-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 27

Kai kurių baltarusių galvose lietuviai – tik lituvisai ar „žmudai“: įrodinėjama, kad dabartinė mūsų tauta neturi nieko bendra su istorine Litva

Nepaisant litvinizmo postulatų, esą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) tikroji kūrėja yra baltarusių tauta, neigiant mūsų istorinės valstybės bei jos kunigaikščių baltišką kilmę, Vilnių laikant senąja baltarusių sostine, istoriko dr. Artūro Dubonio teigimu, Lietuvos valstybės atsiradimo klausimas yra išspręstas – monarcho valdžia gimė lietuvių visuomenės viduje. Pasak jo, Lietuvos valdovai buvo kilę iš lietuvių etnokultūrinės bendrijos, kalbėjo lietuvių kalba, tiksliau – jau XIII a. atsirandančiomis tarmėmis.
Vytauto Didžiojo skulptūra
Vytauto Didžiojo skulptūra / K.Stoškaus nuotr.

Litvinizmas – radikali baltarusiško nacionalizmo atšaka, kurios vienos pagrindinių ideologinių nuostatų yra LDK bei ją valdžiusių kunigaikščių dinastijų baltiškos kilmės neigimas ir didelės Lietuvos teritorijos dalies, įskaitant Vilnių, priklausomybės kvestionavimas.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) šią savaitę perspėjo, kad litvinizmo šalininkų veikla gali padidinti tarpetninę įtampą Lietuvoje, tačiau nekelia realios grėsmės šalies suverenitetui ir pastaruoju metu nėra suaktyvėjusi.

Dar prieš dešimtmetį 15min rašė, kad kaimyninėje Baltarusijoje auga jaunuoliai, kuriems nuo mažens į galvas kalama, kad jie yra tikrieji LDK paveldėtojai, o Baltarusijos istoriografija teigia, jog mūsų valdovai buvo stačiatikiai, kalbėjo rusėnų kalba, Vilnius yra senoji baltarusių sostinė.

Kaip pastebi A.Dubonis, LDK rusiška arba baltarusiška prigimtis baltarusių istorikų darbuose visada yra pabrėžiama nuo XX a. pirmosios pusės.

Istorikas tai sieja tebevykstančia baltarusių etnogeneze, kurios pabaiga – vis dar miglose.

Asmeninio archyvo nuotr. /Artūras Dubonis
Asmeninio archyvo nuotr. /Artūras Dubonis

Jis pastebi, kad baltarusių etnosocialinė, politinė ir kultūrinė bendrija dabar yra skilusi į dvi nelygias dalis – į promaskvietiškus, kurių daugiau, ir provakarietiškus.

„Bet ir promaskvietiškieji nenori pavirsti rusais-maskvėnais, todėl visiems rūpi surasti arba sukurti istorines etnokultūrines atramas. Ir suranda LDK – dažniausiai XIII–XVI amžiaus, – kurią skelbia litvinų (ateityje baltarusių) tautos kūriniu. (...)

Nebaigtos etnogenezės problema lemia ir tai, kad baltarusiai vis dar negali susigyventi su savo valstybės sienų dabartiniais kontūrais, todėl kai kurių iš jų padūsavimai dėl Vilniaus ar net Smolensko priklausomybės, pažvairavimai į Lenkijos šiaurės vakarų dalį yra prognozuojami, bet neagresyvūs“, – interviu sakė Lietuvos istorijos instituto mokslininkas dr. Artūras Dubonis.

Svarbiausios interviu temos ir mintys

  • Kodėl kai kas LDK skelbia litvinų (ateityje baltarusių) tautos kūriniu?
  • LDK kilmės klausimas.
  • LDK rusiška arba baltarusiška prigimtis baltarusių istorikų darbuose visada pabrėžiama nuo XX a. pirmosios pusės.
  • Du pagrindiniai lietuvių valstybingumo atsiradimo postulatai.
  • Istorijos šaltiniams įprastą „Litva“ kai kurie baltarusių istorikai „išvaduoja“ nuo etninio lietuviškumo reikšmės, visapusiškai išnaudojant neutralesnį ir talpesnį terminą „baltai“.
  • Lietuvos valdovai buvo kilę iš lietuvių etnokultūrinės bendrijos, kalbėjo lietuvių kalba, tiksliau jau XIII a. atsirandančiomis tarmėmis. Lietuvos valstybė buvo jų sukurta.
  • Kodėl LDK kanceliarinė kalba buvo rusėnų?
  • Vytis yra bendra Lietuvai ir Baltarusijai, nes mūsų bendra praeitis.
  • Mūsų istorija su baltarusiais bendra – gabalais nesupjaustysime.

Skelbia litvinų tautos kūriniu

– Klausimų dėl LDK kilmės, kiek jos susiformavime dabartinių lietuvių, o kiek, tarkime, dabartinių baltarusių etnoso, indėlio, būta kone visada.

Žinoma, kad Baltarusijoje neretai teigiama, jog LDK paveldėtojai yra būtent baltarusiai, valdovai esą buvo stačiatikiai, kalbėjo rusėnų kalba, Vilnius yra senoji baltarusių sostinė ir pan.

Kai kurių Baltarusijos istorikų teorijas apžvelgėte ir savo straipsnyje „Saldus lietuvių gyvenimas „svetimu pasu“. Kodėl kažkokie svarstymai ar vyksmai yra? Su kuo tai sietumėte?

– Mano nuomone, tebevyksta baltarusių etnogenezė, o jos pabaiga vis dar miglose.

Jų etnosocialinė, politinė ir kultūrinė bendrija dabar yra skilusi į dvi nelygias dalis – į promaskvietiškus (tokių daugiau) ir provakarietiškus (tokių mažiau).

Lukas Balandis / BNS nuotr./Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje

Bet ir promaskvietiškieji nenori pavirsti rusais-maskvėnais, todėl visiems rūpi surasti arba sukurti istorines etnokultūrines atramas. Ir suranda LDK – dažniausiai XIII–XVI amžiaus, – kurią skelbia litvinų (ateityje baltarusių) tautos kūriniu.

Kita vertus, litvinų etnogenezę baltarusių intelektualai pristato prieštaringai.

Vieniems – tai sena tauta, sukūrusi Lietuvos valstybę XIII a. per etnokultūrinę simbiozę baltų ir rusų kontaktinėje zonoje tarp Vilniaus ir ant Nemuno aukštupio kairiųjų intakų įsikūrusių miestų: Naugarduko, Slonimo, Volkovysko.

Antrų įrodymuose litvinizacija vaisingai vyksta jau iki Lietuvos valstybės atsiradimo per lietuvių ir rusų vėlgi simbiozę, sintezę ir galop lietuvių asimiliaciją, ir XIV–XV a. pradžioje sukuria rusiškai (=baltarusiškai) kalbančią litvinų naciją: tarpinę etnokonfesinę, visai ne kalbinę, bendriją.

Didysis kunigaikštis Gediminas įjoja į Kijevą.Leonardo Chodzkos iliustracija knygai „La Pologne“
Didysis kunigaikštis Gediminas įjoja į Kijevą.Leonardo Chodzkos iliustracija knygai „La Pologne“

XV a. viduryje litvinai skilo į katalikus (lietuvius) ir stačiatikius (rusus arba rusėnus).

Treti tvirtina, kad litvinų nacija formavosi nuo XV a. vidurio per LDK lietuvių ir rusėnų bajorijos (šlėktos) integraciją, bet etnogenezę nutraukė unija su Lenkija Liubline 1569 m., kuri paskleidė lenkiškumą.

Į litvinų nacijos gimimą visada įtraukiamas Vilnius, kaip senas rusų gyvenamas miestas, lietuvių akultūracijos ir asimiliacijos vieta.

Į litvinų nacijos gimimą visada įtraukiamas Vilnius, kaip senas rusų gyvenamas miestas, lietuvių akultūracijos ir asimiliacijos vieta.

Nebaigtos etnogenezės problema lemia ir tai, kad baltarusiai vis dar negali susigyventi su savo valstybės sienų dabartiniais kontūrais, todėl kai kurių iš jų padūsavimai dėl Vilniaus ar net Smolensko priklausomybės, pažvairavimai į Lenkijos šiaurės vakarų dalį yra prognozuojami, bet neagresyvūs.

– Ar LDK kilmės klausimas, jūsų akimis, yra išspręstas, ar dar esama kokios erdvės svarstymams bei teorijoms, kad ši valstybė, kitaip nei nurodo mūsų ir kita istoriografija, galėjo būti ne lietuvių visuomenės raidos rezultatas?

– Mano supratimu, Lietuvos valstybės atsiradimo klausimas yra išspręstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius