Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

„Baltosios pirštinės“: kai kurių apylinkių komisijų darbo klaidos skatina dar labiau siekti skaidrių rinkimų

„Baltosios pirštinės“ pabrėžia – dėl gana ramaus pirmojo Lietuvos prezidento rinkimų turo atsipalaiduoti nereikėtų, antrąjį turą ir Europos parlamento rinkimus ruošiamasi stebėti dar akyliau. Organizacija laukia prisijungti norinčių savanorių, kurie jau antradienį imsis stebėti išankstinį balsavimą savivaldybėse, rašoma „Baltosios pirštinės“ pranešime spaudai.
Baltosios pirštinės
Baltosios pirštinės / „Baltosios pirštinės“ nuotr.

Stebėtojų registracija antrajam turui vyksta iki šio sekmadienio. Kaip ir prieš pirmąjį rinkimų turą, nauji savanoriai bus apmokyti ir gaus stebėtojo pažymėjimus, suteikiančius teisę stebėti visus rinkimų etapus: išankstinį balsavimą savivaldybėse, specialiuose punktuose ir namuose, balsavimą rinkimų dieną ir balsų skaičiavimą. Tapti nepriklausomu rinkimų stebėtoju galima užsiregistravus puslapyje.

Pirmajame prezidento rinkimų ture be pavienių politinės agitacijos pažeidimų „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai iš esmės fiksavo tik apylinkių komisijų darbo pažeidimus. Organizacijos vertinimu, tai iš vienos pusės džiugina, nes rinkimai iš esmės vyksta sąžiningai, tačiau vis dar kyla potenciali skaidrumo ir balsavimo slaptumo neužtikrinimo rizika.

Ruošiantis antrajam prezidento rinkimų turui ir Europos parlamento rinkimams, „Baltosios pirštinės“ stebėtojų pastabas ir fiksuotus galimus pažeidimus perduos Vyriausiajai rinkimų komisijai, su kuria bendradarbiaujant tikimasi patobulinti procesus.

Pirmojo rinkimų turo metu, rinkimų dieną, organizacijos deleguoti rinkimų stebėtojai aplankė daugiau nei 180 apylinkių, iš kurių maždaug kas penktoje užfiksuota netinkamai plombuota balsadėžė, kas šeštoje – nenaudoti arba ne visada naudoti duomenų apsaugai užtikrinti skirti rinkėjų sąrašų dangalai, kurių kai kuriose apylinkėse tiesiog trūko. Gauta pranešimų apie galimai neišduodamus privalomojo referendumo biuletenius ir neužtikrinamą balsavimą namuose. Visus galimus pažeidimus su jų įrodymais analizuoja „Baltųjų pirštinių“ teisininkų komanda.

Pirmajame ture rinkimus stebėjo apie 130 „Baltųjų pirštinių“ stebėtojų, iš gyventojų rinkimų dieną sulaukta maždaug 120 pranešimų apie galimus pažeidimus. Primename, kad pastebėjus galimai daroma pažeidimą, apie jį reikėtų pranešti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius