Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 23

Baltijos šalių premjerai: „Štai kaip atrodė Baltijos kelias prieš 20 metų“

Sekmadienį Gedimino Pilies bokšte trijų Baltijos šalių ministrai pirmininkai pasirašė bendrą deklaraciją Baltijos kelio 20-ųjų metinių minėjimo proga. Premjerai pritarė iniciatyvai rugpjūčio 23 dieną paskelbti Europos stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena.
Trys Baltijos šalių Premjerai kartu pasitinka Baltijos kelio jubiliejų
Trys Baltijos šalių Premjerai kartu pasitinka Baltijos kelio jubiliejų / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasirašę deklaraciją premjerai atsistojo ir susikibo rankomis. „Štai kaip atrodė Baltijos kelias prieš 20 metų“, – sakė Lietuvos premjeras Andrius Kubilius. Jis aiškino, Baltijos šalis vienija ne tik jūra, bet ir istorija, šių dienų pasiekimai bei ateitis. Tuo tarpu Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis ir Estijos premjeras Andrusas Ansipas vylėsi, kad Baltijos šalys ir toliau išliks vieningos.

Ministrai pirmininkai pastebėjo, kad rugpjūčio 23-oji Europos stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena pasirinkta neatsitiktinai. Lygiai prieš 70 metų buvo pasirašytas Molotovo-Ribentoppo paktas.

„Estija, Latvija ir Lietuva tęs bendrą darbą, siekdamos išsaugoti istorinę atmintį bei užtikrinti, kad sąžiningai ir atvirai būtų vertinamas bendras Europos XX a. totalitarinių režimų palikimas“, – teigiama premjerų pasirašytoje deklaracijoje.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Trys Baltijos šalių Premjerai kartu pasitinka Baltijos kelio jubiliejų
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Trys Baltijos šalių Premjerai kartu pasitinka Baltijos kelio jubiliejų

Tuo tarpu Rusija, sužinojusi apie iniciatyvą rugpjūčio 23 dieną paskelbti Europos stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena, reagavo labai priešiškai ir pareiškė, kad tai esą istorijos klastojimas ir Sovietų Sąjungos iškovotos pergalės prieš nacizmą menkinimas.

„Tą dieną buvo pasirašytas paktas, kuriame du totalitariniai režimai padalijo Europą. To niekas negali paneigti“, – V.Dombrovskis komentavo tokį Rusijos elgesį.

A.Kubilius tikino, kad abejonių dėl stalinizmo nusikaltimų neturėtų būti. Jo teigimu, Europa supranta istoriją. „Tikiuosi, kad Rusija kada nors taip pat turės tokį pat požiūrį“, – vylėsi A.Kubilius.

Tuo tarpu A.Ansipas pastebėjo, kad istorijos pamiršti nereikėtų, bet patikino, kad gyventi prisiminimais neverta. „Mes nenorime gyventi praeitimi, norime gyventi toliau“, – sakė Estijos premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius