-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 09 14

Baltarusijos opozicija: A.Lukašenkos vizitas Lietuvoje – pirmas žingsnis į Europą (papildyta 22.58 val.)

Lietuvoje pirmadienį viešintys Baltarusijos opozicijos atstovai po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi pareiškė, jog Aleksandrui Lukašenkai trečiadienio vizitas Lietuvoje yra itin svarbus ir gali nutiesti kelią į Vakarų Europą. A.Kubilius teigė, jog Baltarusijos prezidentui bus priminta apie demokratijos stygių jo vadovaujamoje šalyje.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvoje viešintys trijų Baltarusijos opozicinių partijų lyderiai Aleksandras Kozulinas, Anatolijus Lebedka ir Pavelas Severinecas susitiko su užsienio reikalų ministru Vygaudu Ušacku, Seimo pirmininku Arūnu Valinsku bei premjeru Andriumi Kubiliumi.

A.Lukašenka tikrai laimingas, kad gali apsilankyti Lietuvoje. Kadangi iki šiol jam nebuvo jokios galimybės apsilankyti Europoje, – sakė A.Kozulinas.Po pastarojo susitikimo Baltarusijos opozicionieriai priminė, jog žmogaus teisių pažeidimai jų šalyje tęsiasi. Jie aiškino, jog A.Lukašenkos vizitas Lietuvoje bus jo pirmasis žingsnis Europoje.

„Jis tikrai laimingas, kad gali apsilankyti Lietuvoje. Kadangi iki šiol jam nebuvo jokios galimybės apsilankyti Europoje. Susitikimas su Romos popiežiumi ir protokolinis susitikimas su Italijos premjeru Silvio Berlusconi nesiskaito kaip vizitai Europoje. Pirmasis vizitas į Europą prasideda Lietuvoje. Turime suprasti, kokie pavojai slypi už diktatoriaus įteisinimo“, – kalbėjo A.Kozulinas.

Jo teigimu, A.Lukašenkos susitikimas su prezidente Dalia Grybauskaite gali sutvirtinti jo poziciją. Baltarusijos opozicijos atstovai teigė ir patys norėję šiandien susitikti su D.Grybauskaite, tačiau esą nebuvo priimti.

Prezidentės D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys teigė, kad Baltarusijos opozicijos atstovai nesikreipė dėl susitikimo su šalies vadove. „Jokio kreipimosi iš Baltarusijos opozicijos atstovų prezidentė nesulaukė. Tiesą sakant, net nežinojome, kad jie čia lankosi“, – naujienų portalui 15min.lt sakė L.Balsys.

Anot jo, A.Lukašenka su prezidente ketina aptarti tolesnio bendradarbiavimo perspektyvas. Jis atkreipė dėmesį, kad ES sušvelnino sankcijas Baltarusijai. „A.Lukašenka atvyksta į ekonomikos forumo atidarymą, tai bus daugiau ekonominio bendradarbiavimo vizitas. Tai nebuvo oficialus kvietimas jam atvykti, jis atvyksta į forumą“, – aiškino L.Balsys.

Lietuva laikosi ES pozicijos

A.Kubilius žurnalistams sakė, kad Lietuva ruošiasi A.Lukašenkos vizitui, o jo metu atstovaus Europos Sąjungos (ES) pozicijai.

„Lietuva vykdo ES politiką. ES įgyvendina Rytų kaimynystės politiką, ir šį instrumentą taiko ir užkaukazės valstybėms, ir Ukrainai, ir Moldovai ir Baltarusijai. Kiekvienu atveju yra keliamos tos pačios partnerystės sąlygos ir brėžiama ta pati perspektyva: laisvas prekių judėjimas, laisvas žmonių judėjimas, bendradarbiavimas energetikoje ir bendros demokratinės vertybės“, – sakė A.Kubilius ir pridūrė, jog Lietuva yra suinteresuota, kad Baltarusija žengtų demokratijos keliu.

A.Kubilius pastebėjo, jog ES ir Baltarusijos atstovų posėdžiuose jau buvo iškelti klausimai dėl žmogaus teisių ir demokratijos šioje šalyje. „Baltarusijos valdžia žino, kad iki lapkričio mėnesio jie turi padaryti savo namų darbus. Apie tai ir kalbėsimės“, – teigė premjeras.

Anot jo, pokalbyje su opozicijos atstovais akcentuota, kad Baltarusijos valdžios požiūryje į žmogaus teises ir demokratiją būtinos sisteminės permainos. Premjeras priminė, jog kitąmet Baltarusijos prezidento rinkimai. „Taigi viena iš pirmųjų sąlygų yra tinkamas, atitinkantis tarptautinius įstatymus, rinkimų įstatymas“, – sakė premjeras.

A.Lukašenka į Lietuvą atvyksta trečiadienį, jis turėtų susitikti su prezidente D.Grybauskaite, taip pat dalyvauti Lietuvos ir Baltarusijos verslo forume.

Šįmet balandį A.Lukašenka surengė pirmą vizitą į Vakarus per pastaruosius 10 metų. Jis Italijoje susitiko su popiežiumi Benediktu XVI ir Italijos premjeru S.Berlusconi. Į Lietuvą A.Lukašenka buvo atvykęs 1998 metais.

Atnaujinta 19.25 val.: Lukašenka Lietuvoje tikisi šilto sutikimo

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka žiniasklaidai teigė, kad yra pasiruošęs „bet kokio lygio dialogui“ su Lietuva. A.Lukašenka sakė, jog jis „nesijaudina dėl santykių su kaimyne Lietuva.“ „Mes turėtume bendradarbiauti, mes kaimynės, mums abiems tai naudinga“, – A.Lukašenkos žodžius cituoja Baltarusijos naujienų agentūra BELTA.

Kalbėdamas apie trečiadienį suplanuotą vizitą Vilniuje ir susitikimą su prezidente D.Grybauskaite, Baltarusijos vadovas teigė, jog „tikisi šilto ir malonaus susitikimo su kolege. „Mes turime daug ką aptarti. Mums reikia peržiūrėti mūsų santykius ir apibrėžti naujas bendradarbiavimo sritis“, – teigė jis.

A.Lukašenkos nuomone, Baltarusijos ir Europos Sąjungos santykiuose neturėtų būti jokių barjerų. „Mes turėtume būti vieni kitiems atviri, nežiūrėti vieni į kitus iš už kažkokios sienos. Kodėl baltarusiai ir lietuviai žiūri vieni į kitus iš už sienos?“ – retoriškai klausė Baltarusijos vadovas.

Atnaujinta 22.58 val.: „Žalos nepadarysiu“  

Baltarusijos prezidentas tvirtina vykti į Lietuvą apsisprendęs tik tuomet, kai gavo patikinimą, jog šalies vadovų yra laukiamas ir jokių nepatogumų nepridarys.

Tai Baltarusijos prezidentas tvirtino interviu Lietuvos televizijos naujienų tarnybai, kurio ištrauką skelbia naujienų portalas lrt.lt.

„Atvirai pasakysiu, kai man pranešė, jog yra pakvietimas važiuoti į Lietuvą, aš paprašiau Prezidento administracijos, kad jie atvirai paklaustų Lietuvos vadovų. Jei jiems nepatogu, kad atvažiuotų Lukašenka, diktatorius, jūs pasakykite, ir aš nevyksiu. Manęs nekankina kokie nors kompleksai. Ne, sako, jokių problemų. Mes - kaimynai, reikia kalbėtis. Turime ekonominių klausimų, labai svarbus forumas ir panašiai“, – sakė A.Lukašenka.

Jis taip pat sakė esąs dėkingas prezidentei Daliai Grybauskaitei ir „kitiems Lietuvos vadovams.“

„Kai kam nesinori, kad aš atvykčiau. Bet aš turiu Lietuvos prezidentės pakvietimą ir atvyksiu. O jei aš būčiau įsitikinęs, kad ten dauguma gyventojų nenori manęs matyti, tikrai nevažiuočiau. Žinau, kad aš Lietuvos tautai jokios žalos nepadarysiu“, – teigė A. Lukašenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius