-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 19

Baltijos kelio 25-mečiui išleistos proginės monetos

Minint Baltijos kelio 25-metį, antradienį į apyvartą išleistos proginės 25 ir 50 litų monetos, simbolizuojančios Baltijos tautų tapatybę.
Proginės 25 ir 50 litų monetos
Proginės 25 ir 50 litų monetos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Šią monetą mes išleidome su tokia nostalgija, nes istorija yra labais svarbi kiekvienos tautos dalis. Tai simbolis mūsų tapatybės ir judėjimo į priekį. Moneta nėra vienspalvė. Ji simbolizuoja medį, kurio lapai yra Baltijos valstybių vėliavos“, – monetų pristatyme Gedimino pilies bokšte kalbėjo Vitas Vasiliauskas.

V.Vasiliauskas tvirtino, kad tai antroji moneta skirta Lietuvos nepriklausomybės paminėjimui. Pirmoji moneta, simbolizavusi Sąjūdžio judėjimą, išleista pernai, o kitais metais žadama išleisti monetą, skirtą Lietuvos nepriklausomybės 25-mečiui.

Abiejų monetų dailininkai – Eglė Rutkutė ir Giedrius Paulauskis. Monetų averse pavaizduotas Vytis, o reverse Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendras žemėlapis. Monetas nukaldino Lietuvos monetų kalykla. 25 litų moneta pagaminta iš šiaurės aukso – vario, aliuminio, cinko ir alavo lydinio, o 50 litų moneta – sidabro.

Baltijos kelias nusidriekė 1989 metais rugpjūčio 23 dieną nuo Gedimino bokšto per Rygą iki Taline esančio Tompėjaus bokšto. Baltijos kelias, kuris trijose Baltijos šalyse sujungė apie 2 mln. žmonių, yra įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ registrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius