Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 10 29

Balsavimą internetu siūlo pradėti nuo užsienio lietuvių

Šią savaitę posėdžiavusi Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija, savo rezoliucijoje pažymėjo, kad vienas iš būdų, skatinančių piliečių dalyvavimą rinkimuose, yra balsavimas internetu. Komisija kreipėsi į Seimą siūlydama įteisinti balsavimą internetu vienoje ar keliose užsienio valstybėse gyvenantiems Lietuvos piliečiams.
Informacinės technologijos
Informacinės technologijos / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak šios komisijos pirmininko P.Saudargo, tai pasitarnautų kaip eksperimentas ir leistų išsklaidyti daugelį su balsavimo internetu įvedimu Lietuvoje susijusių abejonių. Seimo nario manymu, šis siūlymas galėtų būti įgyvendintas jau rengiantis 2012 metų Seimo rinkimams.

Spaudos konferencijoje P.Saudargas pabrėžė: „Leidimas internetu balsuoti tik užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams nesukeltų didelio pavojaus visų rinkimų rezultatams nesėkmės – kibernetinės atakos, serverio gedimų ir panašių dalykų – atveju. Visi užsienyje balsavusiųjų balsai būtų skaičiuojami vienoje Naujamiesčio apygardoje. Vadinasi, blogiausiu atveju, negaliojančiais galėtų būti paskelbti tik vienos apygardos balsai, nelemiantys kitų Lietuvos rinkiminių apygardų rezultatų.“

Tikimasi, kad investicijos, susijusios su balsavimo internetu sistemos kūrimu, būtų vienkartinės, t.y. įvedus tokią galimybę internetu balsuoti tik užsienio lietuviams, vėliau norint prijungti prie šios sistemos likusias Lietuvos rinkimines apygardas daug papildomų lėšų tam jau nereikėtų.

„Balsuojant internetu užsienio valstybėse balsų pirkimo ar kitų nesąžiningų veiksmų tikimybė kur kas mažesnė. Sunku įsivaizduoti, kad net ir nesąžiningos partijos ar kandidatai norėdami neskaidriais būdais paveikti balsuojančiųjų valią, galėtų to siekti po visą pasaulį labai išskaidytoje apygardoje“, – sakė P.Saudargas.

Įstatymų projektai dėl balsavimo internetu galimybės įvedimo Seime nesulaukė pakankamo palaikymo, nuogąstaujant dėl nepakankamo elektroninių sistemų patikimumo bei platesnių galimybių paveikti rinkėjų valią neskaidriais būdais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius