-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 02

Badaus tik simboliškai (nuotraukos, atnaujinta 14.15 val.)

Lietuvos profsąjungos ketvirtadienį vidurdienį pradėjo simbolinę bado akciją ir ketina ją tęsti bent iki liepos 23 dienos arba iki Vyriausybė atšauks savo sprendimą mažinti bazinį mėnesinį atlyginimą.
Profsąjungų bado akcija prie Seimo
Profsąjungų bado akcija prie Seimo / Gedimino Gasiulio/15min. nuotr.

Nors paskutinę dieną prieš bado akciją pasigirdo abejonių, ar ji įvyks, ketvirtadienį profsąjungos nutarė neatšaukti planų ir netoli Seimo, priešais Martyno Mažvydo biblioteką esančiame parkelyje, medžių pavėnėje, pastatė palapinę, kurioje ketina badauti.

„Vienašališkai tas sprendimas buvo priimtas ir tik iš „Valstybės žinių“ visi sužinojome, kad sumažintas atlyginimas. <...> Reikalavimai yra ir dėl pensijų, kad nemažintų, ir PVM nedidinti. Bet mums aktualiausia, kad darbuotojams mažinamas bazinis atlyginimas“, – žurnalistams sakė vienas bado akcijos dalyvių Zigmas Venckus.

Kita akcijos dalyvė piktinosi, kad Vyriausybė daugiau žada, nei daro: „Vyriausybė deklaruoja, kad yra socialinis dialogas, kad viskas yra derinama su profesinėmis sąjungomis, tai yra gryna netiesa. Visada mes esame pastatomi prieš faktą“.

Akcija – simbolinė

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas teigė, kad leidimas rengti bado akciją buvo gautas iki liepos 23 dienos.

„Pirmą savaitę kas parą keičiamės, antrą – kas dvi, o trečią gal ir visą badausime. Tai simbolinė akcija. Nenorime rizikuoti žmonių sveikata“, – naujienų portalui 15min.lt sakė A.Černiauskas. Jis pridūrė, kad simbolinės bado akcijos dalyviai gaivinsis vandeniu ir sultimis.

Profsąjungų lyderis užsiminė, kad jei reikės, trečią savaitę prie bado akcijos prisidės ir pats. „Su mano kompleksija tai galima drąsiai...“ – glostydamas pilvą juokavo A.Černiauskas.

A.Černiauskas teigė, kad bus badaujama, iki Vyriausybė atšauks savo sprendimą mažinti bazinį mėnesinį atlyginimą. Jei sprendimas bus palankus, profsąjungos žada pristabdyti bado akciją. „Jei Vyriausybė teigiamai priima viską, mes tada pristabdome ir laukiame, ką darys Seimas“, – aiškino A.Černiauskas.

Šiandien premjeras Andrius Kubilius sakė, kad sprendimas mažinti bazinį mėnesinį atlyginimą bus atšauktas, tačiau A.Černiauskas teigė, kad „girdime daug Vyriausybės pažadų, bet jie viską padaro atvirkščiai, mes palauksime, kol sprendimą priims“.

Jei iki liepos 23 dienos reikalavimai nebus įgyvendinti, profesinės sąjungos grasina imtis drastiškesnių priemonių. A.Černiausias neatskleidė, apie kokius veiksmus kalbama, tačiau užsiminė, kad jie „neprieštaraus Lietuvoje galiojantiems įstatymams“.

Kaip 15min.lt jau rašė, profesines sąjungas papiktino Vyriausybės sprendimas vienašališkai, pusiau slaptai sumažinti bazinę algą, pagal kurią skaičiuojamas daugiau kaip 200 tūkst. biudžetininkų darbo užmokestis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius