-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 13

„Baltosios pirštinės“ per ketverius metus patikrino daugiau nei 2 tūkst. galimų rinkimų pažeidimų

Lietuvoje vykstančių rinkimų skaidrumu besirūpinanti visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ per ketverius veiklos metus gavo daugiau nei 2100 pranešimų apie galimus pažeidimus, rašoma pranešime spaudai.
„Baltosios pirštinės“
„Baltosios pirštinės“ / Organizacijos nuotr.

300 iš jų perduoti tirti Vyriausiajai rinkimų komisijai, 200 vietinėms apylinkių komisijoms. 100 pranešimų buvo sprendžiami su policijos pagalba. Per visą organizacijos veiklos laikotarpį rinkimų įstatymo pažeidėjams skirta virš 50 administracinių baudų, pradėta virš 20 ikiteisminių tyrimų.

Dauguma „Baltųjų pirštinių“ fiksuojamų pranešimų susiję su neteisėta ar neteisingai pažymėta politine reklama. Pasitaiko ir nemažai neleistinos rinkiminės agitacijos atvejų. Paskutinieji keli rinkimai išsiskyrė ir rinkimų komisijų darbo pažeidimais.

„Per mūsų veiklos metus pavyko pelnyti ne tik rinkėjų, bet ir valstybinių institucijų pasitikėjimą. Esame nešališki tiek partijų, tiek politikų atžvilgiu, atsiskaitome šalies piliečiams. Jie supranta ir vertina mūsų pastangas, dažnai būname pirmąja organizacija, kuri informuojama iškilus abejonių dėl vienokių ar kitokių veiksmų teisėtumo“, – teigia organizacijos vadovė Marija Šaraitė.

Organizacijos atstovai džiaugiasi, kad per jos gyvavimo laikotarpį pavyko užmegzti tvirtus ryšius su Vyriausiąja rinkimų komisija, kuri savanoriams suteikia stebėtojų pažymėjimus, dalinasi informacija, kviečia į savo mokymus. Vyksta ir nuolatinis bendradarbiavimas su policija, kuri padeda apmokyti savanorius, dalinasi informacija, tikrina informaciją apie galimus pažeidimus.

„Lietuvos pilietinės galios indeksas nėra aukštas, pilietinė visuomenė nėra labai stipri, todėl reikia kurti iniciatyvas, kurios pritrauktų kuo daugiau piliečių. Manome, kad 2016 metais su kitomis stipriomis rinkimų iniciatyvomis kartu kviesdami jaunus žmones įsitraukti pasiekėme sinergiją ir padarėme didesnį teigiamą poveikį Lietuvos visuomenei. Kuo daugiau tokių pavyzdžių, tuo stipresnę visuomenę kursime“, – įsitikinusi ji.

„Baltųjų pirštinių“ vadovė džiaugiasi, kad visuomenininkų pastangos duoda rezultatų. Savanorių pritraukimui resursų kiekvienais metais prireikia vis mažiau, dauguma jų pasilieka organizacijoje, nuolat atsiranda ir naujokų. Pastaraisiais metais papirkinėjimo atvejų smarkiai sumažėjo. Siekiant užtikrinti, kad rinkimai vyktų skaidriai ir sąžiningai dėmesys turėtų kryptį į ne taip akivaizdžiai matomas problemas.

„Ateityje planuojame aktyviau dirbti politinės reklamos ir politinių kampanijų finansavimo srityje, kur vis dar slypi daug korupcijos. Kita nuolatinių veiklų pusė yra pilietinės visuomenės stiprinimas, tad tarp rinkimų toliau dirbame stiprindami jaunų žmonių pilietiškumą, didindami visuomenės nepakantumą korupcijai“, – teigia M. Šaraitė.

Organizacija balandžio 23 dieną organizuoja nepriklausomų stebėtojų darbą vyksiančiuose rinkimuose Šakių, Jonavos rajonuose bei Panevėžio-Anykščių apygardoje. Prisidėti prie „Baltųjų pirštinių“ misijos gali kiekvienas pilietis, skirdamas 2 proc. pajamų mokesčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius