-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 01

Baltarusiai neįtikino Lietuvos premjero, kad tikrai statys atominę elektrinę

Planuojamos Baltarusijos atominės elektrinės vietoje greta Lietuvos sienos sekmadienį apsilankęs premjeras Andrius Kubilius sako, kad kaimynų planai kol kas lieka gana neaiškūs. Ministro pirmininko teigimu, tam tikras pasirengimas vietovėje Astravo rajone vyksta, tačiau baltarusiai jo neįtikino, kad visi planai galutinai yra parengti.
Piketas prie Lietuvos vyriausybės
Piketas prie Lietuvos vyriausybės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pasirengimo darbai lyg ir matosi, bet kol kas tai labai pradinė stadija ir negalima sakyti, kad darbai yra įsibėgėję ir nesustabdomi“, – BNS po apsilankymo per dviračių žygį planuojamos jėgainės vietoje sakė A.Kubilius.

Premjeras pakartojo tikįs, kad Lietuvos sėkmė įgyvendinant naujos atominės elektrinės projektą gali pakeisti ir Baltarusijos bei Karaliaučiuje jėgainę planuojančios statyti Rusijos planus. „Kol kas man kaimynų planai nėra iki galo aiškūs“, – sakė Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Naują atominę elektrinę Visagine planuojanti Lietuva kritiškai vertina Baltarusijos deklaruojamus planus greta Lietuvos pasistatyti atominę elektrinę, visų pirma viešai pabrėždama aplinkosauginius aspektus. Rusija taip pat skelbia ketinanti statyti atominę elektrinę Karaliaučiaus srityje ir apžvalgininkai kalba apie šių trijų projektų konkurenciją.

 „Iš kaimynų matome konkurencijos ar pastangų demonstruoti tam tikrą parodomąjį statymą. Kaimynai stato elektrines šalia mūsų sienų lyg taikydamiesi į mūsų rinkas. Mes jau lapkričio mėnesį turėsime strateginį investuotoją ir man atrodo, kad mums sėkmingai įgyvendint savo planus kaimynų planai gali radikaliai pasikeisti“, – sakė A.Kubilius.Iš kaimynų matome konkurencijos ar pastangų demonstruoti tam tikrą parodomąjį statymą.

„Atkreipėme baltarusių dėmesį, kad nepakanka vien betoną maišyti ir statyti pačius reaktorius – ne mažiau svarbu saugos priežiūra ir teisinis reglamentavimas, TATENA priežiūra“, – teigė A.Kubilius.

Per atostogas dviračių žygio metu Baltarusijoje viešėjęs A.Kubilius sakė, kad Astravo rajone matė du objektus, susijusius su AE statyba– plotą miestui statyti ir pačios jėgainės aikštelę.
„Pačioje atominės aikštelėje gal plotai ir nemaži, žemės nulygintos, bet technikos per daug nesimatė, todėl nelabai aišku, kiek ir kaip tie darbai bus toliau plėtojami ir vystomi. Keistas inžinerinis sprendimas atrodo ir planas statyti elektrinę ant kalvos, 10 kilometrų nuo Neries upės. Tuo metu mūsų planai ir inžineriniai sprendimai nekelia jokių klausimų“, – sakė A.Kubilius.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius