Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 17 /17:17

Balsavimas dėl premjerės siūlytų PVM lengvatų: kaip buvo apžaistas M.Majauskas?

Ketvirtadienio rytas kai kuriems parlamentarams įsimins ilgam dėl Seimo posėdžio metu vykusio balsavimo, kuriame parlamentas išreiškė palaikymą premjerės Ingridos Šimonytės pasiūlymams dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų. Kitokią nuomonę dėl mokesčių lengvatų turėjęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas, panašu, bent jau kol kas liko it musę kandęs.
Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė
Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

PVM lengvata maitinimo sektoriui pastaruoju metu buvo tapusi valdančiųjų konservatorių ir BFK pirmininko, taip pat konservatoriaus konflikto priežastimi.

VIDEO: Balsavimas dėl I.Šimonytės pasiūlytų PVM lengvatų ir M.Majausko nepasitenkinimas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Jau kurį laiką BFK pirmininkas M.Majauskas priešinosi savo partijos ir premjerės I.Šimonytės valiai neteikti naujų, su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų biudžetui.

Vyriausybė siūlė lengvatą taikyti pusmetį, o M.Majauskas palaikė Laisvės partijos siūlymą lengvatą tęsti visiems metams, vėliau jis pateikė siūlymą 9 proc. PVM tarifą taikyti neribotai.

Galiausiai trečiadienį BFK patvirtino, kaip sako komiteto pirmininkas, „kompromisą“ – lengvatą taikyti metams.

Balsavimas – buldozeriu

„Balsuosime dėl I.Šimonytės pasiūlymų visa apimtim. Balsuojam, ar pritariam pasiūlymam“, – skelbė posėdžiui pirmininkavęs konservatorius Jurgis Razma.

Į jį netrukus kreipėsi prie tribūnos stovintis BFK pirmininkas M.Majauskas, rėmęs kitų iniciatyvas ir siūlęs savas, prieštaraujančias I.Šimonytės iniciatyvoms dėl PVM lengvatų.

„Turėjot suteikt alternatyvų balsavimą“, – nepasitenkinimą pirmininkaujančiam partijos kolegai išreiškė Seimo narys.

Salėje trumpam kilo šurmulys, tuomet stojo tyla – balsavimas įvyko: balsavo 131 parlamentaras iš 132, I.Šimonytės pasiūlymus dėl PVM lengvatų parėmė 73 Seimo nariai, prieš buvo 33, susilaikė 25.

VIDEO: Balsavimas dėl I.Šimonytės pasiūlytų PVM lengvatų ir M.Majausko nepasitenkinimas

„Gerbiamas pirmininke, aš norėjau, kad suteiktumėt žodį dar prieš balsuojant, nes galbūt neaiškiai pristatėte, kokia yra alternatyva – ar yra alternatyvus balsavimas, ar ne“, – krentant dokumentams iš segtuvo į balsavimo rezultatus sureagavo M.Majauskas.

„Jokių alternatyvių balsavimų būti negali, čia yra balsuojama už pasiūlymą“, – kolegai konservatoriui atšovė pirmininkaujantis J.Razma.

Statuto pažeidimas?

Pasak opozicijos atstovės, Regionų frakcijos narės Agnės Širinskienės, balsavimo metu galėjo būti pažeistas Seimo statutas.

„Manyčiau, kad tai yra statuto pažeidimas (...) Įvyko taip, kad buvo pradėta manipuliuoti statutu ir buvo tiesiog nepateikti balsavimui Biudžeto ir finansų komiteto išskaidyti pasiūlymai“, – 15min teigė parlamentarė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

Jos teigimu, kitokių pasiūlymų nei I.Šimonytė dėl PVM lengvatų turėjęs M.Majauskas buvo „grakščiai eliminuotas“.

„Vis dėlto, Razma yra pakankamai senas statuto vilkas“, – konstatavo A.Širinskienė.

Anot jos, praeityje yra buvę du Etikos ir procedūrų komisijos panašūs sprendimai, kai buvo pasakyta, jog turėjo būti balsuojama dėl komiteto teikiamų siūlymų.

„Neaišku, kaip dabar komisija nuspręs – ji yra pradėjusi tyrimą“, – teigė Seimo narė, pridūrusi pastabą valdantiesiems dėl „labai pigių ir nelabai gražių manipuliacijų“.

Ketvirtadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija nusprendė pati inicijuoti ir pradėti tyrimą dėl svarstytų PVM lengvatų. Komisija sprendimą dėl išvados šiuo klausimu planuoja priimti lapkričio 22 arba 23 dieną.

„Kaltinimai – visiškai nepagrįsti“

Posėdžiui pirmininkavęs konservatorius Jurgis Razma įsitikinęs, kad jam metami kaltinimai statuto pažeidimu yra nepagrįsti.

„Aš manau, kad tokie kaltinimai yra visiškai nepagrįsti. Šimonytė aiškiai pasakė, kad jos pasiūlymas yra kaip vienas pasiūlymas ir neskaidytinas į kažkokius atskirus balsavimus, tai mes taip ir balsavom, ir niekas kitas čia už autorių negali nuspręsti“, – 15min sakė Seimo narys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma

„Buvo iš seniau likęs „darbiečių“ pasiūlymas, bet jie patys sutiko, kad jis jau atrodo nelogiškai, kai po komiteto išvados projektas buvo pasikeitęs, ir neprašė dėl jo balsuoti“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad Seimo nariai dabar gali teikti papildomus siūlymus iki įstatymo projekto priėmimo kitą antradienį.

„Šimonytės pasiūlymas dabar bus pagrindinio projekto turinyje ir jo atžvilgiu visi galės registruoti kokius nori pasiūlymus. Tas Šimonytės priimtas pasiūlymas niekaip neapriboja galimų pasiūlymų spektro“, –pasakojo patyręs parlamentaras.

Panašu, kad mūšis dėl PVM lengvatų taip lengvai nesibaigs – iki įstatymo priėmimo kitą antradienį parlamentarai dar turi laiko registruoti naujus pasiūlymus.

Pasiūlymą taikyti lengvatą metams iškart ketvirtadienį pateikė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Balsai „už“ ir „prieš“

Šio balsavimo rezultatai rodo, kad maištavęs BFK pirmininkas M.Majauskas liko vienas kovos lauke su sava partija.

Balsavimo rezultatai
Balsavimo rezultatai

Jis vienintelis iš valdančiųjų konservatorių nepalaikė premjerės I.Šimonytės pasiūlymų.

Abiejų nuomonės dar gerokai iki šiandienos kardinaliai skyrėsi, kuriam laikotarpiui turi būti pratęsiamas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas maitinimo sektoriui – tik pusmečiui, kaip siūlė I.Šimonytė, ar metams, kaip pastaruoju metu buvo nusprendęs M.Majausko vadovaujamas komitetas.

Už I.Šimonytės pasiūlymus vienbalsiai balsavo ir Liberalų sąjūdžio, ir netgi Laisvės frakcija, kuri, buvo tikima, galėjo palaikyti ir M.Majauską.

A.Širinskienė tokį balsavimą aiškina taip, kad geriau jau I.Šimonytės pasiūlymai negu nieko.

„Matyt, ir liberalų frakcijos nematė alternatyvos, tai tas pritarimas buvo toks ganėtinai kuriozinis (...) Tas įvyko dėl tos labai subtilios manipuliacijos procedūra“, – svarstė Seimo opozicionierė.

I.Šimonytės pasiūlymus palaikė net ir opozicijos atstovas Remigijus Žemaitaitis.

VIDEO: Svarstant PVM lengvatas – netikėtas R.Žemaitaičio palaikymas I.Šimonytei

Ką sako „laisviečiai“?

Kontrpasiūlymą I.Šimonytės siūlymams ketvirtadienį pateikęs V.Mitalas 15min papasakojo, kodėl jo frakcija palaikė premjerės iniciatyvą.

„Buvo pasirinkimas arba balsuoti dėl BFK senesnės pozicijos pratęsti visas lengvatas neterminuotai, arba paremti konsoliduotą premjerės siūlymą, kuriame yra mums toks svarbus klausimas kaip Monikos Ošmianskienės teiktas elektroninių knygų lengvatinis PVM, tai natūralu, kad aš niekada nepritariau neterminuotam restoranų projektui ir ant jo pats savo parašo nedėjau“, – tvirtino parlamentaras.

„Pasirinkome svarstymo metu kitą variantą, o priėmimui registravome projektą dėl lengvatos restoranams pratęsimo metams“ , – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laisvės partija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laisvės partija

Anot jo, Seimo statutas per pirmą balsavimą nebuvo pažeistas.

„Šiuo atveju, tai yra Seimo nario pasiūlymas, dėl kurio mes balsavome, ir jis komitete buvo bandytas modifikuoti, bet Seimo narys gali nesutikti su ta modifikacija ir prašyti balsavimo dėl savo originalaus siūlymo, tai šiuo atveju, I.Šimonytė taip ir padarė“, – svarstė V.Mitalas.

Paklaustas, ar nemano, kad BFK pirmininkas buvo „apžaistas“, jis teigė, kad „politinės dramos“ ir „asmenybių klausimo“ būta.

„Viena vertus, Vyriausybė vėlavo su aiškumu dėl PVM situacijos kitąmet. Antra vertus, BFK tos nuomonės irgi šiek tiek keitėsi, priklausomai nuo politinės situacijos, tai mes sakėme, kad metams reikia pratęsti, dabar registruojam pasiūlymą ir tikiuosi, kad Seimo salėje antradienį sutarsime, kad pratęsiam metams. O kas čia įvyko, kaip sakant, tarpe visų šitų veiksmų, tai daug ir tokios politinės dramos, ir asmenybių tam tikro klausimo ir panašiai“, – kalbėjo Laisvės frakcijos seniūnas.

Šiuo atveju, tai yra Seimo nario pasiūlymas, dėl kurio mes balsavome, ir jis komitete buvo bandytas modifikuoti, bet Seimo narys gali nesutikti su ta modifikacija ir prašyti balsavimo dėl savo originalaus siūlymo, tai šiuo atveju, I.Šimonytė taip ir padarė

Pritarta antrame balsavime

Seimas ketvirtadienio vakarą po svarstymo ir pertraukos, antrame balsavime, pritarė I.Šimonytės iniciatyvoms dėl PVM lengvatų, rašo BNS.

Tai buvo priešpaskutinis parlamentarų balsavimas dėl jau porą mėnesių aistras Seime keliančių pataisų.

Galutinis priėmimas vyks kitą antradienį.

Parlamentarai po svarstymo balsavo už 9 proc. PVM lengvatos maitinimo verslui, sporto renginiams ir klubams bei atlikėjams pratęsimą pusmečiui – iki 2023 metų liepos.

Taip pat Seimas preliminariai pritarė siūlymui neterminuotai taikyti 9 proc. PVM apgyvendinimo, meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, elektroninėms knygoms ir periodiniams leidiniams bei 5 proc. PVM – kompensuojamiems specialiems medicinoje naudojamiems maisto produktams.

Už tokias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo trys, o susilaikė 51.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius