Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 15

Avarijos nebuvo: vanduo Nemune ties Druskininkais susidrumstė tik dėl smėlio ir molio

Pirmadienį Nemune ties Druskininkais pastebėta vandens tarša privertė sunerimti aplinkosaugininkus – bijota, kad upėje nebūtų pasklidę kokie nors kenksmingi teršalai. Kol kas visų tyrimų rezultatų negauta, tačiau aiškėja, kad tai tebuvo smėlio ir molio kruopelytės, kurias nuo kranto į Nemuną nuplovė stipri liūtis.
Nemunas
Nemunas / Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Tai, kad Nemuno vanduo Druskininkuose yra labai drumstas ir įtartinai gelsvos spalvos, pastebėta pirmadienį. Taršos priežastis suskubo aiškintis Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) specialistai, paimti vandens mėginiai laboratoriniams tyrimams.

Kaip antradienį 15min.lt sakė Alytaus RAAD direktorius Stasys Vanagas, pirmieji tyrimai parodė, kad vandenyje padidėjęs suspenduotų medžiagų – molio ir smėlio dalelių – kiekis. Ypač daug jų pastebėta žemiau statomos prieplaukos prie Nemuno Bugiedos kaime Lazdijų rajone. Ją stato UAB „Alkesta“, prieš kelias dienas pradėjusi priekrantės žemės darbus. Tuo metu smarkiai palijo, tad vanduo ir nuplovė nemažai smėlio bei molio į Nemuną.

Didesnio drumstumo vanduo ateina ir iš Baltarusijos, bet ten irgi smarkiai lijo, tad padaugėjo sąnašų į upę. Taip pat ir žemiau statybvietės. Bet ties Druskininkais jau vakar vanduo pradėjo skaidrėti, vadinasi, dalelės ėmė sėsti, – sakė S.Vanagas.

„Didesnio drumstumo vanduo ateina ir iš Baltarusijos, bet ten irgi smarkiai lijo, tad padaugėjo sąnašų į upę. Taip pat ir žemiau statybvietės. Bet ties Druskininkais jau vakar vanduo pradėjo skaidrėti, vadinasi, dalelės ėmė sėsti“, – sakė S.Vanagas.

Antradienį aplinkosaugininkai vėl stebėjo upės vandenį ir tvirtina, kad vanduo gerokai praskaidrėjo. Dabar kiek drumstesnis Nemunas yra Alytuje, tačiau tikimasi, kad po kelių dienų vanduo nuskaidrės visur.

Anot S.Vanago, ištirta, ar Nemuno vandenyje nepadaugėjo tokių medžiagų kaip azotas ar fosforas, tačiau jų koncentracija išliko tokia pat, nustatytų normų neviršija. Organinių medžiagų vandenyje tyrimo rezultatus aplinkosaugininkai turės po savaitės.

„Išvada tokia, kad nieko kito nenutiko, tik po didelės liūties į vandenį buvo nuplauta smėlio ir molio. Kalbėjomės su „Alkestos“ atstovais, kurie stato prieplauką, aptarėme, kad naudotų apsaugos priemones ir tokiu būdu mažintų į vandenį patenkančių dalelių kiekį. Bet vykdant tam tikrus statybos darbus – kalant polius ir pan., gali šiek tiek susidrumsti vanduo, tai nėra gamtai pavojinga“, – tikino S.Vanagas.

Alytaus RAAD direktoriaus teigimu, žuvims geriau tinka skaidresnis vanduo, bet esą jos pačios neretai nedideliame tvenkinyje labiau sudrumsčia vandenį, negu šįkart po liūties atsitiko Nemune.

Pastarosiomis dienomis pastebėta, kad Nemune pakilęs ir vandens lygis – 50–60 centimetrų. Iš pradžių manyta, kad galbūt pakelta kuri nors užtvanka Baltarusijoje, tačiau aiškėja, jog dėl to taip pat kaltos smarkios vasariškos pastarojo meto liūtys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius