-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 21

Baltarusija pratęs bevizį režimą Lietuvai ir kitoms kaimynėms: skelbia įspūdingus atvykusių skaičius

Baltarusija linkusi ir toliau Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos piliečiams leisti atvykti be vizų, nors šiemet tokios tvarkos galiojimas turėjo baigtis. Tokią iniciatyvą, kaip skelbia režimui palanki Baltarusijos žiniasklaida, remia ir pats Aliaksandras Lukašenka.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / 15min montažas

Valstybinės Baltarusijos naujienų agentūros BELTA teigimu, šiemet bevizis režimas Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos piliečiams turėjo baigtis.

Bet esą dar rugsėjį Baltarusijos valdžios institucijos ėmė gauti prašymus iš „baltarusių diasporų ir eilinių piliečių, gyvenančių kaimyninėse šalyse pratęsti šią puikią iniciatyvą 2024 metams“. Todėl, kaip agentūrai sakė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas, „iniciatyva buvo ministerijos palaikyta“.

Jau anksčiau Baltarusijos diktatoriaus A.Lukašenkos spaudos tarnyba pranešė, kad A.Lukašenka palaiko ministerijos siūlymą pratęsti bevizį režimą 2024 metams Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos gyventojams.

Lietuvai ir Latvijai bevizis režimas įvestas nuo 2022 m. balandžio 15 d., Lenkijos piliečiams – nuo 2022 m. liepos 1 d. 2022 m. gruodį ši tvarka pratęsta visiems 2023 metams.

Baltarusija tvirtina, kad per bevizio režimo laiką jų šalį aplankė apie 800 tūkst. Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečių. Ir tai esą nepaisant didžiulių eilių, uždaromų sienos kirtimo punktų bei kitų „kliūčių“ iš šių šalių, aiškino Baltarusijos URM atstovas.

Kaip skelbia belsat.eu, Baltarusijos pasieniečių duomenimis, nuo 2023 metų į Baltarusiją be vizų atvyko beveik 405 tūkst. ES piliečių. Iš jų 242 240 buvo iš Lietuvos, 93 277 Latvijos piliečių ir 28 319 nuolatinį leidimą turinčių Latvijos gyventojų bei 41 090 Lenkijos piliečių.

Lietuva rekomenduoja nevykti

Užsienio reikalų ministerija primygtinai rekomenduoja Lietuvos Respublikos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o tiems, kurie šiuo metu yra šalyje, nedelsiant išvykti.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Blokuojamas Šumsko pasienio kontrolės punktas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Blokuojamas Šumsko pasienio kontrolės punktas

Pastaruoju metu suintensyvėjo Baltarusijos institucijų priešiški ir provokaciniai veiksmai prieš Lietuvos Respublikos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į Baltarusijos Respubliką. Lietuvos piliečiai yra neteisėtai sulaikomi, jiems pateikiami išgalvoti kaltinimai.

Atsižvelgiant į šias bei kitas aplinkybes, Lietuvos Respublikos piliečių kelionės į Baltarusiją, ignoruojant Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas, kelia grėsmę jų pačių saugumui, sveikatai ir gyvybei.

Lietuvos ir kitų šalių piliečiai į Baltarusiją dažniausiai vyksta pigesnių prekių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius