Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 06

B.Markausko vietos Seime siekia dešimt kandidatų, tarp jų ir K.Krivickas

Broniaus Markausko apleista Seimo nario kėdė vilioja dešimt kandidatų. Sekmadienį, jei užteks pirmojo turo, paaiškės, kas gi užims buvusio žemės ūkio ministro, Klaipėdos rajono meru išrinkto B.Markausko vietą parlamente. Į ją pretenduoja dvi moterys ir aštuoni vyrai.
Kristupas Krivickas, Kazimieras Juraitis, Rasa Petrauskienė ir Gintautas Kniukšta
Kristupas Krivickas, Kazimieras Juraitis, Rasa Petrauskienė ir Gintautas Kniukšta / 15min nuotr.

Gargždiškiai sekmadienį spręs, kas metams, iki kitų metų spalio, kol baigis šio Seimo kadencija, sės į parlamentaro kėdę. Į ją pretenduoja 16 metų Klaipėdos rajono meru dirbęs socialdemokratų darbo partijos narys Vaclovas Dačkauskas, „valstietis“ Raimundas Daubaris, patys save išsikėlę Kazimieras Juraitis, vilnietis Gintautas Kniukšta bei Martynas Pocius.

Darbo partija siūlo Valdo Rimkaus kandidatūrą, o Liberalų sąjūdis kelia jauną politiką, 28-erių teisininko padėjėją Justą Ruškį. Gargžduose dėl Seimo nario kėdės varžysis ir Centro partijos keliamas televizijos veidas Kristupas Krivickas. Socialdemokratai kandidate iškėlė Ligitą Liutikienę, konservatoriai – Rasą Petrauskienę. Abi moterys pavasarį kandidatavo į rajono mero postą.

„Kandidatų visada panašiai būna, normalus skaičius, nei nustebino, nei ką, – sakė Klaipėdos rajono meru išrinktas B.Markauskas. Paklaustas, ar į Seimą patekęs asmuo per metus spės bent šį tą nuveikti, jis juokavo, jog šie „metai – tai raumenų pramankštinimas“. Anot mero, truputį keistoka rinkti tokiam trumpam laikui parlamentarą, bet toks rinkimų įstatymas, o ar jį reiktų keisti, sunku pasakyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas

Kandidatų įvairovė

Gargžduose dėl Seimo nario kėdės save kandidatais iškėlė du vilniečiai – G.Kniukšta ir K.Juraitis. Pastarojo pavardė viešumoje šmėkštelėjo pavasarį. K.Juraitis bandė tapti kandidatu į prezidentus, tačiau nesurinko reikiamo skaičiaus rinkėjų parašų. Gegužę K.Juraitis pripažintas kaltu dėl smurto prieš greitosios pagalbos mediką ir policijos pareigūnus. Vilniaus miesto apylinkės teismas jam skyrė laisvės apribojimą vieniems metams ir 2,4 tūkst. eurų baudą. K.Juraitis įpareigotas būti namuose nuo 23 iki 6 val., pradėti dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje bei nevartoti alkoholio ir kitų psichiką veikiančių medžiagų.

Pats savo kandidatūrą iškėlęs vilnietis, 58-erių G.Kniukšta, ragavęs darbo žiniasklaidoje, jau yra dirbęs Seime 2000–2004 metais būdamas Naujosios Sąjungos frakcijos nariu. Jis ėjo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pareigas, dirbo Europos reikalų komitete, Verslo ir užimtumo komisijoje.

Tarp kandidatų – penkių vaikų tėvas, televizijos žurnalistas K.Krivickas. Žinomas veidas kartu su Centro partija šiais metais kandidatavo į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, dalyvavo Europos parlamento rinkimuose, tačiau rinkimai baigėsi nesėkmingai. K.Krivickas ir toliau neslepia politinių ambicijų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristupas Krivickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristupas Krivickas

Į Seimą kandidatuoja ilgametis Klaipėdos rajono meras V.Dačkauskas. Rajonui jis vadovavo net 16 metų, nuo 2003-ųjų. Pavasarį jis taip pat dalyvavo rinkimuose į mero postą, tačiau jį aplenkė konservatorė Rasa Petrauskienė ir Seimo narys, buvęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, antraje ture išrinktas rajono vadovu.

Konservatorė R.Petrauskienė šiuo metu užima Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigas. Aktyvi moteris yra TS-LKD partijos Klaipėdos rajono skyriaus pirmininkė.

Atsilaisvinusią vietą Seime norėtų užimti „valstietis“ R.Daubaris, pavasarį patekęs į Klaipėdos rajono tarybą. Jis daugiau nei dvejus metus dirbo tuometinio Seimo nario B.Markausko patarėju. Nedidelį ūkį turintis vyras yra Klaipėdos rajono, Kvietinių bendruomenės pirmininkas.

Į Seimą pretenduoja ir dar du Klaipėdos rajono tarybos nariai – su visuomeniniu rinkimų komitetu patekęs, tačiau šįkart save pats išsikėlęs M.Pocius ir G.Palucko vadovaujamos socialdemokratų partijos narė L.Liutikienė.

Politologas Saulius Šiliauskas: lygtis su daug nežinomųjų

Žvelgdamas į kandidatų sąrašą politologas dr. Saulius Šiliauskas sako, jog tai lygtis su daug nežinomųjų ir išliks intriga, kas visgi pateks į Seimą. Politologas pabrėžia, jog tokiuose rinkimuose aktyvumas būna itin menkas, o šiuo atveju ir pati rinkiminė agitacija paskendo vasaros ir atostogų fone, tad būti išgirstam buvo nemenkas iššūkis.

S.Šiliauskas svarstė, kaip Gargžduose suveiks K.Krivicko korta. Naglio Puteikio partijos keliamas asmuo yra gerai žinomas. Kita vertus, čia gana tvirtą poziciją turi „valstiečiai“ ir jų išrinktas meras B.Markauskas. Neatmestina, jog ir jų kandidatas gali sėsti į Seimo nario kėdę.

„Ar valstiečiai sugebės išsaugoti kėdę, o gal ją užims socialdemokratai? Įdomi tendencija stebima, kad „paluckiniai“ socialdemokratai Lietuvos mastu yra trejete populiariausių partijų. Kaip tai atsilieps šioje apylinkėje, nežinia. Tai kairiųjų rinkėjo pasirinkimas, o jiems priklauso ir socialdemokratai, ir valstiečiai. Valstiečiai populiarumą po truputį praranda, bet jų rinkėjas taip staiga nesimes prie, tarkime, konservatorių. Intrigų čia yra ir įdomių.

Priekyje tarsi žengia Tėvynės sąjunga, jų kandidatė neblogai pasirodė rinkimuose kartu su B.Markausku, o ir rinkėjai konservatorių yra daug drausmingesni. Nežinia, kaip suveiks K.Krivicko vardas. V.Dačkauskas yra žinoma asmenybė rajone, ilgametis buvęs meras, šis faktorius irgi gali suveikti, rinkėjas gali eiti per asmenybės prizmę. Tai žmogus, turintis patyrimo ir savo rinkėją. Tai lygtis su daug nežinomųjų“, – sakė S.Šiliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius