Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 18

Baltarusijos opozicijos atstovai prašo nuo kalbų eiti prie darbų

Baltarusijos opozicijos atstovai Lietuvoje kritiškai vertina vangiai Lietuvos vykdomą tyrimą, kodėl Baltarusijos valdžiai buvo perduota informacija apie žmogaus teisių gynimo organizacijos lyderio „Vesna“ Alesiaus Beliackio sąskaitas Lietuvos bankuose.
Natalija Radina
Natalija Radina / kilgor_trautt/ale.by nuotr.

„Mums, žinoma, nereikia visos Lietuvos vyriausybės atsistatydinimo. Mes matome, kad ir Lietuva, ir lenkija nori spręsti šitą problemą ir jos ją sprendžia. Noriu pasakyti tik, kad tai nėra vien Lietuvos ir Lenkijos problema – tai visos Europos reikalas. Todėl labai svarbu peržiūrėti savo politiką Baltarusijos režimo atžvilgiu ir nuo deklaracijų pereiti prie veiksmų“, – susitikime su Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Emanueliu Zingeriu sakė populiariausio Baltarusijos naujienų portalo „Chartija 97” redaktorė Natalija Radina.

Pasak jos, po to, kai Lietuva perdavė informaciją apie A.Beliackio sąskaitas A.Lukašenkos režimas ėmėsi visų nors kiek su „Vesna“ susijusių asmenų apklausų.

„Dabar visi „Vesna“ nariai, žmogaus teisių gynėjai apklausiami, o kai kurie galbūt gali būti ir areštuojami“, – baiminasi N.Radina.

Pasak jos, Lietuva ne daug kuo gali padėti pačiam A.Beliackiui, tačiau baltarusiams esą svarbiausia, kad į šį atvejį nebūtų pažiūrėta kaip į viekartinę netyčinę žmogišką klaidą.

Susitikime buvo pabrėžta, kad trečiadienį Minske patyręs sunkią stuburo operaciją, po kurios reabililitacija turėjo trukti bent pusmetį, iškart į Baltarusijos KGB areštinę buvo grąžintas dvejiem metams nelaisvės nuteistas buvusio kandidato į prezidentus Andrejaus Sanikovo patikėtinis Dmitrijus Bondarenka.

„Mes matome, kad kol kas ES sankcijos nieko nelemia: politiniai kaliniai, išskyrus devynis, kurie paprašė A.Lukašenkos pasigailėjimo, vis dar kalėjimuose. Tų žmonių gyvybėms, sveikatai šiandien kyla grėsmė. Mes matome, kad kasdien teismuose juos užmušinėja, luošina, o visas pasaulis tyli”, – kalbėjo žurnalistė.

Todėl ji su viltimi žiūri į Lietuvos planus artimiausiuose susitikimuose ES lygiu kelti klausimą dėl teisinio bendradarbiavimo su Baltarusija ir kitais nedemokratiniais režimais peržiūrėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius