Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 30

Baltuosius stulpus bus galima įsigyti aukcione

Vilniaus Baltųjų stulpų gaivintojai sugalvojo naują būdą, kaip prasimanyti pinigų senųjų miesto simbolių atstatymui finansuoti. Jie ketina aukcione parduoti dvi sumažintas stulpų versijas.
Sumažinti Baltieji Vilniaus stulpai
Sumažinti Baltieji Vilniaus stulpai / M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondo nuotr.

Dabartinių J.Basanavičiaus, S.Konarskio gatvių ir Savanorių prospekto sankirtoje, šalia Gėlių turgelio ir Šv. Jackaus koplytėlės atstatomi Baltieji stulpai bus papuošti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybingumo simboliu – bronziniais Vyčiais. Stulpų atkūrimu besirūpinantys entuziastai sukūrė 11 kartų sumažintas jų versijas ir ketina parduoti jas aukcione. M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas šiandien pristatė dvi statulėles: ant akmeninio pagrindo stūksančius marmurinius Baltuosius stulpus, kuriuos vainikuoja bronziniai Vyčiai. „Nemažo svorio. Bandžiau pakilnoti, tai yra svorio, yra...“,  – įspūdžiais dalinosi fondo atstovas Gintautas Ivinskas.

XVIII amžiuje pastatyti ir XX amžiaus viduryje nugriauti stulpai su vyčiais siekė apie 7,4 metro, vieno plotis buvo 1,8 metro.

M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondo nuotr./Sumažinti Baltieji Vilniaus stulpai
M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondo nuotr./Sumažinti Baltieji Vilniaus stulpai

Vilniaus savivaldybė yra davusi žodį stulpų statymo vietoje atlikti techninius gatvės tvarkymo darbus, vienas rėmėjų žadėjo pagaminti pačius stulpus. O buvusių miesto „sargų“ gaivintojai užsibrėžė surinkti lėšų bronziniams Vyčiams, kurie kainuotų apie 100 – 120 tūkst. litų. G.Ivinskas nesiryžo spėlioti, kiek pinigų pavyktų surinkti planuojamame aukcione, tačiau tikisi, kad tokiu būdu pasiseks pritraukti „vieną kitą“ rėmėją.

„Tačiau mes dar nesame apsisprendę dėl aukciono formos. Gal paskelbsime jį internete, o gal pastatysime Vyčius savivaldybėje, kad žmonės galėtų juos apžiūrėti“,  – kalbėjo G.Ivinskas.

Anot pašnekovo, galbūt ateityje Vyčių kopijų bus daugiau, bet šios dvi pirmosios bus paženklintos kaip unikalios – pažymėti jų numeriai: „pirmas“ ar „antras“. Jų pirkėjų, taigi ir tikrųjų Baltųjų stulpų rėmėjų, pavardės gali būti įamžintos ant tikrųjų stulpų. Taip pat aukciono laimėtojų pageidavimu lentelės su jų vardais gali būti pritvirtintos prie jų nupikrtų skulptūrų. 

Organizatoriai maždaug prieš mėnesį ketino eiti į savivaldybę detaliau derinti Baltųjų stulpų projekto, tačiau vėliau nuspręsta jį kiek pakoreguoti. Pasak G.Ivinsko, dabar pas miesto valdžią planuojama apsilankyti šios savaitės pabaigoje arba kitos pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius