-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 28 /12:49

Baltijos šalių prezidentų susitikime Estijos vadovas Toomas Hendrikas Ilvesas negailėjo priekaištų Lietuvai dėl stringančio Visagino atominės elektrinės projekto

Raudondvario pilyje trečiadienį susitiko Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai – Dalia Grybauskaitė, Andris Bėrzinis ir Toomas Hendrikas Ilvesas. Po susitikimo Estijos vadovas neslėpė nepasitenkinimo neaiškia Lietuvos pozicija dėl VAE, o Lietuvos prezidentė teigė, kad Vyriausybės negebėjimas tvarkytis su rimtais projektais mums prestižo neprideda. Prezidentė pasisakė ir apie tai, kaip Lietuva balsuos Palestinos klausimu.
Susitikimo akimirkos
Susitikimo akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuva šiemet pirmininkauja Baltijos valstybių bendradarbiavimui, todėl ir tradicinis kasmetis prezidentų susitikimas surengtas mūsų šalyje.

Susitikime buvo aptartos svarbiausios visoms Baltijos šalims temos. Strategiškai svarbių energetinių jungčių įgyvendinimas ir galimi bendri veiksmai derybose dėl 2014–2020 m. Europos Sąjungos (ES) biudžeto. (Primename, kad praėjusį penktadienį ES narėms nepavykus susitarti, kaip paskirstyti daugiametę ES paramą, derybose iki 2013 m. pradžios padaryta pertrauka.)

Susitikime taip pat bus aptarti aktualūs regiono, ES, Lietuvos pasirengimo pirmininkauti Europos Sąjungai 2013 m. antroje pusėje klausimai.

Pirmoji, kaip ir dera šeimininkei, apie 10.30 val. į Raudondvario pilį atvyko D.Grybauskaitė, kurią pasitiko Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. Nors žadėta, kad raudono kilimo nebus, nedidelis raudonas kilimas prie įėjimo į pastatą buvo patiestas. Šalies vadovė Kauno rajono atstovų klausinėjo apie pilies rekonstrukciją.

Papildyta 11.01 val.: Antrasis apie 10.50 val. atvyko Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, o netrukus ir Latvijos vadovas Andris Bėrzinis, su kuriuos D.Grybauskaitė pasisveikino latviškai. 

Papildyta 12.25 val.: Po apie valandą trukusio susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje Baltijos šalių vadovai spinduliavo gera nuotaika ir draugiškumu. Jie pabrėžė, kad visos trys valstybės glaudžiai bendradarbiauja, laikosi bendros pozicijos svarbiausiuose visoms šalims klausimuose, pasiekė gerų rezultatų derybose dėl Europos Sąjungos biudžeto, nors jis ir nebuvo patvirtintas.

Tačiau paklausus apie Visagino atominės elektrinės (VAE) perspektyvas, Estijos vadovas T.H. Ilvesas pažėrė nemažai kritikos, išreikšdamas nepasitenkinimą neaiškia Lietuvos pozicija, kuri nuolat keičiasi jau 6,5 metų.

Vyriausybės negebėjimas tvarkytis su rimtais projektais mums prestižo neprideda, – D.Grybauskaitė

„Turiu prisipažinti, kad Estijoje egzistuoja šioks toks nerimas dėl VAE projekto. Prieš 6,5 metų sutarėme, kad įgyvendinsime šį projektą. Tada buvo įgyvendinamas keturių šalių projektas, dabar yra trys šalys, ir mes nežinome, kas dabar vyksta. Per tuos visus metus nekūrėme jokių savo projektų, nes Visagino elektrinė buvo mūsų projektas“, – kalbėjo T.H.Ilvesas.

D.Grybauskaitė paskubėjo pritarti kolegai: „Kaimynai turi teisę taip kalbėti, nes Lietuva ilgai kalbėjo, nieko nedarė, keitė pozicijas, ir finale vėl niekas neaišku.“ Ji pabrėžė, kad VAE projektas galėtų būti labai svarbus viso Baltijos regiono vystymuisi. Jis taip pat užtikrintų energetinę nepriklausomybę.

„Vyriausybės negebėjimas tvarkytis su rimtais projektais mums prestižo neprideda“, – tiesiai rėžė Lietuvos prezidentė. D.Grybauskaitė pabrėžė, kad VAE likimas priklausys nuo naujos vyriausybės požiūrio.

Papildyta 12.50 val.: Prezidentai pasisakė Palestinos klausimu. Jų teigimu, kol kas ES neturi bendros pozicijos, ar palaikyti pelestiniečių norą įgyti aukštesnį statusą Jungtinėse Tautose (JT). Dėl šio klausimo šią savaitę JT Generalinėje Asamblėjoje vyks balsavimas.

„Mes palaikome visas tautas, kurios siekia savo nepriklausomybės taikiu būdu. Kiek žinau, devynios ES valstybės palaiko (Palestinos siekį. – red. past.), kitos – susilaiko. Rytoj Lietuva balsuos susilaikydama“, – sakė D.Grybauskaitė. Jos nuomonei pritarė ir Latvijos vadovas A.Bėrzinis.

Lietuvos vadovė nepanorėjo išsamiau atsakyti į klausimus apie naująją valdančiąją koaliciją ir jos siūlomus kandidatus į ministrus: „Padėsiu kiek galėsiu naujam premjerui dirbti, – kiek pats premjeras ir Vyriausybė norės“.

Ji pabrėžė, kad dabar visos Baltijos šalys laukia, kokios pozicijos laikysis naujoji Lietuvos valdžia, ar bus išlaikomas tas pats ES, NATO, energetinės politikos kursas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius