: ekonominės naudos tokiuose sandoriuose nėra

Automobilių gamintojams Lietuvoje atstovaujantys verslininkai laužo galvas, kodėl politikai nuomojasi ar perka mašinas iš įmonių, kurios su automobiliais mažai ką turi bendro. Verslininkai atsakymo, kuo tai gali būti naudinga kuriai nors sandorio pusei, niekaip neranda.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po Seimą palikusios „valstietės“ Gretos Kildišienės mamos išperkamosios nuomos būdu iš „Agrokoncerno“ pirkto automobilio istorijos į viešumą ėmė lįsti ir kiti atvejai, kai politikai mašinas pirko arba nuomojosi iš įmonių, kurios nenurodo užsiimančios šiuo verslu.

Seimo konservatorius Dainius Kreivys antradienį nutraukė prieš savaitę sudarytą automobilio „Audi A6“ nuomos sutartį su jam priklausančia bendrove „Statybų gausa“, kuriai priklauso prekybos tinklas „Moki veži“. Jis 15min atsiųstame komentare teigė, kad tai darė iš asmeninių lėšų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kreivys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kreivys

Savaitgalį paaiškėjo, kad socialdemokratų pirmininkas buvęs premjeras Algirdas Butkevičius iš Marijampolėje registruotos energetika bei nekilnojamuoju turtu užsiimančios bendrovės „Alavera“ beveik du mėnesius nuomojasi 40 tūkst. eurų vertės „Audi Q7“.

Naglis Puteikis nuomojasi „Renault Sandero“, kuris kainuoja – nieko.

Kam politikams ieškoti įmonių, kurių pagrindinė veikla – ne automobilių pardavimas ar nuoma, kokia iš to gali būti nauda?

Oficialūs automobilių gamintojų atstovai Lietuvoje 15min teigė šito paaiškinti negalintys, anot jų, ekonominės naudos tokiuose sandoriuose būti negali.

N.Puteikio automobilis – iš salono

„Tikrai negaliu įvardyti ir surasti kokios nors naudos, galbūt – legalios. Neįsivaizduoju“, – 15min sakė „Renault“ prekės ženklui Lietuvoje atstovaujančios įmonės „Sostena“ vykdomasis direktorius Egidijus Gončarovas.

Jis pabrėžė, kad jo atstovaujama bendrovė per metus parduoda ir išnuomoja šimtus automobilių, turi geresnes sąlygas banke.

E.Gončarovas sakė, kad automobilių salonuose kainų yra pačių įvairiausių: „Pavyzdžiui, Naglis Puteikis (Seimo narys, – red. past.) važinėja su „Dacia Logan“, kuris yra pigus, o yra žmonių, kurie „Volvo“ sedaną ima.“

Politikų sprendimai stebina

Oficialaus „Toyota“ atstovo Lietuvoje „Tokvila“ rinkodaros vadovė Miglė Makauskaitė 15min teigė iki šiol dar negirdėjusi atvejų, kai automobiliai išperkamąja nuoma perkami ne iš oficialių atstovų, o kitų įmonių.

„Atvirai pasakius aš per šį skandalą apskritai pirmą kartą tokį dalyką sužinojau, nes mes siūlome lygiai tą pačią išperkamąją nuomą per oficialius refinansuotojus: bankus, kredito įstaigas. Tokio atvejo, kad kažkas iš kažkur persirefinansuotų iš įmonės, nusipirkusios automobilį, apskritai nežinau iš visos darbo patirties automobilių versle“, – sakė ji.

Galima tilpti į išperkamosios nuomos sumą nuo 100 eurų per mėnesį.

M.Makauskaitė pridūrė, kad įmonės gali automobilius pernuomoti, tačiau taip elgiamasi, kai kam nors išnuomojamas automobilis labai trumpam laikui.

„Bet nėra kalbos apie jokią išperkamąją nuomą, kaip kad čia buvo pavyzdys“, – teigė bendrovės atstovė.

Pasak pašnekovės, „Tokviloje“ automobilį galima išsinuomoti labai įvairiomis kainomis, ji priklauso nuo kliento poreikio, per kiek jis nori mašiną išsipirkti, kokią pradinę įmoką gali mokėti.

„Galima tilpti į išperkamosios nuomos sumą nuo 100 eurų per mėnesį, žinoma, ji gali būti ir 1,5 tūkst. eurų, jei žmogus ima trumpam laikotarpiui ir paskui grąžina automobilį po kažkokio laikotarpio“, – paaiškino ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Buvęs premjeras, socialdemokratų pirmininkas A.Butkevičius yra nurodęs, kad jo nuomojamo „Audi“ automobilio kaina siekia 40 tūkst. eurų, o nuoma jam kas mėnesį atsieina 480 eurų.

Beje, politikas su Marijampolėje registruota įmone yra pasirašęs ne išperkamosios nuomos, o verslo nuomos sutartį.

„Audi“ automobiliais Lietuvoje prekiaujančios įmonės „Moller Auto Keturi žiedai“ atstovai šia tema su 15min kalbėti nesutiko, o Strasbūre šiuo metu esantis A.Butkevičius į 15min skambučius neatsiliepė.

„Audi“ salone – ne tik nauji automobiliai

Anksčiau politikas yra aiškinęs, kad „Audi“ iš oficialaus platintojo nesinuomojo todėl, kad ten esą – tik naujos mašinos.

„Galiu pasakyti, kad buvo padaryta apklausa, kiek žinau, trijose ar keturiose įmonėse, buvo pateiktas reikalavimas, kad ta įmonė negali būti susijusi su valstybiniais projektais, neturi ryšių su ministerijomis ar viešuoju sektoriumi. Kiek pamenu buvo pradėta nuo „Audi“ centro, bet jie tik naujas mašinas lizinguoja“, – pirmadienį delfi.lt sakė A.Butkevičius.

Sostinėje vienintelis salonas, oficialiai prekiaujantis „Audi“ automobiliais, yra „Moller Auto Vilnius“ salonas.

Jo interneto puslapyje rašoma, kad salonas siūlo didelį naudotų „Audi“ ir „Volkswagen“ automobilių pasirinkimą.

15min pavyko rasti kelis „Audi Q7” automobilius, kurių kainos svyruoja nuo 26,5 tūkst. iki 58,9 tūkst. eurų.

Salono darbuotojas 15min paaiškino, kad bendrovė šias mašinas siūlo tik pirkti išperkamąja nuoma. Taigi, tiesiog išsinuomoti, kaip tai daro A.Butkevičius, jų negalima.

Bendrovės siūlomame naudotų „Audi“ automobilių sąraše 15min pavyko rasti kelis „Audi Q7“ automobilius, kurių kainos svyruoja nuo 26,5 tūkst. iki 58,9 tūkst. eurų.

„Audi Q7“
„Audi Q7“

Žinoma, juos sunku lyginti su tuo, kurį nuomojasi buvęs premjeras, nes jis nėra nurodęs, kokia jo naudojamos mašinos komplektacija.

Kai kurie politikai rinkdamiesi automobilius pasikliovė mašinų salonais.

„Lietuvos ryto“ teigimu, Andrius Kubilius nuomojasi „Nissan Qashqai“ iš automobilių centrą Alytuje turinčios kelių tiesimo ir tiltų statybų bendrovės „Alkesta“, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė su „Swedbank lizingu“ yra sudariusi išperkamosios nuomos sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius