-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 14

Balsių bendruomenė sukilo prieš miško kirtimą draustinyje

Vilniaus pakraštyje esančio Žaliųjų ežerų kraštovaizdžio draustinyje numatytais miško kirtimais pasipiktino Balsių bendruomenė. Darbus atliekantys miškininkai teigia, kad viskas daroma pagal įstatymus, vykdant miškotvarkos projektą.
Vasariška kaitra prie Žaliųjų ežerų
Prie Žaliųjų ežerų / Mato Miežonio / 15min nuotr.

Žaliųjų ežerų kraštovaizdžio draustinyje – keli ežerai, mišrieji miškai, viena didžiausių Europoje saugomos plačialapės klumpaitės populiacija. Tad žinia apie numatomus ugdomuosius kirtimus 2 hektarų plote sukėlė nerimą Balsių gyventojams.

„Čia turi būti saugoma visa teritorija, kiekvienas medis, kiekvienas augalas. Ta teritorija turi būti prižiūrima, ir neturi būti kertami medžiai, nes tai yra draustinis“, – LRT TELEVIZIJAI sakė Balsių bendruomenės atstovas, protesto akcijos organizatorius Vytautas Radavičius.

Bet kokie kirtimai Lietuvoje draudžiami tik rezervatuose. Draustiniuose tam tikri kirtimai, išskyrus plynus, leidžiami.

„Tai einamieji-ugdomieji kirtimai, kurių metu pašalinami blogiausi medžiai: atsilikusio augimo, silpniausi, pažeisti vabzdžių ir panašūs. Tai iš esmės yra miško apvalymas ir padarymas taip, kad kiti medžiai galėtų geriau augti. Baimintis iš tiesų nėra ko, viskas daroma pagal įstatymus ir pagal visus valstybinius planus“, – kalbėjo Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės padalinio vadovė Viktorija Anikevičienė.

„Čia klausimas yra ne daryti ar nedaryti, o kaip daryti, kaip tai vykdyti. Kirtimas, šienavimas, kasimas – viskas yra rankiniu būdu, su lengva technika arba be jos, viską nešant į gruntinį kelią, kur nevažinėjama tiesiai per mišką, ar pievą“, – pasakojo Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Jolanta Radžiūnienė.

Pasak miškininkų, dėl planuojamų kirtimų jau buvo susitikimas su Balsių bendruomene, numatoma tartis ir toliau. Žadama, kad kirtimai bus atliekami, nenaudojant galingos technikos ir atsižvelgiant į kitus bendruomenės poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius