Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 25 /15:00

„Baltic Pride“ eitynių dalyviai nuo praeivių Gedimino prospekte nebus atitverti tvoromis

Šeštadienį per seksualinių mažumų eitynes „Už lygybę“ Gedimino prospekte dalyvių nuo praeivių neatskirs ištisinė tvora. Metaliniai užtvarai saugumo sumetimais bus pastatyti tik tam tikrose gatvės vietose, ketvirtadienį žurnalistams teigė policijos atstovai. Tiesa, tvoros turėtų apjuosti Lukiškių aikštę, kur stovės speciali scena.
Baltic pride Vilnius 2010
Baltic pride Vilnius 2010 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas įspėjo, kad norintieji dalyvauti eitynėse ar protestuoti prieš jas negalės turėti jokių didelių, sunkių daiktų (lazdų, akmenų, plytų ir pan.), didesnių nei 100 ml talpos buteliukų, įskaitant ir plastikinius. Jei žmonės atsineš tokių daiktų, pareigūnai žada juos atimti.

Dėmesio sulauks ir veidus užsidengę ar didelius krepšius, vėliavas mediniais kotais atsinešę žmonės. Anot Viešosios tvarkos valdybos viršininko Vytauto Grašio, prieš homoseksualus nukreiptų plakatų, jei jie nebus įžeidžiančio turinio, policija neatims.

K.Lančinskas patikino, kad renginio metu nebus toleruojami jokie neteisėti veiksmai. „Nebus tolerancijos nei vienai, nei kitai pusei. Jei kartais policija toleruoja, šį kartą pats menkiausias pažeidimas bus fiksuojamas kaip pažeidimas“, – pabrėžė jis.

Kęstutis Lančinskas: „Kai tokius dalykus skaitome, ruošiamės liūdniausiam scenarijui.“

Anot policijos viršininko, prireikus policija pasirengusi panaudoti jėgą ir įstatymais leidžiamas priemones (ašarines dujas, elektros šoką, skydus, gumines kulkas). Tvarką ketina užtikrinti mažiausiai 400 uniformuotų ir civiliai apsirengusių pareigūnų.

Jau dabar Gedimino prospekte įsikūrę verslininkai įspėjami šeštadienį uždaryti ir apsaugoti savo patalpų langus.

Policija ruošiasi ir blogiausiai įvykių eigai, pavyzdžiui, riaušėms. K.Lančinskas pacitavo internete skelbiamus raginimus Gedimino prospekte gyvenantiems žmonėms apmėtyti eitynių dalyvius akmenimis, Molotovo kokteiliais, o, jei kas negali užsikarti ant stogo, pasičiupti beisbolo lazdą. „Kai tokius dalykus skaitome, ruošiamės liūdniausiam scenarijui“, – pripažino jis.

Kartu K.Lančinskas paragino vilniečius ir miesto svečius nepamesti blaivaus proto, nes „tokio pobūdžio veiksmai niekur neveda“.

„Turime šaunią, judrią gatvę – Gedimino prospektą. Jei bus neteisėtų veiksmų, ji gali būti sugriauta, gali būti apgadinti pastatai, – kalbėjo pareigūnas. – Jei kas nori pasakyti nuomonę, ją reikia reikšti įstatymo nustatytais būdais – be jokio smurto ir neteisėtų veiksmų. Parodykime, kad esame civilizuoti, verti europiečių vardo ir, kai norime, galime būti tolerantiški.“

Žygiuos europarlamentarai ir diplomatai

Kaip portalas 15min.lt jau skelbė, eitynėse „Už lygybę“ laukiama maždaug 800 žmonių. Tarp jų turėtų būti Europos Parlamento Liberalų frakcijos atstovės olandė Sophia in't Veld, dalyvavusi 2010-ųjų eitynėse, ir švedė Cecilia Wikstroem, žaliųjų atstovė austrė Ulrike Lunacek. Pastaroji skaitys pranešimą penktadienį Tolerancijos centre vyksiančioje konferencijoje „Europos politikos gairės LGBT teisių apsaugos srityje“.

Gedimino prospektu turėtų žygiuoti Švedijos Europos reikalų ministrė Birgitta Ohlson, kuri pirmosiose eitynėse dalyvavo būdama nėščia, Skandinavijos šalių ir Ispanijos ambasadoriai, homoseksualų teises ginančios organizacijos „ILGA-Europe“ ir ES Pagrindinių teisių agentūros atstovai.

Organizatoriai prašo dalyvius atvykstant nedemonstruoti vaivorykštės spalvų ar kitokių simbolių, plakatų.

Buvo pakviesti ir Seimo nariai, išskyrus priešiškumo homoseksualams neslepiantį Petrą Gražulį, tačiau kol kas dalyvauti yra pažadėjusi tik Socialdemokratų frakcijos narė Marija Aušrinė Pavilionienė. Be to, norą prisijungti yra išreiškęs opozicinis Liberalų sąjūdis.

Turėtų atvykti apie 50 žmonių iš įvairių Europos Sąjungos šalių, atstovaujančių tarptautinei žmogaus teisių organizacijai „Amnesty International“, maždaug 20 Latvijos seksualinių mažumų organizacijos „Mozaika“ atstovų, kiek mažiau estų.

Į koloną įleis iki 13 val.

Vieno iš renginio organizatorių Lietuvos gėjų lygos (LGL) valdybos pirmininko Vladimiro Simonko teigimu, prie eitynių prisijungti galės visi norintys. Tiesa, kiekvienas bus kruopščiai patikrintas.

Vytauto Valentinavičiaus nuotr./Akcija priea homofobiją
Vytauto Valentinavičiaus nuotr./Akcija prieš homofobiją

Eitynių dalyviai šeštadienio vidurdienį pradės rinktis V.Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės rūmų, o ne Odminių skverelyje netoli Katedros, kaip planuota anksčiau – tai esą parankiau saugumo sumetimais. Kolona išsirikiuos Totorių gatvės kryptimi.

Patekti į koloną bus galima tik iš V.Kudirkos aikštės ir tik iki 13 val., vėliau atvykusieji prisijungti nebegalės. Gedimino prospektas bus saugomas kelių šimtų policijos bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

13 val. žmonės pajudės Lukiškių aikštės link. Kolonos priekyje bus nešamas didžiulis plakatas su užrašu „Baltic Pride 2013“, eis politikai ir užsienio bei Lietuvos pareigūnai. Už jų važiuos vaivorykštės spalvomis išmargintas LGL ir klubo „Soho“ autobusai. Eitynėse žadama išskleisti 30 metrų ilgio vaivorykštės spalvų vėliavą. Gedimino prospektą „nuspalvins“ ir mažesnės vėliavėlės, balionai, plakatai.

Lukiškių aikštėje prieš Užsienio reikalų ministeriją, kur renginio dalyviai ketina būti iki 16 val., bus įrengta sceną, nuo kurios skambės kalbos ir muzika.

Apribos eismą

Kaip pranešė policija, šeštadienį iki 11 val. Lukiškių aikštės prieigose bus pastatytos tvoros, kurios bus išvežtos vos pasibaigus renginiui, taip pat bus uždarytos kai kurios Gedimino prospektą kertančios gatvės.

Policijos nuotr./Tvorų schema
Policijos nuotr./Tvorų schema

Be to, nuo 6 iki 16 val. bus draudžiama statyti transporto priemones Vasario 16-osios gatvės atkarpoje nuo A.Goštauto gatvės iki Gedimino prospekto.

Ties įvažiavimais į Lukiškių gatvę iš J.Tumo-Vaižganto gatvės, į Šermukšnių gatvę iš A.Jakšto gatvės ir į Gedimino prospektą iš V.Kudirkos gatvės bus pastatyti laikini draudžiamieji bei informaciniai kelio ženklai.

Parado akimirka
Parado akimirka

Prašo slėpti seksualinių mažumų simboliką

Organizatoriai savo ruožtu įspėjo į eitynių vietą atvykstančius dalyvius matomose vietose nedėvėti vaivorykštės spalvų ar kitokių simbolių, nedemonstruoti plakatų ar transparantų, kurie bus naudojami eitynėse. Minėtus simbolius prašoma pridengti viršutiniais drabužiais, o atributiką atsinešti krepšiuose.

Dalyviai prašomi nekreipti dėmesio į protestuojančius ir įžūliai besielgiančius žmones: nebendrauti su jais, nerodyti nepadorių gestų ir nedemonstruoti nuogo kūno.

Be to, Lukiškių aikštėje žmonės turėtų išbūti iki 16 val. ir išsiskirstyti tik organizatoriams paskelbus, kad renginys baigtas. Jie išeiti prašomi mažomis grupėmis – po 3–4 žmones – Gedimino prospektu, J.Tumo-Vaižganto, V.Kudirkos ir Vasario 16-osios gatvėmis.

Tuo metu irgi siūloma seksualinių mažumų simbolius pridengti drabužiais, paslėpti atributiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius