Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 28

Baltarusijos prokuratūros iškeltą bylą dėl migrantų A.Bilotaitė vadina eiline provokacija

Baltarusijos generalinei prokuratūrai trečiadienį pranešus, kad dėl migrantų Lietuvai iškelta baudžiamoji byla, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tai vadina eiline provokacija.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Baltarusijos generalinės prokuratūros platformoje „Telegram“ paskelbtame pranešime teigiama, kad byla iškelta dėl nusikaltimų žmogaus saugumui.

Nurodoma, kad Lietuva esą šiurkščiai pažeidė tarptautinės teisės reikalavimus, nustatančius pabėgėlių pilietines ir politines teises, deportavo ir nepagrįstai panaudojo fizinę jėgą bei specialiąsias priemones prieš migrantus, tyčia nesuteikė jiems medicininės pagalbos, o tai sukėlė sunkias pasekmes, įskaitant pabėgėlių mirtį.

„Tai eilinė nedemokratinio Baltarusijos režimo provokacija, siekiant pažeminti mūsų pasieniečių vardą ir sumenkinti Lietuvos valstybės reputaciją tarptautinėje erdvėje“, – BNS perduotame komentare sakė A.Bilotaitė.

„Pažymime, kad Lietuva laikosi visų tarptautinių įsipareigojimų, gerbia žmogaus laisves ir teises. Užsieniečiams, kurie neteisėtai kirto ar bando kirsti Lietuvos Respublikos teritoriją, suteikiama visa reikalinga humanitarinė pagalba“, – teigė ji.

Baltarusių žiniasklaidos cituojamame prokuratūros pranešime tvirtinama, kad dėl Lietuvos veiksmų mažiausiai dešimt migrantų žuvo, mažiausiai 30 buvo sužeisti, fiziškai sužaloti ir patyrė psichikos sutrikimų.

„Akivaizdžiai neturėdami teisinio pagrindo, jie naudojo fizinę jėgą prieš beginklius ir pažeidžiamus asmenis, neteisėtai juos deportavo ir sąmoningai neleido jiems gydytis dėl jų rasės, tautybės, etninės priklausomybės ir religijos“, – tvirtina Baltarusijos generalinė prokuratūra.

Lietuvos vidaus reikalų ministerija atsakyme BNS pažymėjo, kad Lietuva yra iškėlusi tarpvalstybinę bylą Baltarusijai dėl neteisėto migrantų įvežimo į Lietuvą.

Šios bylos kėlimui ir siekui ją nagrinėti arbitraže arba Tarptautiniame Teisingumo Teisme ministrų kabinetas pritarė balandį.

Pasak ministerijos, tai svarbus teisinis žingsnis, kuriuo Lietuva ne tik gina savo interesus, bet ir atkreipia tarptautinės bendruomenės dėmesį į Baltarusijos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista 20,6 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą.

Šalies pasieniečiai teigia, kad Baltarusijos pareigūnai aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą ir Europos Sąjungą.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius