-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 15

B.Genzeliui – VDU garbės profesoriaus vardas

Už nuopelnus mokslui, kultūrai ir Vytauto Didžiojo universitetui nuspręsta VDU garbės daktaro vardus suteikti prof. Birutei Galdikas, prof. Tomui Venclovai, prof. Andreas F. Kelletat, o universiteto garbės profesoriaus vardą – prof. Bronislavui Genzeliui.
B.Genzelis
B.Genzelis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Regalijos naujiesiems universiteto garbės daktarams ir profesoriams bus įteiktos iškilmingo VDU Senato posėdžio metu.

„Mums didžiulė garbė, kad šie įžymūs žmonės sutiko tapti mūsų universiteto bendruomenės nariais. VDU garbės daktarų ir profesorių tradicija pradėta dar 1922 metais, tačiau savo svarbos neprarado iki šių dienų: ji padeda išlaikyti ryšį su Lietuvai ir universitetui nusipelniusiomis asmenybėmis, išreikšti jiems savo dėmesį ir pagarbą“, – teigia VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka.

Prof. Bronislavas Genzelis – filosofas, profesorius ir politinis veikėjas, Kovo 11–osios akto signataras, buvęs Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės, Aukščiausiosios Tarybos, vėliau – ir Seimo narys. Dalyvavo Lietuvos Konstitucijos rengimo komisijos darbe, rengė Mokslo, studijų ir švietimo įstatymus.

12 metų B. Genzelis skyrė Vytauto Didžiojo universitetui. Jis buvo VDU Istorijos katedros profesorius, ėjo fakulteto tarybos ir VDU Senato nario pareigas. Už akademinius nuopelnus apdovanotas Lietuvos mokslo premija, o už politinę veikla – Pasaulio laisvės medaliu, kurį skiria Amerikos biografijos institutas.

Birutė Marija Galdikas – lietuvių kilmės, visame pasaulyje garsi antropologė, gamtosaugininkė, žymiausia orangutanų tyrinėtoja. Ji yra šiuolaikinės primatologijos, gamtos apsaugos, etologijos specialistė, keleto knygų apie nykstančią orangutangų rūšį autorė.

Ateityje B. Galdikas ketina vystyti bendradarbiavimą su Vytauto Didžiojo universitetu: skaityti intensyvų kursą VDU studentams, bendradarbiauti tiriant Borneo orangutangų populiacijos genetinį polimorfizmą. Ji  kviečia savanorius iš Lietuvos, tarp jų ir VDU Gamtos mokslų fakulteto studentus, dirbti Pasir Panjang Orangutangų globos ir karantino centre. VDU Kauno botanikos sode planuojama sodinti B. Galdikas vardo ąžuolų giraitę.

Prof.  Andreas F. Kelletat – Mainco Johannes Gutenborgo universiteto profesorius, pasaulyje žinomas germanistas, Rytų ir Šiaurės Europos šalių literatūros, kultūrinių ryšių tyrinėtojas, tarpkultūrinio bendradarbiavimo puoselėtojas.

VDU jis svarbus kaip efektyvaus tarpuniversitetinio bendradarbiavimo partneris. Nuo 2000 metų, kai buvo pasirašyta ilgalaikė bendradarbiavimo sutartis tarp Mainco universiteto Taikomosios kalbotyros ir kultūros mokslų fakulteto bei VDU, DAAD rėmė mokslinius tyrimus, dėstytojų stažuotes ir studentų mainus, VDU bibliotekos fondus. A. Kelletatas daugelį kartų viešėjo VDU, skaitė viešas paskaitas, vedė bendrus VDU ir Germershaimo doktorantų seminarus, inicijavo mokslines konferencijas ir dalyvavo jas rengiant.

Prof. Tomas Venclova – iškilus poetas, intelektualas, publicistas, literatūros tyrinėtojas, Jeilio universiteto profesorius, garsus sovietmečio laikų disidentas, pasirinkęs emigranto ir pasaulio piliečio dalią. Jo poezija patenka į XX ir XXI a. lietuvių poezijos aukso fondą, o gausūs vertimai į įvairias užsienio kalbas liudija apie tarptautinį poeto pripažinimą.

Nors ir negyvendamas Lietuvoje, T. Velclova aktyviai dalyvauja šalies gyvenime. Už aktyvią pilietinę poziciją šiemet T. Venclovai buvo suteiktas metų Tolerancijos žmogaus vardas. Su VDU šį iškilų tautietį sieja priklausymas Atkuriamajam Senatui, apsilankymai universitete ir čia skaitytos paskaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius