-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 14

Baltarusija neįsileidžia europarlamentarų: Petras Auštrevičius neišskrido, kolega iš Lenkijos – deportuotas

Lietuvos europarlamentaras Petras Auštrevičius su kolega iš Lenkijos Robertu Biedronu penktadienį bandė nuvykti į Baltarusiją ir savo akimis pamatyti, kas vyksta šalyje. Tačiau Baltarusija jų į šalį neįsileido. R.Biedronas iš Baltarusijos buvo deportuotas, o P.Auštrevičiaus neįleido į lėktuvą.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip 15min penktadienį vakare sakė P.Auštrevičius, į Baltarusiją, kaip EP delegacijos ryšiams su Baltarusija nariai (R.Biedronas yra delegacijos vadovas) jie nusprendė vykti savo iniciatyva. Norėjo pamatyti, kas išties vyksta šalyje, susitikti su pilietinės visuomenės atstovais, diplomatiniu korpusu, opozicija, apsilankyti ligoninėje, kurioje gydomi sužaloti žmonės. Tačiau to padaryti nepavyko.

„R.Biedroną sulaikė nusileidus Minske, pralaikė tris valandas, įsodino į artimiausią lėktuvą, skrendantį į Vilnių, ir jis netrukus turi nusileisti Vilniuje. O man neišdavė bilieto. Bilietas „BelAvia“ – Baltarusijos avialinijų – sprendimu anuliuotas reikalaujant pasienio tarnybai“, – 15min penktadienį vakare pasakojo P.Auštrevičius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pavasario partijos lyderis Robertas Biedronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pavasario partijos lyderis Robertas Biedronas

Europarlamentarai nesulaukė išsamių paaiškinimų, kodėl nėra įleidžiami.

„Paaiškinimas buvo administracinis, kad priimtas sprendimas ir tiek žinių. Jokių argumentų neišgirdau. O kadangi „BelAvia“ tai įpareigojo padaryti pasienio tarnyba – žinome, kokia tai struktūra, tai yra valstybinis sprendimas neįsileisti parlamentarų. Nežinau, dabar ar apskritai, elgiantis taip pat kaip Rusija, kuri turi nepageidaujamų politikų sąrašus. Aš manau, kad tai užsidarinėjimas nuo pasaulio“, – vertino P.Auštrevičius.

Aš manau, kad tai užsidarinėjimas nuo pasaulio.

Lenkijos europarlamentarui, atskridusiam į Minską iš Varšuvos, pasak P.Auštrevičiaus, buvo paaiškinta, kad jis neįleidžiamas dėl priežasčių, susijusių su nacionaliniu saugumu.

P.Auštrevičiaus vertinimu, šis Baltarusijos valdžios poelgis rodo, kad viskas, kas kalbama apie dialogą, tėra melas.

„Tai skleidžia daug platesnę žinią. Žinią, kad jų vadovo, užsienio reikalų ministro sklaidžiama žinia apie dialogą yra melas. Jie nepasiruošę ir nenori dialogo. Arba nori dialogo pagal savo taisykles. Taigi tos kalbos apie bandymą prie vieno stalo susodinti A.Lukašenką su pilietine visuomene, man atrodo, visiškai futuristiškai, neįvertinant dabartinės situacijos“, – teigė P.Auštrevičius.

Anot jo, su A.Lukašenka nebereikia kalbėtis – jis turi trauktis ir kuo greičiau.

„Jei mes versime pilietinę visuomenę sėsti prie to paties stalo su diktatoriumi, kurio rankos kruvinos, kuris turi visai kitus planus savo valstybei, manau, mes prarasime tuos europinius principus, kuriuos bandome skleisti“, – teigė europarlamentaras.

Jis tiki, kad ES turėtų reikalauti A.Lukašenkos pasitraukimo ir imtis kartu su padėti organizuoti naujus rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius