Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 23

Baltarusija žada pateikti paaiškinimus Lietuvai dėl atominės elektrinės

Baltarusija žada pateikti paaiškinimus Lietuvai dėl Gardino srityje planuojamos atominės elektrinės, ketvirtadienį pareiškė Baltarusijos diplomatas, komentuodamas iš Lietuvos gautą notą.
Nepatenkintųjų branduolinės energetikos vystymu pakanka ir pačioje Baltarusijoje.
Nepatenkintųjų branduolinės energetikos vystymu pakanka ir pačioje Baltarusijoje. / „Scanpix“ nuotr.

„Šiame projekte Baltarusija griežtai laikysis savo tarptautinių įsipareigojimų. Esame suinteresuoti glaudžiu bendradarbiavimu su tarptautiniais partneriais, kad užtikrintume proceso skaidrumą“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Andrejus Savinychas, kurį cituoja portalas telegraf.by.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija šio mėnesio pradžioje Minsko paprašė paaiškinimų dėl Baltarusijos pareigūnų pareiškimų apie šioje šalyje planuojamą statyti atominę elektrinę, ir pabrėžė, kad Vilnius iki šiol turi prieštaravimų dėl jos poveikio aplinkai.

Lietuva laikosi pozicijos, kad Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procesas nėra baigtas ir teigia iki šiol negavusi atsakymų, kodėl projektui pasirinkta aikštelė, esanti už 50 kilometrų nuo Vilniaus.

„Galiu patvirtinti, kad gavome notas. Šie dokumentai gali būti vadinami protesto notomis tik turint labai gerą vaizduotę. Tai neatitinka realybės. Iš tiesų mes kalbame apie Lietuvos pusės prašymą pateikti papildomą paaiškinimą ir informaciją, kuri domina Lietuvos pusę“, – sakė Baltarusijos diplomatas.

Lietuva nota reagavo į Baltarusijos radiacinės saugos komisijos pirmininko Jakovo Kenigsbergo pareiškimą, kad Lietuva nebeturi priekaištų dėl Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo (PAV).

„Lietuvos specialistai po pastarojo vizito į Minską atsiėmė visus prieštaravimus dėl PAV. Mes atsakėme į visus klausimus, kurie kėlė nerimą lietuviams, ir visi prieštaravimai buvo atšaukti“, – Rusijos naujienų agentūra Interfax citavo J.Kenigsbergą.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai sakė, kad Lietuvą suklaidino naujienų agentūra, ir tai įvyko dėl pareigūnų arba žurnalisto nekompetencijos.

Lietuva iki šiol kritikuoja Baltarusijos planus statyti atominę elektrinę Astravo aikštelėje Gardino srityje 23 kilometrai nuo Lietuvos sienos. Oficialusis Vilnius nuogąstauja dėl poveikio aplinkai. Be to, jėgainė Baltarusijoje laikoma konkurente Visagine planuojamai atominei elektrinei, kurią Lietuva nori statyti kartu su Latvija, Estija ir Lenkija.

„Ministerija maloniai prašo Baltarusijos paaiškinimų dėl Baltarusijos oficialių asmenų pareiškimų dėl tariamai užbaigtų Baltarusijos planuojamos statyti atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procedūrų ir dėl Lietuvos tariamai neturimų prieštaravimų dėl poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos“, – rašoma gruodžio 6 dieną pasirašytoje notoje, kurios kopiją gavo BNS naujienų agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius