-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 12 19 /22:28

Balsuojant dėl „darbiečių“ neliečiamybės, Dalia Grybauskaitė linki Seimui galvoti apie savigarbą ir valstybės įvaizdį

Ketvirtadienį dėl trijų „darbiečių“ neliečiamybės balsuoti ketinančiam Seimui prezidentė Dalia Grybauskaitė linki galvoti apie savigarbą, valstybės orumą ir apie tai, „kaip atrodome išorėje“.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

„Linkiu Seimui pirmiausi galvoti ne tik apie savigarbą ir valstybės orumą, bet ir kaip mes atrodome išorėje. Mes kalbame apie tai, kad politinė sistema neturi tapti vieno ar kito politiko arba tam tikrų jo interesų įkaitu“, – LRT televizijos laidoje „Teisė žinoti“ trečiadienio vakarą sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, „jeigu žmogus jaučiasi teisus, jį turi apginti teismas, o ne politinės intrigos“.

„Manyčiau, kad visiems politikams kaip ir bet kuriam žmogui, ypač politikams, būtų geriau, jeigu jie įsitikinę, kad jie teisūs, kad taip parodytų savo teisumą, išeiti ir patiems atsisakyti neliečiamybės ir leisti teismui spręsti. Esame teisinė valstybė, tai turi daryti teismai, o ne politinės manipuliacijos ir versti Seimą ginti garbę ir orumą, ne tik savo, bet ir visos valstybės“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Politinė sistema neturi tapti vieno ar kito politiko arba tam tikrų jo interesų įkaitu

Pagal Seimo statutą, pats parlamentaras negali atsisakyti imuniteto, būtinas viso parlamento sprendimas. Šiame dokumente sakoma, kad „Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis nusikaltimą (in flagranti)“.

„Jeigu yra koks nors šešėlis, jį pirmiausia reikia išsklaidyti. Ir tai turėtų daryti pirmiausia tie politikai, ant kurių krinta tas šešėlis, o ne versti visą Seimą ir visą valstybę šitos tokios dramos įkaitais. Griežčiau, manau, neverta kalbėti, patys politikai supranta, apie ką aš kalbu, žmonės taip pat mato viską, žmonėms aiškinti to tikrai nereikia“, – teigė prezidentė.

Paklausta, kiek laiko gali dirbti naujoji koalicija, D.Grybauskaitė tvirtino to neprognozuosianti.

„Tikrai nenorėčiau tuo užsiimti, nesu nei prognozuotoja, nei kas nors kitas. Linkiu mums visiems, kad vyriausybės, kokios jos bebūtų, Lietuvos vyriausybės išliktų kuo stabilesnės, nes per dvidešimt dvejus, beveik trejus metus tai šešioliktoji mūsų Vyriausybė, tikrai nelabai geras fenomenas, kai mes taip dažnai keičiame vyriausybes. Tai reiškia, kad Lietuva negali stabiliai vystytis į priekį. Ir dažniausiai po kiekvienos kaitos turime vieną žingsnį į priekį ir du atgal“, – teigė ji.

Socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus vadovaujamai Vyriausybei valstybės vadovė linkėjo „atsakingo darbo, ir galvoti ne apie savo asmeninius reikalus ar grupinius interesus, bet apie žmones“.

Apie Vyriausybę: rezultatas nėra blogas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad naująją centro-kairės Vyriausybę tvirtino su pasitikėjimo avansu, bet pabrėžė negalinti rezultato vadinti blogu.

„Jeigu būtų tik mano valia, ko gero, būčiau dar griežčiau į daug ką žiūrėjusi, bet taip pat turėjau eiti į tam tikrus kompromisus – tiek dėl ministrų kokybės, tiek dėl kitų reikalavimų“, – sakė prezidentė.

„Bet visiškai sakyti, kad rezultatas blogas, tikrai negalėčiau. Didele dalimi pasisekė išvengti tikrai nepasiruošusių arba netinkamų kandidatų“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Ministrų kabinetą vertinti kol kas per anksti.

Didele dalimi pasisekė išvengti tikrai nepasiruošusių arba netinkamų kandidatų

„Kaip minėjau, Vyriausybė, kokia ji bebūtų, yra Lietuvos vyriausybė, bet, aišku, kokia ji bus, matysime vėliau, kai ji pradės dirbti. Tam tikras pasitikėjimo avansas bet kokiu atveju duotas – ir aš tokį daviau, ir, be jokios abejonės, Lietuvos žmonės“, – sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė tikino, kad reikalavimai visiems kandidatams į ministrus buvo vienodi, nepaisant jų partinės priklausomybės. Tarp svarbiausių reikalavimų ji įvardijo pasirengimą artėjančiam Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai (ES).

„Reikalavimai buvo vienodi visiems. Juos išsakiau viešai – ir kvalifikaciniai reikalavimai, srities žinojimas ir ypač europinės programos žinojimas, skaidrumas, nes buvo būtina pagal įstatymą tikrinti ir interesų konfliktus, jeigu jie tokie būtų, ir praeitį, ir, be jokios abejonės, vienos iš europinių, darbinių kalbų žinojimas, nes Lietuvos laukia Europoje pirmininkavimas kitais metais“, – teigė D.Grybauskaitė.

Ji nesiryžo prognozuoti, kiek dirbs šešioliktoji Vyriausybė, bet sakė norinti stabilumo.

„Linkiu mums visiems, kad vyriausybės, kokios jos bebūtų, išliktų kuo stabilesnės. Per beveik 23 mūsų nepriklausomybės metus tai šešioliktoji Vyriausybė. Tai yra tikrai nelabai geras fenomenas, kai taip dažnai keičiame vyriausybes. Tai reiškia, kad Lietuva negali stabiliai vystyti į priekį“, – sakė D.Grybauskaitė.

Paklausta, kodėl naująjį Seimą pasveikino tik laišku, prezidentė atsakė, kad taip ji išreiškė savo vertybinę poziciją.

„Visus ketverius metus į Seimą kreipiausi sveikindama laišku. Laiškas nuoširdus, draugiškas ir pagarbus. Tą padariau ir dabar. Na, o truputį užuominos galėčiau ir išduoti, kodėl apsisprendžiau tik laišku. Nes mano vertybinė pozicija buvo labai aiški – kad Seimo vadovybėje, turiu galvoje pirmąjį pavaduotoją ypač, neturėtų būti išrinkti žmonės, kurie yra teisiamųjų suole. Tai – mano vertybinė pozicija, aš ją taip ir išreiškiau“, – kalbėjo ji.

Vienas kaltinamųjų Darbo partijos byloje Vytautas Gapšys Seimo pirmuoju vicepirmininku buvo išrinktas jau perskaičius prezidentės sveikinimo laišką.

„Visi Seimo nariai yra išrinkti Lietuvos žmonių ir tokią pagarbą aš turiu pirmiausia Lietuvos žmonėms išreikšti. Bet mano politinė ir vertybinė pozicija išlieka – tie žmonės, kurie yra teisiamųjų suole turėtų prisiimti garbingą politinę poziciją ir patys atsisakyti neliečiamybės tam, kad jei jie teisūs, kaip jie sako, tai išaiškintų ir nuspręstų teismas Lietuvoje, o ne politinės intrigos“, – teigė šalies vadovė.

Apie MMA didinimą: Lietuva tam jau pribrendo

D.Grybauskaitė teigė, kad atėjo laikas Lietuvoje didinti minimalią algą. Tačiau ji sako, jog prieš didinant ją, reikia teisingai įvertinti verslo galimybes didinti atlyginimus, nes gali padaugėti atvejų, kai jie bus mokami vokeliuose.

Tą, kuris moka mokesčius, reikia gerbti, negalima jo stumdyti ir nesiskaityti su juo nuomone

„Taip – Lietuvoje pribrendome, kad palaipsniui reikia pradėti kelti minimalų atlyginimą. Bet kokiu kiekiu – ar iš karto dydžiu, ar iš karto 150 litų, ar palaipsniškiau, aš manau, kad ši naujoji Vyriausybė turi laiko kalbėtis su visais. Tą, kuris moka mokesčius, reikia gerbti, negalima jo stumdyti ir nesiskaityti su juo nuomone, mes čia kalbame pirmiausia apie smulkųjį ir vidutinį verslą, ne stambųjį, kuriam bus sunkiausia priimti didesnį atlyginimo kėlimą“, – interviu sakė D.Grybauskaitė.

„Bet koks toks stūmimas sukelia, sakyčiau, atgalinę reakciją – mes galime tik padidinti vokelių kiekį, tai yra verslas gali paprasčiausiai nemokėti pilno etato, mokės, pavyzdžiui, 0,75 etato ir vėl viskas bus tas pats“, – kalbėjo prezidentė.

Apie biudžetą: tikiuosi, kad daugeliui partijų jis bus priimtinas

D.Grybauskaitė sako, kad 2013 metų biudžeto projektas yra santykinai geras, bei teigia tikinti, kad daugeliui partijų jis bus priimtinas.

„Neskubėčiau vertinti situacijos. Manau, ketvirtadienis ir balsavimas dėl biudžeto gali vėl parodyti kitą vaizdą. Bet man svarbiausia, kad būtų priimami atsakingi sprendimai, tame tarpe ir šis biudžetas, kuris yra gana griežtas, paruoštas dar ankstesnės Vyriausybės, laikosi fiskalinės drausmės, kas yra svarbu – ir tuo pačiu jau mėgina atsižvelgti į augančios ekonomikos perspektyvą – tai yra, truputį jau didinama minimalioji alga ir taip toliau“, – interviu metu sakė D.Grybauskaitė, paklausta, kaip vertina situaciją, jeigu faktinė Seimo dauguma, balsuojant dėl biudžeto būtų kitokia, nei buvo formuojama po rinkimų.

Šalies vadovės vertinimu, biudžeto projektas yra palyginti geras.

„Taigi, biudžetas išties yra geras santykinai tomis aplinkybėmis, kokiomis mes jį turime. Ir labai tikiuosi, kad daugeliui partijų jis bus priimtinas. O jeigu ad hoc (lot., šiuo atveju) keisis kartais balsavimo konfigūracijos, tai dar nereiškia, kad valdančioji dauguma pasikeitė. Aš išties linkiu visoms politinėms partijoms – nes esu nepartinė ir tikrai nesu prisirišusi prie jokios politinės partijos – kad būtų susitelkimas ir būtų daromi darbai, kurie yra reikalingi Lietuvai ir jos žmonėms“, – sakė prezidentė.

Apie žiniasklaidą: neįtinku kriminalinį šešėlį turintiems oligarchams

D.Grybauskaitė teigia, kad dėl savo vertybių yra kritikuojama kriminalinį šešėlį turinčių oligarchų valdomos žiniasklaidos.

Esant mano tokioms pozicijoms sunkiau vogti, sunkiau korumpuoti, ir tai kai kam nepatinka

„Kritiką, kurią aš kartais matau kai kuriose žiniasklaidos priemonėse, ypač kurios priklauso vienam ar kitam oligarchui, kuris turi jau kriminalinį šešėlį, pavyzdžiui, nevardinant konkrečiai vardų, tai priimu kaip komplimentą. Reiškia, teisingai tvarkausi, nes kai kuriems labai nepatinka“, – sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad jos veikla pagrįsta partinių ir ekonominių interesų neturėjimu.

„Esu nepartinė, neturiu jokių ekonominių interesų, man iš tikrųjų rūpi tik kaip Lietuva vystosi, kad Lietuva turėtų vystymosi ateitį, kad Lietuva būtų savarankiška – tiek energetiškai, tiek politiškai, ir kad Lietuvą gerbtų pasaulyje. Tai tie pagrindiniai principai išlieka, ir, ko gero, ta kritika ar įvairūs kiti dalykai, kurie ypač dabar pasirodo, didele dalimi surišti būtent su tuo, kad prie manęs neįmanoma prieiti, būtent dėl to, kad aš neturiu jokių interesų, nepasiduodu jokiam sprendimui, o atvirkščiai – esant mano tokioms pozicijoms sunkiau vogti, sunkiau korumpuoti, ir tai kai kam nepatinka“, – dėstė D.Grybauskaitė.

Pastaraisiais mėnesiais visuomenės nuomonės apklausos rodo mažėjantį D.Grybauskaitės populiarumą ir pasitikėjimą Prezidento institucija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius