Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 14

Balsavimas prievarta: dalis „valstiečių“ dėl rinkimų kartelės pakeitė nuomonę, bet to neužteko

Valdantiesiems pritrūko vieno balso, kad prezidento Gitano Nausėdos veto būtų atmestas, o 3 ir 5 proc. kartelės į parlamentą įsigaliotų. „Valstiečiai“ bei jų partneriai šiuo klausimu sutarė būti vieningi – kai kurie persvarstė savo poziciją ir į tai atsižvelgė, bet buvo kas iš Seimo tiesiog paspruko.
Sausio 14 dienos Seimo posėdis
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pasitarimas Seimo posėdžio metu / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pataisas dėl 3 proc. slenksčio partijoms ir 5 proc. koalicijoms Seimas priėmė gruodžio 12-ąją. Tąkart prieštarą tokioms kartelėms išreiškė „valstietis“ Darius Kaminskas. Politiko bendražygiai frakcijoje Rūta Miliūtė, Stasys Tumėnas ir Virginija Vingrienė balsuodami susilaikė, o Virgilijus Poderys bei Laimutė Matkevičienė „balsavo kojomis“ – registravosi, tačiau pozicijos neišsakė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Seimo sprendimo dėl prezidento veto išvakarėse „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad šį kartą frakcijos nariai spręsti laisvai negalės – privalomai turės balsuoti „prieš“ šalies vadovo veto dėl rinkimų kartelės.

„Bus balsuojama, kad veto būtų atmestas. Balsavimas privalomas. Visi turės balsuoti, kaip sutarėme, tai yra atmesti veto“, – po frakcijos posėdžio kalbėjo politikas.

Apie sankcijas neužsimena

Antradienį klausiamas, kokios sankcijos gresia tiems parlamentarams, kurie į frakcijos poziciją neatsižvelgs, R.Karbauskis leido suprasti, kad jokios. Nors toks elgesys esą būtų įvertintas.

„Kada frakcija nusprendžia kartu priimti sprendimą, tokiu atveju, tas žmogus, kuris nesilaiko frakcijos sprendimo, matyt, vienaip ar kitaip bus frakcijos įvertintas kaip nesilaikantis bendros nuomonės“, – komentavo „valstiečių“ lyderis.

Pastebėjus, kad, pavyzdžiui, nepartinis, „valstiečių“ atstovas V.Poderys ne pirmą kartą balsuoja kitaip nei visa frakcija, R.Karbauskis atkirto: „Čia kiekvieno Seimo nario sąžinės reikalas.“

Vakariniame posėdyje sprendžiant klausimą dėl rinkimų kartelės V.Poderys nepasirodė, nors dar ryte Seime buvo. D.Kaminskas nei rytiniame, nei vakariniame parlamento posėdžiuose nedalyvavo.

Kodėl?

R.Karbauskis teigė, kad vienas jų – serga, o kur dingo kitas – nežinia.

V.Poderys keršto nebijo

V.Poderys 15min pasakojo balsavime nedalyvavęs, nes argumentai, kad kartelių keisti nereikia, jam atrodė svaresni. Apie savo poziciją jis teigė įspėjęs R.Karbauskį.

Paklaustas, ar nesibaimina „valstiečių“ lyderio keršto, frakcijos narys patikino, kad ne.

„Net jeigu ir būtų, tai koks jis būtų?“ – klausė jis ir patikino, kad jei reikės, iš frakcijos ims ir išeis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys

Kiti paminėti „valstiečiai“ – R.Miliūtė, V.Vingrienė, L.Matkevičienė ir S.Tumėnas – panašu, prisiderino prie frakcijos nuomonės, pasisakė už tai, kad rinkimų kartelė į Seimą partijoms kristų nuo 5 iki 3 proc., koalicijoms – nuo 7 iki 5 proc. ir prisidėjo prie to, kad prezidento veto būtų atmestas.

„Persvarsčiau argumentus, manau, kad tai nėra tokia didelė problema išties, jeigu mes atveriam kelią demokratijai – 3 proc.“, – 15min komentavo V.Vingrienė ir pažymėjo, kad susilaikyti – „nebuvo labai jau toks principinis reikalas“.

Persigalvojo po frakcijos posėdžio

Politikė patikino, kad frakcijos sprendimas jos nuomonės kaitai įtakos turėjo: „Mes frakcijoje priėmėme daugumos pasiūlytą variantą. Aš, beje, palaikiau 4 proc. variantą – mes buvome devyni, kurie balsavo už tai, kad būtų 4 proc. kartelė.“

Už tai, kad slenkstis į Seimą kristų ne iki 3, o iki 4 proc., anksčiau tikino pasisakiusi ir R.Miliūtė, tačiau dabar esą teko balsuoti kitaip.

„Galutinis nuomonės pasikeitimas įvyko vakar frakcijos posėdyje. Mes turėjom tikrai neblogą diskusiją, dar kartą balsavome frakcijoje, kas palaikytų 4, kas 3 proc., ir dauguma frakcijos palaikė 3. Ir buvo tiesiog toks priimtas sprendimas, kad jeigu mes esame frakcija, komanda, ir priėmėme tokį sprendimą, kad palaiko dauguma, aš dėl to ir pasirinkau palaikyti galutinį šitą variantą“, – paaiškino parlamentarė ir darė prielaidą, kad įteisinant 4 proc. kartelę nesutarimų kiltų mažiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Miliūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Miliūtė

Su L.Matkevičiene ir S.Tumėnu 15min kol kas nepavyko susisiekti.

A.Dumbrava: gal ir gerai, kad taip liko

Gruodį balsuojant dėl žemesnės rinkimų kartelės, susilaikė ne tik dalis „valstiečių“. Tokią poziciją išreiškė ir trys griuvusios frakcijos „Lietuvos gerovei“ nariai Kęstutis Bartkevičius, Algimantas Dumbrava ir Juozas Imbrasas, „socialdarbiečių“ frakcijos narys, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bei Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Prezidentui vetavus Seimo rinkimų įstatymo pataisas, Seimo pirmininkas pareiškė balsuosiąs už tai, kad veto būtų atmestas. Antradienį jis taip ir padarė.

L.Linkevičius rytiniame Seimo posėdyje dalyvavo, tačiau vakariniame – ne, tad išsakyti galutinės pozicijos dėl rinkimų kartelės jam neteko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algimantas Dumbrava
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algimantas Dumbrava

Balsavime šį kartą nedalyvavo ir K.Bartkevičius. O A.Dumbrava bei J.Imbrasas persigalvojo – balsavo už tai, kad 3 ir 5 proc. kartelės įsigaliotų.

„Gyvenimas diktuoja, gyvenimas eina į priekį, diktuoja tam tikrus pamąstymus, pasikeitimus. Europos Tarybos galbūt rekomendacijos kažkiek paveikė... Nebuvau didelis entuziastas šitos nuomonės pakeitimo, bet manau, kad blogiau nebūtų buvę. Bet kaip atsitiko, taip atsitiko. Gal ir gerai, kad taip liko“, – apie tai, kad prezidento veto atmesti nepavyko, kalbėjo A.Dumbrava.

Teiraujantis, gal už tai, kad pabalsuotų kaip reikia, sulaukė siūlymų, politikas atsakė, kad ne: „Ką čia dabar pasiūlysi... Ne, nieko nereikia, nieko ir nesiūlo. Tiesiog jau taip gavosi.“

Apie politikų Seimo posėdžio metu išsakytus argumentus ir tai, kaip buvo priimtas sprendimas nekeisti rinkimų barjero į parlamentą, skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius