2013 03 12

Baltijos šalys planuoja bendrai pirkti amunicijos, projektas bus įgyvendinamas per Europos gynybos agentūrą

Lietuva, Latvija ir Estija planuoja bendrai pirkti granatsvaidžių „Carl-Gustav“ amunicijos. Šiam trišaliam projektui įgyvendinti kovo 12 d. Europos gynybos agentūroje Briuselyje įsteigtas projektas. Tuo pačiu metu Krašto apsaugos ministerijos Pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius pulkininkas Valdas Šiaučiulis kartu su Estijos ir Latvijos nacionaliniais ginkluotės direktoriais aptarė tolesnę šio projekto vystymo eigą.
EGA vadovė Claude-France Arnould su Baltijos šalių nacionaliniais ginkluotės direktoriais (plk. V. Šiaučiulis – pirmas dešinėje)
EGA vadovė Claude-France Arnould su Baltijos šalių nacionaliniais ginkluotės direktoriais (plk. V. Šiaučiulis – pirmas dešinėje) / KAM nuotr.

Šis įsigijimo projektas bus įgyvendinamas per Europos gynybos agentūrą, ji tarpininkaus Baltijos šalims sudarant palankiausias pirkimo sąlygas. Įsigijimo konkurso pradžią planuojama paskelbti iki šių metų birželio, o nugalėtoją – iki šių metų pabaigos. Bendra planuojama sutarties vertė gali siekti iki 50 mln. eurų, jis bus įgyvendinamas 2013 – 2017 metais. Prie šio Baltijos šalių projekto galės prisijungti ir kitos Europos Sąjungos šalys.

„Lietuva stengiasi išnaudoti visas galimybes ir tarptautines iniciatyvas, siekdama efektyviausiai panaudoti skiriamus resursus gynybos srityje. O šis projektas – puikus trijų Baltijos šalių ir Europos gynybos agentūros bendradarbiavimo ir pasitikėjimo vieni kitais pavyzdys. Jis leis Lietuvai sutaupyti laiko ir lėšų“, – sakė Pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius plk. V. Šiaučiulis.

Pasak KAM Pajėgumų ir ginkluotės generalinio direktoriaus, Lietuva šį projektą vertina ir kaip pilotinį projektą. „Jis leis patikrinti procedūras ir bus pagrindas tolimesniam bendradarbiavimui“, – sakė V. Šiaučiulis.

Tai bus pirmas kartas, kai Lietuva, Latvija ir Estija bendrai vykdys karinės paskirties įsigijimus per Europos gynybos agentūrą.

Europos gynybos agentūros tikslas – skatinti Europos Sąjungos šalių bendradarbiavimą gynybos srityje, taupyti lėšas ir didinti pajėgumus, nes tik veikdama kartu Europa bus stipresnė. Agentūros veikloje dalyvauja visos Europos Sąjungos šalys, išskyrus Daniją. Agentūros vykdomuose projektuose gali dalyvauti ne tik valstybės narės, bet ir ES nepriklausančios šalys, pvz., EGA yra pasirašiusi bendradarbiavimo susitarimą su Norvegija ir Šveicarija. Vykdydama jai pavestas funkcijas, EGA glaudžiai bendradarbiauja su kitomis ES institucijomis: ES Kariniu komitetu, ES Kariniu štabu, Europos Komisija, kai kuriais klausimais konsultuojasi su NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius