-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 18

Baltarusijos pasieniečiai ir toliau lydi migrantus į Lietuvą: parodė, kur dar yra spraga

Praėjusį – Žolinių – savaitgalį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai sulaikė keturis iš Baltarusijos atėjusius migrantus, kuriuos prie sienos atlydėjo du Aliaksandro Lukašenkos režimo pareigūnai. Baltarusijos pasieniečiai nukreipė migrantus ten, kur dar nėra baigti fizinio barjero įrengimo darbai, kad šie galėtų laisvai patekti į Lietuvą – tai patvirtino tiek stebėjimo sistemų įrašai, tiek patys migrantai.
Fzinio barjero statybų aikštelėje netoli Silių kaimo
Fzinio barjero statybų aikštelėje netoli Silių kaimo / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kaip pranešė VSAT, sieną kertančius migrantus ir juos iš Baltarusijos gilumos atlydėjusius pareigūnus užfiksavo stebėjimo sistemos. Netrukus šią informaciją apie pažeidimą iš Švenčionių užkardoje veikiančio stebėjimo centro budėjusių kolegų gavo netoliese budėjęs pasieniečių patrulis, kuris ir sulaikė į Lietuvą įžengusius migrantus.

VIDEO: Baltarusijos pasieniečiai padeda migrantams kirsti Lietuvos sieną

„Keturi suaugę vyrai neturėjo asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų ir prisistatė Afganistano piliečiais. Jie pasieniečiams papasakojo Baltarusijos pusėje buvę atvežti šios šalies pareigūnų. Pastarieji neteisėtus migrantus atvedė iki sienos ir nurodė, kur ją pereiti“, – skelbia pasieniečiai.

Anot jų, sulaikytų migrantų savijauta buvo gera, grėsmių jiems nebuvo kilę, todėl „vadovaudamiesi galiojančiais teisės aktais pasieniečiai vyrų į Lietuvą neįleido ir netrukus grąžino atgal į Baltarusiją“.

„Šioje vietoje yra tęsiami fizinio barjero įrengimo darbai. Apsauginė tvora jau pastatyta ir būtent čia joje įrenginėjami vartai. Pro juos bus patenkama prie koncertinos, kuri čia artimiausiu metu bus įrengta ir drieksis tarp tvoros bei pačios sienos linijos.

Akivaizdu, kad be baltarusių pagalbos migrantai nežinotų, kad čia tebevyksta fizinio barjero įrengimo darbai ir sieną kirsti šioje konkrečioje kol kas lengviau nei ten, kur jie baigti. Tokią informaciją turi Baltarusijos pareigūnai, stebintys barjero tiesimo darbus ir nukreipinėjantys užsieniečius neteisėtam sienos kirtimui“, – pabrėžia VSAT.

A.Lukašenkos režimo pareigūnai ir toliau aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą – gabena užsieniečius prie sienos, lydi juos į vietas, kuriose dar nėra fizinio barjero arba jis nebus statomas dėl gamtinių sąlygų.

Taip pat Baltarusijos pasieniečiai padeda gadinti jau pastatytą fizinį barjerą ir taip atverti naujas landas sienos apsaugoje.

Pastarosiomis dienomis į Lietuvą iš Baltarusijos neįleidžiama nuo 30 iki 90 neteisėtų migrantų per parą.

Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 dienos, kai VSAT įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į Lietuvą neįleista beveik 12,4 tūkstančio. Dalis užsieniečių į šalį patekti bandė ne vieną kartą.

Praėjusiais metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Prieš metus kilusį migrantų iš Baltarusijos antplūdį Lietuva vadina Minsko režimo hibridine ataka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius