Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 06 /11:49

Balsuoti atėjęs G.Paluckas kaltina R.Karbauskį melu, bet neatmeta galimybės kartu dirbti po rinkimų

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pasinaudojo galimybe balsuoti Seimo rinkimuose iš anksto. Jam teko stovėti ilgoje eilėje prie balsadėžės Lukiškių aikštėje.

G.Paluckas, stovėdamas eilėje balsuoti Lukiškių aikštėje, sakė, kad iš šių rinkimų tikisi valdžios, kuri gerbtų, girdėtų ir gintų kiekvieną.

„Kaip ir visi, mes irgi tikimės mažų mažiausiai pagerinti savo rezultatus lyginant su 2016 metais. O mūsų lūkesčiai yra dar didesni – norime laimėti šituos rinkimus. Kaip bus, pamatysim, suskaičiuos balsus ir tada pasversime. Bet lūkesčiai mūsų yra aukšti“, – stovėdamas ilgoje eilėje Lukiškių aikštėje kalbėjo LSDP pirmininkas.

Tačiau konkrečių tikslų jis įvardinti nesiryžo, esą tai tik pirmas turas, lauks dar antrasis. Partija esą nori laimėti rinkimus pagal mandatų skaičių.

Neseniai žiūrėjau filmuką, kur Paksas su motociklu į sceną užvažiavo ir dainavo dainą prieš kažkiek metų rinkimuose. Nuostabu, čia tai buvo smagu, ledai krito iš sraigtasparnių.

Jis pritarė kitų partijų nuomonei, kad rinkimų kampanija buvo pasyvi: „Taip, bet kokį susikūrėme teisinį reguliavimą, tokį ir turime. Neseniai žiūrėjau filmuką, kur Rolandas Paksas su motociklu į sceną užvažiavo ir dainavo dainą prieš kažkiek metų rinkimuose. Nuostabu, čia tai buvo smagu, ledai krito iš sraigtasparnių. Bet kai patys šitaip susireguliavom, kad net partijos ženkliuko negali įsisegti eidamas į rinkimus, vadinasi, perlenkėme stipriai lazdą. Čia yra, savikritiškai sakau, tradicinių partijų pirmiausia kaltė, manant, kad šitaip apsaugosim ar apsisaugosim politinėje sistemoje nuo naujadarų, naujų, mažų, fragmentiškų partijėlių.

Dabar turime rinkimų kampaniją, kur visi absoliučiai vienodi, nežinau, kaip žmonėms pasirinkti. Kas turi daugiau pinigų, gali užsisakyti reklamas televizijoje, ten demonstruoti visas savo spalvas. Bet tai jau yra iškraipymai, tai yra kenksminga demokratinei rinkimų sistemai.“

Tikisi centro kairės koalicijos

G.Paluckas atsargiai dėlioja ir galimą būsimą valdančiąją koaliciją, esą nežino, kas bus Seime. Ir reitingai, skelbiami iki rinkimų, jo neįtikina.

„Jūs pamatysit socdemų realų rezultatą, kaip buvo savivaldos rinkimuose, Europos Parlamento rinkimuose, kai mes koeficientą turim kart du, tai į tuos reitingus aš kaip į horoskopus žiūriu. Bet ar bus liberalų nors viena partija iš trijų, ar bus „darbas“, ar bus „lenkai“, visi tie dalykai labai svarbūs.

O mes – aš jau ne kartą sakiau – mūsų pagrindinė prievolė būnant kairiąja partija siekti formuoti centro kairės koaliciją. Jeigu dėl kažkokių priežasčių to nepavyksta padaryti, tokiu atveju prezidentas teikia siūlymus, kažkokias galimybes, prielaidas lipdyti kitokią koaliciją“, – kalbėjo LSDP lyderis.

Į tuos reitingus aš kaip į horoskopus žiūriu.

Jis neatmeta galimybių dirbti su jokia konkrečia partija, taip pat – ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga: „Atmeta galimybes arba neatmeta rinkėjai. Kaip jie išdalina mandatus, tada žiūrime. Jeigu mes siekiame centro kairės, tai kas save identifikuoja kaip kairę partiją, tai į tą koaliciją, kažkokį darinį ir pretenduoja. Bet jeigu tokių neatsiranda, rinkėjai taip nenusprendžia, tada tu žiūri, ką iš ko gali lipdyti, žiūri pagal programines nuostatas, principus, kas limpa, kas nelimpa.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio pareiškimų, kad balsuojantys už socialdemokratus balsuoja ir už konservatorius, G.Paluckas sakė nevertinsiąs, tai padarys rinkėjai.

„Jo labai įdomi migracija nuostatų ir žinojimų, ta aiškiaregystės dovana prieš rinkimus įspūdinga, nežinau, ar jis ją praras po rinkimų. (…) Lengviau galiu surasti tas vietas, kur jis nemelavo, negu prisiminti, kur melavo. Tai kodėl jis visa tai dabar pasakoja, tai, matyt, yra susiję su rinkimais ir smunkančiu pasitikėjimu „valstiečiais“, stengiasi sulaikyti bėgančius nuo jų žmones. Nežinau, ar tai turės efektą, manau, kad tai turės neigiamą efektą, nes tas, kas meluoja, pasitikėjimo nenusipelno.“

„Visko gali būti, – atsakė G.Paluckas į konkretų klausimą dėl koalicijos su „valstiečiais“ galimybės. – Jeigu žmogus meluoja, jis turi drąsos ir sąžinės atsiprašyti po to. Aš suprantu, rinkiminė kampanija, kare kaip kare, priemonės, taškosi, kaltina, bet po rinkimų turi rasti stiprybės atsiprašyti. Ne manęs, o visų socdemų.“

R.Karbauskio labai įdomi migracija nuostatų ir žinojimų, ta aiškiaregystės dovana prieš rinkimus įspūdinga, nežinau, ar jis ją praras po rinkimų.

G.Paluckas dar priminė, kad R.Karbauskis niekada nekalba apie ateitį, tik apie praeitį, bet tai esą suteikia galimybę kitiems apie ateitį kalbėti.

Pirmasis Seimo rinkimų turas vyks sekmadienį, spalio 11 d. Dėl COVID-19 pandemijos išankstinis balsavimas šiemet kitoks – prasidėjo pirmadienį ir truks keturias dienas, balsavimo vietų daugiau, jų įrengta ir lauke.

Baiminantis didelių žmonių srautų, Vilniuje išankstinis balsavimas organizuojamas ne tik savivaldybės pastate Konstitucijos prospekte, bet dar trijose vietose: A.Sacharovo aikštėje, adresu Saulėtekio al. 26 ir Lukiškių aikštėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius