-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 29

Balsiuose kyla mokykla: pastabų turėjo vietos bitininkas, tačiau kitąmet žadamos įkurtuvės

Vilniaus Balsiuose statoma nauja mokykla. Tokią žinią sostinėje išgirsi pakankamai retai, kadangi naujos švietimo įstaigos, kitaip nei, tarkim, daugiabučiai ar verslo centrai, kaip grybai po lietaus nedygsta. O šiame rajone veikianti irgi pakankamai nauja, atidaryta tik 2011 metais, mokykla jau tokia perpildyta, kad atrodo lyg braškėtų per siūles. Naujojoje įkurtuvės žadamos po metų.
Naujosios mokyklos Vilniaus Balsiuose statybos
Naujosios mokyklos Vilniaus Balsiuose statybos / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Balsiuose progimnazija atidaryta 2011 metais. Dabar ją lanko per 1200 vaikų, nors pastatas pritaikytas ir planuotas patogiam 800 moksleivių ugdymui.

Įkurtuvės – kitąmet

Tikimasi, kad po metų čia duris atvers naujas pastatas – veikiančios mokyklos filialas, nes priestatu nedrąsu jį vadinti, kadangi nuo veikiančios mokyklos yra už kelių šimtų metrų. Planuojama, naujoje mokykloje mokysis apie 600 vaikų, statybos darbai turėtų kainuoti apie 6,4 mln. eurų. Juos skyrė Vilniaus miesto savivaldybė.

Statybininkai pasakoja, kad pradėjus darbus pavasarį teko su vietos gyventojais pasikalbėti – jiems kilę klausimų dėl statybų, dėl daugybę metų buvusios tuščios erdvės jų rajone užstatymo. „Buvo ir vietos bitininkas atėjęs, rodė nuotraukas, kaip dukras vaikystėje čia atsivesdavo, medžius sodino“, – sakė projekto vykdytojai, nurodę, kad didelių problemų su gyventojais nekilę.

Statybininkai – bendrovė „Jungtiniai projektai“ – žada, kad kitą rugsėjo 1-ąją čia jau rinksis mokiniai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mindaugas Devėnas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mindaugas Devėnas

Mindaugas Devėnas, bendrovės direktorius, vedžiodamas po statybų aikštelę, pasakojo, kad sutartis pasirašyta balandį, tada pradėti ir darbai. „Statybinius darbus pradėjome tik vasarą, šiuo metu yra atlikta darbų už 15 proc. visos sutarties sumos. Planas, kaip minėjau, pabaigti kitų metų rugsėjį. Jeigu visas bendradarbiavimas bus, laiku mokama, tai taip turėtų ir įvykti“, – teigė direktorius.

Įstiklinta galerija

Šiuo metu į būsimąją mokyklą atvesti visi inžineriniai tinklai, kaip sako statybininkai, „užmaitintas pastatas“, kyla sienos, galima įžiūrėti pirmąjį aukštą. „Didžiausias iššūkis buvo geoterminio šildymo tinklai – 28 gręžiniai po 150 metrų, kurie visi įrengti. Dabar baiginėjama ir įvedama į būsimą šilumos punktą“, – teigė M.Devėnas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Naujosios mokyklos Vilniaus Balsiuose statybos
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Naujosios mokyklos Vilniaus Balsiuose statybos

Pagal projektą Balsiuose planuojama turėti A+ energetinės klasės 2 aukštų, 4,7 tūkst. kv. m ploto pastatą. Jis numatomas dviejų korpusų, tarpusavyje sujungtų įstiklinta galerija. Abiejuose korpusuose projektuojami vidiniai kiemai. Vieno aukšto korpuse numatytos pirmokų klasės, kitame – per du aukštus projektuojamos antrokų klasės ir bendros patalpos (sporto salė, valgykla ir kt.). Vyresni pradinukai mokysis Balsių progimnazijoje.

Mažieji didelio sporto aikštyno neturės, tad eis į netoliese esantį Balsių progimnazijos stadioną.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad statyti naują mokyklą yra smagus iššūkis, kurio galėtų linkėti kiekvienam regionui. „Mes turime daugiau vaikų, daugiau žmonių, natūralu, kad reikia ir daugiau mokyklų, ypač tokiuose rajonuose kaip Balsiai, kur seniai pribrendo reikalas naujai mokyklai“, – kalbėjo jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Rajono poreikiams užteks

Paklaustas, ar šito filialo užteks norint patenkinti visus rajono poreikius, meras teigė, kad taip – nebent atsiras norinčių iš kitų rajonų vežioti į naują įstaigą savo vaikus.

Šiuo metu Vilniuje kyla ir daugiau mokyklų – „Gabijos“ gimnazijos priestatas, taip pat Pavilnyje. Projektuojamos mokyklos Pilaitėje, kur susidariusi itin sudėtinga situacija dėl vietų vaikams trūkumo, bei šalia J.Lelevelio mokyklos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Naujosios mokyklos Vilniaus Balsiuose statybos
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Naujosios mokyklos Vilniaus Balsiuose statybos

Balsiuose žadamas ir daugiafunkcis centras, kuriame šalia kitokios sporto infrastruktūros turėtų būti ir baseinas – mažesnis nei jau veikiantis Fabijoniškėse, tačiau tinkamas rajonui.

„Buvo kažkas ir kryžių pastatęs, kad ir nelegaliai, su ta mintimi, jog čia vieta bažnyčiai, koplyčiai, – paklaustas apie dalies Balsių bendruomenės norą rajone turėti maldos namus, sakė R.Šimašius. – Su bendruomene labai deriname įvairias funkcijas, nes jeigu yra poreikis koplyčiai, ji gali kur nors prisišlieti. Bet darėme apklausas, kalbėjomės, kad darželiai ir sporto infrastruktūra yra tai, ko labiausiai reiktų. Žinoma, kažkas įvardijo ir degalinę, bet tuo savivaldybė tikrai neužsiims.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius