Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 26

Baltarusija informavo, kad elektros gamyba Astravo AE prasidės lapkritį

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ praneša pirmadienį gavusi Baltarusijos operatorės „Belenergo“ informaciją, kad elektros gamybos pradžia Astravo atominėje elektrinėje (AE) numatoma nuo lapkričio 1 iki 10 dienos.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos bendrovė pažymi, kad įgyvendinama vadinamąjį „anstiastravinį“ įstatymą, ji nuo jėgainės elektros gamybos pradžios nustatys nulinį pralaidumą elektros importui iš Baltarusijos.

Apie gautą informaciją „Litgrid“ pirmadienį informavo rinkos dalyvius per „Nord Pool“ elektros biržos sistemą. Lietuvos operatorė jau anksčiau yra pranešusi rinkai, kad esant minėtoms sąlygoms elektros importas iš Baltarusijos bus sustabdytas.

„Kaip jau esame skelbę anksčiau, gavę informaciją apie elektros gamybos pradžią arba „Litgrid“ sistemos valdymo centre užfiksavę realaus laiko duomenis, rodančius gamybą Astravo AE, iš karto nustatysime 0 MW pralaidumą komerciniams elektros srautams iš Baltarusijos. Atidžiai stebime situaciją ir esame pasiruošę imtis veiksmų“, – pranešime teigia laikinasis „Litgrid“ vadovas Vidmantas Grušas.

Kaip numatyta Lietuvos priimtame įstatyme, nuo Astravo AE veikimo pradžios Lietuva taip pat nesuteiks elektros rezervų Baltarusijai.

„Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė, Lietuvoje teikianti avarinio rezervo paslaugą, nėra pasiekiama Baltarusijos perdavimo sistemos operatoriui ir nebus naudojama Astravo reikmėms“, – sako V.Grušas.

Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamentas („Gosatomnadzor“) penktadienį pranešė suteikęs leidimą netoli sienos su Lietuva statomai elektrinei pradėti elektros gamybą pirmajame bloke.

Rugpjūtį „Gosatomnadzor“ pakeitė licencijų suteikimo Astravo AE tvarką – licencijos bus išduodamos atskirai kiekvienam pagrindiniam etapui, įvertinus pasirengimą. Iki tol buvo numatyta išduoti vieną bendrą eksploatavimo licenciją.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1 200 megavatų.

Lietuva siekia užsitikrinti ir Latvijos bei Estijos solidumą Astravo elektros boikotui. Priešingu atveju kyla rizika, kad elektra iš jėgainės vis tiek pateks į bendrą rinką, o kartu – ir į Lietuvą.

Vienu svarbiausių sėkmingo elektros boikoto sąlygų yra elektros kilmės garantijų sistema.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė, tuo tarpu Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius