-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos Laisvės dienos proga – paroda apie masines sovietų žudynes

Pirmadienį minint Baltarusijos Laisvės dieną, Vilniuje bus atidaryta paroda, skirta sovietų masinėms žudynėms šioje šalyje.
Tradicinė „Černobylio kelio“ eisena
Tradicinė „Černobylio kelio“ eisena / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Tuskulėnų memorialo dvaro kieme bus pristatoma paroda „Kabyliackaja hara – Atminties vieta ir liūdesys“, skirta vienai iš sovietinių masinių žudynių vietų Gudijoje – Kabyliakų kalnui.

Šia paroda siekiama parodyti, kad Gudija, kaip lietuviai vadino Baltarusiją, tiek pat nukentėjo nuo Stalino represijų kaip ir Lietuva, teigiama LGGRTC pranešime.

Renginyje dalyvaus Baltarusijos istorikai, žmogaus teisių gynėjai, stalinistines represijas išgyvenę asmenys.

1982 metais tiesiant geležinkelį Baltarusijoje, Kabyliakų miške Oršos rajone, rasta žmonių palaikų. Speciali valstybinė komisija pripažino, kad tai 1930–1940 metais NKVD vykdytų masinių egzekucijų aukos. Netrukus po 1990 metų, prasidėjus naujai politinei epochai, vietos valdžia šioje vietoje pradėjo kurti memorialą, žymintį sovietinių represijų aukų atmintį, tačiau 1994 metais į valdžią atėjus Aliaksandrui Lukašenkai, ši tema buvo uždrausta, Kabyliakų kalno memorialu kelis dešimtmečius rūpinosi tik Oršos aktyvistai.

2017 metais gimusi iniciatyva „Kabyliakai. Oršos sušaudytieji“ pradėjo rinkti represuotųjų vardus ir istorijas, internetinėje svetainėje kobylaki.by surinkti 3725 vardai, keliasdešimt valstybinio teroro istorijų, aukų nuotraukų, dokumentų.

„Ši paroda atskleidžia bendrąją informaciją apie Stalino represijas Baltarusijos SSR teritorijoje, pabrėždama Kabyliakų kalno svarbą ir atveria mums duris į praeitį, leisdama pažvelgti į unikalius dokumentus bei asmenines istorijas“, – teigiama LGGRTC pranešime.

Pačioje Baltarusijoje Nepriklausomybės diena kovo 25 dieną oficialiai nėra švenčiama. Šią dieną 1918 metais paskelbta Baltarusijos demokratinė respublika, bet ji gyvavo iki 1919 metų pradžios, kai valdžią šalyje perėmė bolševikai.

A.Lukašenkos režimas draudžia švęsti šią dieną Baltarusijoje, jos nepripažįsta. Baltarusijoje kaip nepriklausomybės diena minima liepos 3-ioji, kai 1944 metais iš Minsko pasitraukė nacistinės Vokietijos kariuomenė ir jį užėmė sovietų kariuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius