TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 14 /16:15

Baltarusija skelbia mėnesį lietuvius įleisianti be vizų, VSD įspėja dėl grėsmių

Baltarusijos pasieniečiai pranešė, kad nuo balandžio 15 d. iki gegužės 15 d. Lietuvos ir Latvijos piliečiai galės į jų šalį atvykti aplankyti giminių be vizų. Esą sudaroma tokia galimybė, kadangi dėl COVID-19 jos žmonės neturėjo. Tačiau Valstybės saugumo departamentas įspėja, kad, padidėjus įtampai dėl Rusijos karo Ukrainoje, išaugo rizikos ir keliaujantiems į Rusiją bei Baltarusiją.
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Pasienis su Baltarusija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tvarka galios mėnesį

Kaip rašoma Baltarusijos pasieniečių interneto puslapyje, dėl ribojimų, susijusių su koronaviruso pandemija, Lietuvos ir Latvijos piliečiai neturi galimybės aplankyti giminaičius Baltarusijoje.

„Dėl šių aplinkybių, taip pat dėl artėjančių stačiatikių ir katalikų religinių švenčių, šalies vadovybė suteikia bevizio įvažiavimo galimybę įvažiuoti ir būti Baltarusijoje Lietuvos ir Latvijos piliečiams (taip pat ir neturintiems Latvijos pilietybės)“, – rašoma pasieniečių pranešime.

Kirsti Baltarusijos sieną be vizų galima bus pasienio kontrolės punktuose, tvarka galios nuo balandžio 15 iki gegužės 15 d. Taip pat numatoma, kad atvykusieji be leidimo galės būti pasienio zonoje, užteks pasieniečiams žodžiu pasakyti, kur vyksta bei kokiu tikslu. Skelbiama, kad atvykusieji be vizos galės lankytis visoje Baltarusijos teritorijoje.

URM oficialios informacijos neturi

Užsienio reikalų ministerija teigia, kad nėra gavusi oficialios informacijos apie Baltarusijos sprendimą nuo balandžio 15 d. be vizų leisti atvykti į šalį Lietuvos ir Latvijos piliečiams.

„Pastaruoju metu yra sudėtinga vertinti kaimyninės šalies priimamus sprendimus, – komentare teigia ministerija. – Atsižvelgdama į Baltarusijos Respublikos vykdomą agresyvią politiką savo šalies gyventojų atžvilgiu bei dėl šiuo metu su Baltarusijos pagalba vyksiančios atviros Rusijos Federacijos karinės agresijos prieš Ukrainą, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja nevykti į Baltarusiją ir ragina šiuo metu šioje esančius Lietuvos piliečius išvykti iš šalies.“

Daugiau informacijos rasite čia.

VSD įspėja: gali verbuoti

Tačiau tie, kurie nuspręs tokia galimybe pasinaudoti, turėtų nepamiršti ir grėsmių. Dėl jų įspėja Valstybės saugumo departamentas (VSD).

„Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų, bandydamos verbuoti į Rusiją ir Baltarusiją atvykstančius Lietuvos piliečius.

Efektyvios Lietuvos žvalgybos institucijų taikomos kontržvalgybinės priemonės apsunkino priešiškų valstybių žvalgybų galimybes vykdyti veiklą Lietuvoje, todėl priešiškų valstybių tarnybos paskutiniais metais aktyviai veikia iš savo teritorijos – kontaktus su Lietuvos piliečiais užmezga ir bando verbuoti tuo metu, kai jie lankosi Rusijoje arba Baltarusijoje“, – rašo VSD.

Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų, bandydamos verbuoti į Rusiją ir Baltarusiją atvykstančius Lietuvos piliečius.

Anot VSD, tarp pagrindinių verbavimo taikinių yra asmenys, kurie turi galimybę nuolat lankytis Rusijoje ar Baltarusijoje: „Atrenkant potencialų taikinį, yra įvertinamos ne tik asmens galimybės rinkti ir teikti informaciją, tačiau ir jo motyvacija bendradarbiauti, arba, tarnybų manymu, asmens pažeidžiamumas. Prioritetas teikiamas tiems asmenims, kurie dėl galimų sąsajų su Rusija ar Baltarusija ir ideologinių motyvų galėtų būti palankūs šių valstybių režimams.

Pažymėtina, kad priešiškų valstybių žvalgybos domisi ne vien tik prieiga prie įslaptintos informacijos turinčiais ar aukštas pareigas užimančiais asmenimis. Pastebima tendencija, kad Rusijos žvalgybos tarnybos verbuoja visus, kuriuos gali užverbuoti, ir tik vėliau sprendžia, kokiais tikslais galėtų panaudoti agentus, pavyzdžiui, vizualinei informacijai rinkti, propagandai platinti, ryšininko užduotims vykdyti, paramai kitose operacijose.“

Kaip teigiama pranešime, „siekdamos užmegzti kontaktą su asmeniu, tarnybos gali imtis įvairių agresyvių priemonių: sumodeliuoti incidentą su teisėsaugos, migracijos ar kitomis institucijomis, konfliktus su nusikaltėliais, dėl biurokratinių priežasčių grasinti apriboti galimybes atvykti į Rusiją ar Baltarusiją.“

Todėl vykstantieji į Rusiją ar Baltarusiją turėtų būti budrūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius