-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 10 16

Baltarusija patenkinta kvietimu į Vilniaus ES susitikimą, bet dėl dalyvavimo Aleksandras Lukašenka dar spręs

Dėl Baltarusijos dalyvavimo Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikime spręs prezidentas Aleksandras Lukašenka, bet Minskas yra patenkintas, kad gavo tokį pat kvietimą kaip kitos programos šalys.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kvietimas yra identiškas pagal turinį ir pateikimo formą tiems kvietimams, kurie buvo įteikti kitoms Rytų partnerystės šalims. Tai principo reikalas, nes Baltarusija visuomet pasisako už vienodą požiūrį į šio formato bendradarbiavimą“, – „Interfax“ naujienų agentūrai sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Andrejus Savinychas.

„Sprendimas dėl Baltarusijos dalyvavimo artėjančiame susitikime yra Baltarusijos prezidento kompetencija“, – pridūrė diplomatas.

Lietuvos diplomatai BNS patvirtino, kad Baltarusijai skirtame kvietime į Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje nėra įrašyta ES „juodajame sąraše“ esančio prezidento Aleksandro Lukašenkos pavardė. Konkretūs asmenys neįvardijami ir kvietimuose kitoms šalims.

„Kvietimai yra skirti valstybei, o ne konkrečiam pareigūnui“, – informavo Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos Visuomenės informavimo skyrius, BNS paklausus, ar A. Lukašenka yra kviečiamas į susitikimą.

Vienodus kvietimus Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos ambasadoriams antradienį perdavė Lietuvos užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas.

Laiškus pasirašė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

Vilniaus viršūnių susitikime lapkričio 28-29 dieną tikimasi pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su Ukraina bei parafuoti analogiškas sutartis su Moldova ir Gruzija.

Baltarusijos prezidentui ir dar keliems šimtams režimo pareigūnų yra uždrausta atvykti į ES dėl represijų prieš opoziciją ir žmogaus teisių pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius