-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 19

Baltarusijos kelias nepriklausomybės link: ko galime tikėtis 2021-aisiais?

Praėjusiais metais Aliaksandrui Lukašenkai neva vėl laimėjus prezidento rinkimus, demokratijos siekiantys baltarusiai išėjo į gatves. Protestai sulaukė tarptautinio atgarsio, tačiau jie – ne pirmasis baltarusių bandymas nuversti A.Lukašenką. Analizuojant dabartinę situaciją, VDU Politologijos katedros vedėjas doc. dr. Andžejus Pukšto teigia matantis keletą galimų ateities scenarijų Baltarusijoje.
Baltarusija
Baltarusija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį vykę Baltarusijos prezidento rinkimai sukėlė didžiulį pasipiktinimą. Paskelbus A.Lukašenkos pergalę, pokyčių ir tikrosios demokratijos išsiilgę baltarusiai susivienijo į protestus, sulaukusius tarptautinio atgarsio.

Trūko kantrybė

Nors žinia apie pasipiktinusią Baltarusijos visuomenę ir abejonių keliančius rinkimus apskriejo aplink pasaulį, tai – ne pirmasis toks atvejis šioje valstybėje. A.Lukašenka prezidento kėdėje praleido penkias kadencijas, nuo pat 1994-ųjų.

Jau po 2006-ais metais vykusių rinkimų, kuriuose A.Lukašenka vėl buvo paskelbtas nugalėtoju, prasidėjo pirmieji protestai, kuriuose dalyvavo pokyčių ištroškę baltarusiai ir opozicijos nariai. Nepaisant protestų, A.Lukašenka toliau liko prezidento poste, o po 2015-ųjų metų rinkimų scenarijus pasikartojo.

Tačiau ir šie protestai neatnešė demokratijos siekiančiai visuomenei norimų rezultatų. Panašu, kad tai, kas vyksta Baltarusijoje – jau susiformavusi tendencija. Kuo išskirtiniai 2020-ųjų metų protestai?

Pasak doc. dr. Andžejaus Pukšto, šį demokratinį judėjimą nuo praėjusių išskiria tai, kad Baltarusijoje susiformavo pilietinė visuomenė ir jos kantrybė išseko. Baltarusiai subrendo kaip tauta ir pilietinė valstybė.

„Ko gero, visuomenei daro įtaką ir visos permainos, kurios vyksta aplink – Europos Sąjungoje. Tai taip pat galėjo lemti didesnė prieiga prie žiniasklaidos, šiuolaikinės jos priemonės. Baltarusiams įtaką galėjo padaryti ir Ukrainos bei Moldovos pavyzdžiai“, – apie priežastis dėl pasikeitimų visuomenėje pasakojo politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius