-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 31

Baltarusiško universiteto Senatas sukilo prieš vadovybę – reikalauja skubių atleidimų

Po į viešumą išplaukusių skandalingų audito rezultatų, parodžiusių, kaip Lietuvoje veikiančio baltarusiško Europos humanitarinio universiteto (EHU) vadovybė taškėsi pinigais, sukilo šio universiteto akademinė bendruomenė. EHU Senatas pareikalavo pasikeitimų vadovybėje – reikalaujama iš pareigų atšauti ne tik rektorių Davidą Pollicką, bet ir Valdančiosios tarybos viršūnę.
Davidas Pollickas
Davidas Pollickas / EHU nuotr.

Kaip skelbiama EHU tinklalapyje išplatintame pareiškime, gegužės 25 dieną Senatas nusprendė kreiptis į mokslo įstaigos steigėjus, valdančiąją tarybą, svarbiausius donorus ir į Lietuvos Užsienio reikalų ministeriją, prašydamas imtis skubių priemonių atstatyti reputaciją ir stabilumą, kuriems grėsmė kilo dėl dabartinių vadovų klaidų.

Senatas taip pat prašo, kad būtų užtikrintas lygiavertis akademinės bendruomenės dalyvavimas renkant naują rektorių.

Kreipimosi tekste įvardinti žingsniai, kurie padėtų pasiekti stabilumą: ilgai nelaukiant iš rektoriaus pareigų atšaukti D.Pollicką, laikinąją valdančiosios tarybos vadovę Anne Londsdale ir jos pavaduotoją Daną Davidsoną.

Senatas taip pat prašo, kad būtų užtikrintas lygiavertis akademinės bendruomenės dalyvavimas renkant naują rektorių.

Kreipimesi taip pat prašoma užšaldyti šiuo metu chaotišką sprendimų priėmimo procesą, susijusį su universiteto ateitimi ir įvesti antikrizinį valdymą, kuriame dalyvautų ir akademinės bendruomenės atstovai.

Dėstytojų ir studentų atstovai taip pat norėtų dalyvauti svarstant universiteto biudžetą ir kontroliuoti EHU išlaidas.

Pinigus sėmė rieškutėmis

Triukšmas kilo 15min paskelbus EHU atlikto audito rezultatus, kuriuos gavo baltarusiškas portalas Bel.biz. Jie rodo, kad pernai D.Pollickas iš universiteto per keturis mėnesius – nuo pernai birželio iki rugsėjo gavo 104 tūkst. dolerių (92,2 tūkst. eurų).

Davidas Pollickas
Davidas Pollickas

Negana to, būdamas EHU konsultantu, uždirbdavo apie 14 tūkst. eurų per mėnesį. Po 15min straipsnio EHU paskelbė, kad D.Pollickas EHU pareigų neteks vasarą, o šis žingsnis esą jau seniai planuotas.

Audite minimas ir D.Davidsonas, kurį prašo atleisti Senatas. Anot portalo, išmokos D.Pollickui yra nurodytos kaip su tiesiogine veikla susijusios išlaidos: lėktuvų bilietai, kitos transporto išlaidos, maitinimas ir dienpinigiai, tačiau jiems kilo įtarimų dėl šių išlaidų pagrįstumo.

Auditoriai iš tiesų mano, kad D.Pollickas susitarė su D.Davidsonu dėl išmokų gavimo iš JAV organizacijos „American Councils“.

Auditoriai nustatė tokią schemą: D.Pollickas neva patiria didelių finansinių išlaidų ir pateikia sąskaitas „American Councils“, o vėliau tas sumas, be didelių analizių, kompensuoja EHU.

D.Davidsonas yra JAV organizacijos „American Councils“ prezidentas.

2015 metų liepą EHU kompensavo „American Councils“ pateiktas dviejų EHU valdančiosios tarybos narių – to paties D.Davidsono ir Gregory Prince'o neva su darbu susijusias išlaidas – 52 080 dolerių (46,1 tūkst. eurų).

Šiandien universitetas vėl tapo taikiniu kritikai, kurią sukėlė neefektyviai susiklostę universiteto valdymo modeliai ir kai kurių EHU vadovų veiksmai.

Laikinoji Valdančiosios tarybos vadovė A.Londsdale yra ne kartą teigusi, kad nesutinka su Šiaurės ministrų tarybos (ŠMT) užsakyto audito rezultatais, ir net pasamdė teisininkus, kad šie juos užginčytų.

15min jau skelbė, kad po šio audito ŠMT nusprendė neberemti universiteto.

Išplatintame pranešime EHU Senatas išreiškė padėką Lietuvai, visoms organizacijoms – donorėms, tarptautinei bendruomenei, kurios palaikė ir palaiko universitetą.

Senatas taip pat pažymėjo, kad anksčiau universitetas yra patekęs į valdymo ir finansinės turbulencijos zonas, netekęs darbuotojų.

„Šiandien universitetas vėl tapo taikiniu kritikai, kurią sukėlė neefektyviai susiklostę universiteto valdymo modeliai ir kai kurių EHU vadovų veiksmai“, – teigia Senatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius