-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 14 /22:38

Baltarusija skelbia stabdanti importą iš Lietuvos

Baltarusijos vyriausybė ketvirtadienio vakarą paskelbė, kad blokuos įvairių prekių importą iš Lietuvos, reaguodama į Lietuvos sprendimą uždaryti dar du pasienio kontrolės postus.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / 15min montažas

Diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimas paskelbė, kad importo draudimas taikomas įvairioms prekėms, įskaitant maistą ir alkoholį, drabužius, buitinę techniką, automobilių dalis ir statybinę įrangą.

Į šį sąrašą įtrauktos tam tikros Lietuvos Respublikos kilmės prekės: pienas ir kondensuotas pienas, vaisiai ir riešutai, kava, vaisių sultys, vanduo, actas, pėdkelnės, kojinės, golfai ir kiti trikotažo gaminiai, tam tikra statybinė įranga, šaldytuvai ir šaldikliai, informuoja Baltarusijos režimo naujienų agentūra „Belta“.

Šis žingsnis „yra atsakas į Lietuvos sprendimą sustabdyti prekių, transporto ir žmonių srautus dviejuose pasienio kontrolės punktuose“, sakoma Baltarusijos vyriausybės pareiškime.

Baltarusijos valdžios sprendimą oficialiu pranešimu ketvirtadienį pakomentavo šios šalies Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Baltarusijos pusė, reaguodama į nedraugiškus Lietuvos Respublikos veiksmus 2024 m. uždaryti du pasienio kontrolės punktus, nusprendė imtis anksčiau paskelbtų priverstinių priemonių. 2024 m. kovo 14 d. Baltarusijos Respublikos Ministrų Tarybos sprendimu nustatytas draudimas importuoti iš Lietuvos tam tikras prekes, įskaitant maisto produktus, statybos gaminius ir buitinę techniką“, – sakoma pranešime.

„Be to, atskiru kovo 14 d. Vyriausybės sprendimu taip pat nustatytas draudimas per Baltarusijos ir Lietuvos pasienio kontrolės punktus gabenti tam tikras prekes, įvežamas parduoti Baltarusijoje, neatsižvelgiant į jų kilmės šalį. Į šį sąrašą įtraukti dėvėti drabužiai ir atsarginės transporto priemonių dalys, taip pat padangos, alkoholiniai gėrimai ir kitos prekės“, – vardija Baltarusijos URM.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Uždarytas Lavoriškių pasienio punktas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Uždarytas Lavoriškių pasienio punktas

„Priėmus pastarąjį dokumentą, importuojamos prekės į Baltarusiją galės patekti tik alternatyviais keliais, aplenkiant Lietuvos teritoriją.
Tai neigiamai paveiks daugelio Lietuvos logistikos operatorių darbą ir dėl gerokai sumažėjusios prekybos apyvartos juntamai sumažės jų pajamos“, – svetimus pinigus mėgina skaičiuoti Baltarusijos diplomatinės institucijos valdininkai.

Komentare atkreipiamas dėmesys, kad šie draudimai neturi įtakos prekėms, įvežamoms į Baltarusijos teritoriją asmeniniam naudojimui.

„Kalbant apie galimas Lietuvos verslo atstovų pretenzijas, jas reikėtų reikšti savo šalies valdžios institucijoms, kurios priima nacionaliniams interesams prieštaraujančius sprendimus“, – bando mokyti Baltarusijos URM.

Ten pat pagrasinama, kad ir „Latvijos vyriausybės žingsniai, susiję su importo embargo įvedimu tam tikriems baltarusiškiems maisto produktams 2024 m., taip pat neliks be atsako“.

„Bet kokių sankcijų Baltarusijai taikymo kontrproduktyvumas ir neperspektyvumas yra akivaizdus. Tokie veiksmai tik stiprina mūsų Baltijos kaimynų saviizoliaciją ir menkina jų ir taip silpnėjantį ekonominį potencialą“, – rašoma Baltarusijos URM komentare.

Komentaras baigiamas raginimu „Vilnių ir Rygą į savo politiką įnešti daugiau savarankiškumo, pasvertumo ir dėmesio tikriesiems savo žmonių interesams“.

Lietuvos valstybės duomenų agentūros duomenimis, Lietuvos eksportas į Baltarusiją pernai siekė 1,7 mlrd. eurų.

Lietuva nuo šio mėnesio uždarė Lavoriškių ir Raigardo pasienio punktus. Šiuo žingsniu siekiama apriboti žmonių migraciją dėl nacionalinio saugumo rizikų ir sankcionuotų prekių gabenimą į Rusiją.

Pasienyje liko veikti Medininkų ir Šalčininkų punktai. Vyriausybės atstovų teigimu, sutelkus išteklius į šias vietas bus galima dar sustiprinti prekių ir žmonių patikrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius