Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 11

Baltijos šalių Premjerai tarėsi dėl Europos energetinės strategijos įgyvendinimo

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius dalyvauja neformaliame Baltijos Ministrų Tarybos (BMT) susitikime Estijoje. Estijos šiaurėje Vihuloje susitikę Lietuvos, Latvijos ir Estijos Premjerai Andrius Kubilius, Valdis Dombrovskis ir Andrusas Ansipas tarėsi dėl Europos energetinės strategijos įgyvendinimo Baltijos šalyse.
Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausias principas, dėl kurio vieningai sutarė visų trijų Baltijos valstybių Premjerai, yra bendra Baltijos šalių energetinė nepriklausomybė. Per bendrą Premjerų spaudos konferenciją Estijoje Premjeras Andrius Kubilius sakė, kad dėl būtinų sprendimų liberalizuoti ir sujungti elektros rinkas Baltijos šalyse klausimų nekyla, bet „dujų sektoriuje yra didesnių iššūkių“.

“Mes sutarėm, kokius žingsnius toliau darom ir toliau dirbsim. Iš tikrųjų, kaip ir Prezidentė vakar sakė susitikime su Latvijos Prezidentu, mes planuojam statyti nedidelį terminalą Klaipėdoje. Nepretenduojam su šiuo terminalu į kažkokius labai didelius regioninius projektus, apie regioninius projektus galima kalbėti toliau, ir apie tai kalbėsim, bet tai nėra vienintelė ir pagrindinė problema. Turime visą kompleksą problemų, kurias sprendžiam. Terminalas, bet kuris terminalas, ar jisai būtų Lietuvoj, ar Latvijoj, Estijoj, jisai neveiks be nuosavybės atskyrimo principo, kurį Lietuvoj jau pradedam įgyvendinti. Mūsų kaimynai dar to nedaro, todėl turim visą kompleksą reikalų, kuriuos vakar tikrai konstruktyviai aptarėm, tiek kalbėdami apie elektros reikalus, tiek ir apie dujų reikalus”, – teigė Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Kaip pažymėjo Premjeras A. Kubilius, taip pat pasiektas svarbus bendras sutarimas reikalauti elektros prekybos su trečiosiomis šalimis mokesčio įvedimo ir lygių konkurencijos sąlygų visiems rinkos dalyviams sudarymo. Trys Premjerai dar kartą išreiškė pritarimą vasario 5 d. EVT patvirtintai Europos energetinei strategijai, kurioje yra įtvirtinta nuostata, kad iki 2015 m. Europos Sąjungoje neturi likti energetinių salų. Tai reiškia, kad Lietuva, taip pat Latvija ir Estija, iki to laiko turės sinchronizuotas jungtis su ES elektros sistema, o dujų sektoriuje  – diversifikuotą tiekimą.

Susitikimo metu trys Premjerai suderino laiško tekstą EVT Pirmininkui Hermanui van Rompuy ir EK Pirmininkui José Manueliui Barroso, kuriame dar kartą patvirtina savo pritarimą ES energetikos politikos strateginėms nuostatoms ir prioritetams bei trijų Baltijos šalių pasiryžimą prisijungti prie ES energetikos sistemos sinchronizuotomis jungtimis bei prašo numatyti vietą tų jungčių finansavimui Europos Sąjungos strateginiuose planuose.

Baltijos šalių Premjerai taip pat kalbėjo apie skaitmeninę rinką, inovacijas, aptarė ekonomikos raidą Baltijos regione ir euro zonos klausimus.

„Baltijos šalys pasižymi tikrai gera ekonomikos dinamika, esam daug pasiekę plėtodami žinių, aukštųjų technologijų ekonomiką. Kiekviena šalis turi kuo pasigirti. Kalbėjom, kaip dar labiau koordinuoti veiklą šitoj srity, kaip galėtume žymiai efektyviau pristatyti savo pasiekimus šitose srityse. Aptarėm vieną iniciatyvą kurti bendrą Baltijos technologijų institutą“, – susitarimus iš neformalaus BMT susitikimo apibendrino Premjeras A. Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius