-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06

B.Sabatauskaitė: lygias galimybes žmonės supranta geriau, bet kartais galvoja, kad dėl jų reikės namą perstatyti

Balandžio 1-ąją lygių galimybių kontrolierės pareigas pradėjusi eiti Birutė Sabatauskaitė juokauti laiko turės nedaug. Jos darbo kalendoriuje jau įrašyta, kad įstatyme reikia naujų diskriminacijos pagrindų – šeiminės padėties ir darbo vietos nepritaikymo neįgaliesiems. Kontrolierė užsimojusi ginti negalią turinčių žmonių teisę į tokį pat švietimą, koks prieinamas kitiems. Taip pat siekti geresnių galimybių derinti darbą ir asmeninį gyvenimą – karantinas parodė, kad dirbti galima ir įvairiose vietose, ir lankstesniu grafiku.
Birutė Sabatauskaitė
Birutė Sabatauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tarp planų – ir visuomenės švietimas apie lygias teises bei galimybes gintis nuo diskriminacijos, ir susitikimai su įvairiomis bendruomenėmis norint išsiaiškinti, ar jų atstovai traktuojami kaip visi gyventojai.

Seimas ligšiolinę Žmogaus teisių centro (ŽTC) vadovę B.Sabatauskaitę lygių lygių galimybių kontroliere paskyrė kovo pabaigoje.

„Mūsų šalyje tokių profesionalų yra labai nedaug“, – teigė jos kandidatūrą į šias pareigas pateikusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

B.Sabatauskaitė yra tarptautinės teisės magistrė, Europos nediskriminavimo teisės ekspertų tinklo narė-ekspertė. ŽTC ji dirbo nuo 2010 metų, nuo 2013 metų jam vadovavo.

Teisininkė rengdavo tyrimus ir pozicijas, teikdavo pastabas teisės aktams dėl smurto artimoje aplinkoje ir smurto lyties pagrindu, neapykantos nusikaltimų, nediskriminavimo teisės, tarptautinių teisės aktų nuostatų perkėlimo ar teismų sprendimų įgyvendinimo.

Interviu portalui 15min ji papasakojo apie artimiausius darbus, kurias problemas laiko opiausiomis, kaip žmogui pačiam įvertinti, ar yra pagrindo kreiptis dėl diskriminacijos, ar pati yra patyrusi diskriminaciją ir ar karantino ribojimus galima laikyti žmogaus teisių pažeidimu.

Neturi vienodų galimybių

– Pareigas pradėjote eiti vos prieš keletą dienų, bet situaciją lygių galimybių srityje žinote. Kokia ji? Kurios problemos opiausios?

– Daugėja supratimo, žmonės vis daugiau kalba apie lygias galimybes. Tos kartais net ir piktos diskusijos tiesiog rodo, kad žmonės po truputį susipažįsta su tuo.

Tuo pačiu tai yra tam tikra reflekcija, kad daugybė grupių kai kuriais atvejais neturi vienodų galimybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius