Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 21

Balsas iš Seimo: A.Veryga vos ne pats turi sėsti į automobilį ir važiuoti į užsienį skolintis testų

Kai kurie Seimo politikai dabartinę situaciją dėl Lietuvos pasiruošimo atremti koronaviruso plitimą vadina labai bloga. Dėl reagentų, kurių dabar turime 1,3 tūkstančio, trūkumo trumpinamas mobilių COVID-19 patikros punktų laikas, medikams trūksta elementariausių apsaugos priemonių. Parlamente siekiama sušaukti neeilinį Sveikatos reikalų komiteto (SRK) posėdį, kai kurie Seimo nariai ragina kardinaliai keisti dabartinę situacijos valdymo struktūrą.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo SRK narys Antanas Matulas sakė, kad susiklosčiusią situaciją vertina labai blogai.

„Dėl to surinkome keturių komiteto narių parašus ir kviečiame komiteto posėdį artimiausiu metu. Tai, tikimės, kad trečiadienį tas gali įvykti. Surašėme klausimus, ką norime kviesti“, – teigė jis.

Seimo SRK pirmininkė Asta Kubilienė situacijos nedramatizuoja. Ji mano, kad Lietuvoje dėl koronaviruso iš tikrųjų neblogai tvarkomės.

„Reagentų katastrofiškai trūksta“

Pasak A.Matulo, jeigu ekstremali situacija dėl koronaviruso buvo paskelbta anksti ir laiku, tai po to laikas buvo prarastas veltui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas

„Dabar situacija, kokia yra Lietuvoje, manau, jeigu staigiai nesikeis, tai po savaitės turėsime problemų, su kuriomis nesusitvarkysime. Reagentų katastrofiškai trūksta“, – mano jis.

Dabar situacija, kokia yra Lietuvoje, manau, jeigu staigiai nesikeis, tai po savaitės turėsime problemų, su kuriomis nesusitvarkysime.

A.Matulo žiniomis, šeštadienį į Panevėžio ligoninę buvo atvežtas iš užsienio grįžęs karščiuojantis žmogus, kuris, anot Seimo SRK nario, nebuvo priimtas.

„Bent jau iš Pasvalio rajono vienas buvo jau nepriimtas, teigiant, kad nėra vietų. Tyrimai neatlikti. Tyrimus leidžiama daryti tuose mobiliuose punktuose tik po 20. Apsaugos priemonių ligoninės turi arba dviems dienoms, arba visai neturi. Mano apygardoje yra dvi ligoninės – Pakruojo ir Pasvalio. Tai, štai, situacija daugiau negu tragiška“, – tikino parlamentaras.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė

Jis aiškino, kad bandyta ieškoti verslininkų paramos, nupirkta kažkiek respiratorių.

Taip pat A.Matulas mano, kad kelios ligoninės yra praktiškai paralyžiuotos: izoliuotas 51 Respublikinės Panevėžio ligoninės medikas, Ukmergės ligoninė uždaryta.

Koronavirusas nustatytas ir dviem Ignalinos medikams, Santaros klinikų gydytojui.

Politikas piktinosi, esą šiandien diagnozes nustato ne medikai, o sveikatos apsaugos ministras savo įsakymu.

„Tie atvejai ir Panevėžio, kada gydytojai kelis kartus norėjo, kiek aš žinau, galvojo apie tai, kad reikia paimti tyrimą, bet netilpo į ministro nustatytus kriterijus, nes ne iš tos šalies buvo atvykę (pacientai – red.past.), tai šiandien turime tokią situaciją – 51 medikas nedirba, karantinuotas. Turime tą patį mirties atvejį, kur vėlgi ta pati gydytoja, įtardama pati sau, kad gali būti užsikrėtusi, norėjo atlikti testą. Jai nepadarė“, – kalbėjo A.Matulas.

Kritika dėl situacijos valdymo

A.Matulas piktinosi, kad Lietuva nedalyvavo Europos Sąjungos vykdytame bendrame apsaugos priemonių pirkime.

Jo nuomone, turėtų būti paskirtas naujas Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovas. Juo dabar yra sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Turi būti suburta kažkokia taryba, valdyba, į kurią įeitų mažiausiai 8, 9 ar 10 visų sričių vadybininkai, kariškiai, profesoriai, medikai, žurnalistai, kitų sričių specialistai. Vyktų konsultacijos, modeliavimas, strategavimas“, – svarstė Seimo SRK narys.

Anot A.Matulo, dabartinėje situacijoje, kai jaučiamas būtiniausių priemonių trūkumas, A.Veryga turėtų vos ne pats skambinti į vieną ar kitą šalį ir prašyti pagalbos.

„Sėsti į automobilį, vos neasmeniškai važiuoti atvežti, pasiskolinti bent kelis šimtus testų, kol gausime patys. Nes šiandien reali situacija tokia – tyrimų gydytojai paskirti negali. Kaip sakiau, pavyzdys – karščiuojantis žmogus su anamneze buvo nepriimtas. Dabar jis kažkur turės vykti padaryti testą, nors visi sako, kad mes jau tuos 20 testų šiandien išnaudojome“, – kritikavo Seimo SRK narys.

Sėsti į automobilį, vos neasmeniškai važiuoti atvežti, pasiskolinti bent kelis šimtus testų, kol gausime patys.

Tikino, kad problema bus išspręsta

Seimo SRK pirmininkė A.Kubilienė teigė, kad pirmiausia, jeigu būtumėme žinoję, kad bus tokia pandemija, tikriausiai būtumėme visi pasiruošę labai rimtai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė

„Tai, kad mes buvome iš tikrųjų pasiruošę labai neblogai, rodo ir pirmieji atvejai, kad jau rekomendacijos buvo, kad žmonės laikėsi jų. Žinoma, tenka apgailestauti, kad kai kurie žmonės tų rekomendacijų nesilaiko“, – komentavo ji.

A.Kubilienė sakė mananti, kad Vyriausybė tikrai sprendžia problemą dėl reagentų, skirtų tyrimams dėl koronaviruso, trūkumo ir ji artimiausiu metu bus išspręsta.

„O dėl komiteto posėdžio, nelabai aš suprantu, ką komiteto posėdžio metu opozicija norėtų pakeisti. Nes tikriausiai nei kaukių jie pasiūs per komitetą, nei reagentų pagamins. Tai, manau, kad tai yra tiesiog politikavimas, puota maro metu ir tikriausiai to neturėtų būti. Mes neturėtumėme žmonėms trukdyti tiems, kurie dirba tiesioginį darbą, dirba viršvalandžius, naktimis ir panašiai“, – pabrėžė Seimo SRK pirmininkė.

Nes tikriausiai nei kaukių jie pasiūs per komitetą, nei reagentų pagamins.

A.Kubilienės žiniomis, opozicijos atstovai į Seimo SRK komiteto posėdį nori sukviesti didžiulį būrį žmonių, kam dėl karantino irgi netinkamas laikas. „Na, ir, aišku, atitraukti juos nuo darbo“, – mano ji.

Seimo opozicijos atstovams matant poreikį keisti Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sudėtį, įtraukti daugiau žmonių, keisti jo vadovą, A.Kubilienė aiškino, kad jai visiškai nekeista, jog opozicija toliau politikuoja.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė

Pasak jos, tiek bendraujant internetu su žmonėmis, tiek su kolegomis Seimo nariais, taip pat pasiskaičius žmonių atsiliepimus portaluose, akivaizdu, kad didžioji dauguma gyventojų palaiko taip, „kaip mes Lietuvoje iš tikrųjų kol kas neblogai tvarkomės“.

„Tai irgi yra akivaizdu. Žinoma, jeigu neturėtumėme tokių atvejų, kad žmonės vis tiek grįžę iš užsienio šalių nesilaiko tos saviizoliacijos, migruoja, daro kažkokius bendrus susiėjimus giminių ir panašiai, tai mes turėtumėme dar geresnę situaciją. Žinoma, čia reikalingos visų mūsų pastangos: tiek valstybės, tiek ministro, kuris tikrai daro viską ir yra labai kompetentingas, nuolat bendrauja su tarptautinėmis organizacijomis, Pasaulio sveikatos organizacijos atstovais, remiasi jų rekomendacijomis.

Bet, žinoma, visada atsiranda vienas kitas medikas, visada atsiranda vienas kitas politikas, vienas kitas koks nors darbuotojas, kuris nori kažkokių ar tai politinių dividendų, ar kažkaip kitaip. Bet tikrai yra ne laikas. Dabar reikia visiems susitelkti, kad tas virusas būtų suvaldytas“, – kalbėjo ji.

Bet, žinoma, visada atsiranda vienas kitas medikas, visada atsiranda vienas kitas politikas, vienas kitas koks nors darbuotojas, kuris nori kažkokių ar tai politinių dividendų, ar kažkaip kitaip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius