Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 12 19

Baltarusis Lietuvoje dvidešimt metų gyveno be jokių dokumentų

Baltarusis Vilniaus rajone dvidešimt metų gyveno turėdamas tik negaliojantį buvusios SSRS piliečio pasą. Lietuvos dokumentų vyrui prisireikė tik tuomet, kai jis susirgo ir sužinojo, kad be dokumentų jo niekas nemokamai negydys.
Pasas negaliojantis
Pasas negaliojantis

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyba (toliau – Migracijos valdyba) sulaukė dar vieno seniai Lietuvoje gyvenančio, tačiau asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento neturinčio žmogaus prašymo padėti tokį dokumentą įgyti.

Baltarusijoje gimęs ir Lietuvoje, Vilniaus rajono Nemėžio seniūnijoje, gyvenantis šešiasdešimtmetis V. D. į Migracijos valdybos specialistus kreipėsi bėdos prispirtas – neturėdamas jokio asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento jis negali pretenduoti į nemokamas atskiro lygio medicinos paslaugas.

Vienintelis jo turimas dokumentas – buvusios SSRS piliečio pasas, kuriame ir nurodyta jo gimimo vieta ir metai. Klausiamas pareigūnų, žmogus negalėjo paaiškinti, kodėl jis per 20 metų nepasirašė pasižadėjimo Lietuvos Respublikai ir nepasirūpino asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančiu dokumentu, kai tuo tarpu jo žmona ir trys vaikai tokius dokumentus įgijo laiku.

Neatsakingas poelgis dabar itin apsunkino V. D. gyvenimo sąlygas. Migracijos valdybos pareigūnai jam, kaip neturinčiam jokio galiojančio asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento, surašė atpažinimo protokolą ir pateikė užklausą apie asmenį archyvų sistemoms.

Neatsakingas poelgis dabar itin apsunkino V. D. gyvenimo sąlygas. V. D. asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento gali tikėtis ne anksčiau kaip po metų.

Teisme nustačius juridinę reikšmę turintį faktą, Migracijos valdybos pareigūnai kreipsis į Migracijos departamentą, kuris nagrinės asmens prašymą gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje. Ši procedūra – ilga, V. D. asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento gali tikėtis ne anksčiau kaip po metų. O kol kas šis asmuo laikomas neteisėtai gyvenančiu Lietuvos Respublikoje.

Migracijos valdyba jau ne kartą yra pranešusi apie Lietuvoje gyvenančius ir galiojančių asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančių dokumentų neturinčius žmones. Dažniau tai kaimo vietovėse, varganai gyvenantys, socialinių įgūdžių stokojantys, įkalinimo vietas palikę žmonės, išsaugoję nebegaliojančius sovietinius pasus.

Įsigyjant naują asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantį dokumentą, būtina išspręsti asmens pilietybės ir teisėto buvimo Lietuvos Respublikoje klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius