Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 21

„Baltijos kelio“ 20-mečio minėjimo renginiai sutraukė 800 tūkst. dalyvių

Pernai vykusio akcijos „Baltijos kelias“ 20-mečio minėjimo renginiuose dalyvavo apie 800 tūkst. žmonių, suskaičiavo Kultūros ministerija.
Šventinio koncerto nesugadino net lietus.
„Baltijos kelio“ paminėjimo renginiai vyko visoje Lietuvoje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokie duomenys skelbiami ministerijos parengtoje minėjimo ataskaitoje, kurią trečiadienį turėtų tvirtinti Vyriausybė.

Ataskaitoje atkreipiamas dėmesys, kad iš anksčiau numatytų 32 programos įgyvendinimo priemonių kai kurių įvykdyti nepavyko dėl lėšų trūkumo. Tai daugiausia tokios priemonės, kurias įgyvendinti buvo pavesta Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT).

Minint „Baltijos kelio“ jubiliejų, vyko apie 30 renginių ir akcijų, tarp jų – aviatorių skrydis „Baltijos keliu“, keletas estafetinių bėgimų. Viename iš jų, taip ir pavadintame „Baltijos kelias“, suskaičiuota per 500 dalyvių.Liko nesurengtas vaikų piešinių konkursas „Piešiame Baltijos kelią“, patriotinės dainos konkursas ir koncertas „Laisvės dainos“, nesukurtas dokumentinis filmas „Laisvės pašaukti“, radijo spektaklis „Kelyje“.

Vietoj kai kurių priemonių įgyvendintos kitos: užuot rengus Lietuvos keliautojų estafetę dviračiais „Baltijos keliu“ vyko estafetinis bėgimas „Širdis plaka Baltijai“, vietoj trijų Baltijos šalių keliautojų sąskrydžio – sveikuolių žygis „Baltijos keliu“.

Minint „Baltijos kelio“ jubiliejų, vyko apie 30 renginių ir akcijų, tarp jų – aviatorių skrydis „Baltijos keliu“, keletas estafetinių bėgimų. Viename iš jų, taip ir pavadintame „Baltijos kelias“, suskaičiuota per 500 dalyvių.

Muziejuose, viešosiose bibliotekose, kultūros įstaigose, užsienyje vyko 43 parodos, parengtos 3 edukacinės programos. Nacionaliniai ir savivaldybių muziejai atnaujino 20 ekspozicijų, kuriose demonstruojami fotodokumentai.

Taip pat 2009-ieji „Baltijos keliui“ reikšmingi tuo, kad ši akcija įtraukta į UNESCO programą „Pasaulio atmintis“. Parengti dokumentai ir jį įtraukti į Kultūros vertybių registrą.

„Baltijos kelio“ akcija įvyko 1989-ųjų rugpjūčio 23 dieną, minint stalininės Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos pasirašyto Molotovo-Ribbentropo pakto bei jo slaptųjų protokolų, kuriais neteisėtai pasidalyta Europa, 50-ąsias metines.

Akcijos metu už rankų susikibę trijų Baltijos šalių piliečiai sudarė gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino. „Baltijos kelyje“ dalyvavo apie 2 mln. žmonių.

Po dvejų metų pasaulis pripažino nepriklausomas Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius