-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 02

Teisme – vėl prisimins paminklą

Trečiadienį Klaipėdos administraciniame teisme bus baigta nagrinėti byla dėl istorinio antkapio grąžinimo į Skulptūrų parką, – praneša Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys.
Senovinis postamentas panaudotas Sąjūdžio dvidešimtmečio paminklui.
Senovinis postamentas panaudotas Sąjūdžio dvidešimtmečio paminklui.
Temos: 2 Parkas Paminklas

Baigiamajame posėdyje bus apklausti kaip liudininkai Klaipėdos liberalų sąjūdžio pirmininkas Artūras Šulcas ir už Skulptūrų parko detalaus plano vykdymo priežiūrą atsakingas architektas Vytenis Mazurkevičius.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys prašo, kad Klaipėdos liberalų sąjūdis sugrąžintų į savo vietą buvusiose kapinėse Skulptūrų parke senovinį  postamentą,  kurį be leidimo naujam Sąjūdžio paminklui panaudojo skulptorius S.Mišeikis.

Klaipėdos liberalų sąjūdis buvo šio naujojo paminklo užsakovas, sumokėjo skulptoriui už darbą 4000 Lt autorinį honorarą, kadangi naujosios skulptūros savivaldybei neperdavė, todėl tebėra jos savininku.

Klaipėdos apylinkės teismas jau yra skyręs skulptoriui Stasiui Mišeikiui 50 Lt baudą už tai, kad negrąžina savavališkai paimto istorinio postamento į Klaipėdos miesto senąsias kapines, tačiau skulptorius atsisako grąžinti postamentą į senąją vietą, atsisako mokėti baudą, ją apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui.

Kultūros paveldo departamentas siekia, kad žmonės nustotų vogti istorinių antkapių detales iš Klaipėdos krašto kapinių bei jų liekanų, kurių neprižiūri artimieji, nes jų giminės yra emigravę į Vokietiją.

Senovinį postamentą skulptorius Stasys Mišeikis paėmė be leidimo ir panaudojo kurdamas paminklą Sąjūdžio dvidešimtmečiui, kuris pastatytas Klaipėdos pietinėje dalyje įrengtame parke.

Antkapio dalis – postamentas iki šio incidento buvo eksponuojamas senosiose Klaipėdos kapinėse. Skulptoriaus teigimu antkapis buvo naudojamas kaip kanalizacijos dangtis, todėl jis nematė nieko blogo jį paimdamas. Tačiau šioje kapinių vietoje nėra nei kanalizacijos trasų, nei jų šulinių.

Skulptorius Stasys Mišeikis pats yra nukentėjęs nuo panašių dalykų, nes po Klaipėdos pieno kombinato bankroto nežinomi asmenys kažkur išsigabeno jo skulptūrą „Baltijos kelias“.

Senosios Klaipėdos kapinės buvo įsteigtos 1820 m., jose buvo laidojami žymiausi miesto žmonės. Tikėtina, kad įspūdingas naujajai skulptūrai panaudotas postamentas buvo skirtas neeiliniam klaipėdiečiui.

1975 m. kapinės buvo sunaikintos, o vietoje jų buvo įrengtas Skulptūrų parkas, kuriame per 15 metų 72 skulptoriai  iš visos Lietuvos (tarp jų ir S.Mišeikis) Klaipėdos skulptūrų parkui sukūrė 145 skulptūras.

Tačiau dalis istorinių kapinių senųjų antkapių bei jų liekanų išliko, pavyzdžiui, paminklas 1923 m. kovose už Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos žuvusiems savanoriams. Atgimimo metu miestiečiai ėmėsi iniciatyvos pažymėti išlikusių paminklų dalis, palaidojimo vietas, keletas paminklų buvo atstatyta, kaip žymaus Klaipėdos mecenato J. L. Wiener (1795 - 1862) antkapis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius