Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 15

Baltijos šalių vadovai pasirašė klimato neutralumo deklaraciją

Baltijos šalių prezidentai pirmadienį Vilniuje pasirašė klimato neutralumo deklaraciją.
Lietuva, Latvija, Estija
Lietuva, Latvija, Estija / 123RF.com nuotr.

Deklaracijoje numatyta, jog Lietuva, Latvija ir Estija imsis bendrų veiksmų, bendradarbiavimo įvairiose srityse siekiant pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos ir įgyvendinant Glazgo viršūnių susitikime COP26 prisiimtus įsipareigojimus.

„Kova su klimato kaita, dėmesys aplinkai ir tvarumui yra Baltijos regiono gerovės sąlygos. Tikiuosi, kad ši deklaracija taps teigiamu postūmiu žaliajai transformacijai mūsų valstybėse. Turime pereiti nuo žodžių prie darbų“, – teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

Deklaracijoje G.Nausėda, Latvijos vadovas Egilas Levitas bei Estijos prezidentas Alaras Karisas kviečia Baltijos šalių gyventojus, nevyriausybines organizacijas, verslo įmones ir vyriausybes individualiai ir bendrai įsipareigoti dirbti ir siekti, kad Baltijos šalys taptų neutralios klimato požiūriu, kartu valdant socialinius ir ekonominius pereinamojo laikotarpio padarinius ir stiprinant regiono konkurencingumą.

Deklaracijoje pramonės sektoriai raginami investuoti į mokslinius tyrimus, plėtrą, inovacijas, o vyriausybės – remti šias pastangas „siekiant užtikrinti, kad Baltijos šalių ekonomika būtų pokyčių priešakyje“.

Taip pat numatyta siekti bendrų institucijų prevencinių ir kontrolės strategijų, remti Baltijos neutralaus poveikio klimatui technologijų ir paslaugų pirmeivius, novatorius bei eksportuotojus, remti bendrus mokslinių tyrimų projektus, kuriuose nagrinėjami esami ir galimi neutralaus poveikio klimatui sprendimai, įskaitant aplinką tausojančius anglies dioksido surinkimo bei panaudojimo, vandenilio ir kitus projektus.

Numatyta imtis priemonių, kad transporto, energetikos, pramonės, statybos ir žemės ūkio, atliekų bei kitų sektorių subjektai mažintų išmetamo anglies dioksido kiekį, taip pat keliamas siekis Baltijos šalims laiku įgyvendinti projektą „Rail Baltica“, kad Baltijos šalyse „būtų galima patirti visą su juo susijusią naudą ir naudotis klimato požiūriu neutraliais transporto bei logistikos sprendimais“.

Be kita ko, numatyta siekti tvariai plėtoti vėjo jėgainių projektus Baltijos jūroje siekiant gerokai padidinti atsinaujinančiais ištekliais pagrįstos elektros energijos dalį ir nutiesti kelią regionų ekonomikai be išmetamo anglies dioksido ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius