-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 07

Bankų turtą apmokestinti pasiūliusi Lietuvos lenkų partija nesustoja: prakalbo apie valstybinį banką

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Seime Zbignevas Jedinskis pirmadienį dėstė motyvus, kodėl reikia įvesti mokestį bankams – taip esą bus atstatytas socialinis teisingumas, nes Lietuva Europoje, anot jo, pirmauja pagal skurdą ir bankų pelnus. Partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis pareiškė, jog mokesčio negana: LLRA-KŠS dar šioje kadencijoje ketina inicijuoti valstybinio banko įkūrimą.
Zbignevas Jedinskis
Zbignevas Jedinskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie tai V.Tomaševskis paskelbė pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

„Mes tam ir atėjome į koaliciją, kad padarytume sprendimus, o ne tai, kad iki begalybės kalbėtume apie žmonių rūpesčius. Sprendimai yra paruošti, pirmas žingsnis – apmokestinti bankų aktyvus. Ir aišku, kad be rimtos konkurencijos, be įkūrimo Lietuvos investicinio banko, apie kurį buvo labai ilgai kalbama, bankininkai gali ir valstybę ir valdžią tam tikra prasme šantažuoti, – kalbėjo V.Tomaševskis. – Tai šitas klausimas bręsta ir mes koalicijoje viduje kelsime, kad atėjo laikas tokį banką įkurti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Paklaustas, ar tai ketina padaryti šioje kadencijoje, partijos pirmininkas sakė ketinantis pradėti atitinkamus veiksmus, kad atsirastų toks bankas.

V.Tomaševskis svarstė, jog koalicijoje pritarimas tokio banko įkūrimui atsiras.

„Suprantame, kad kelias ilgas, bet, vienu žodžiu, viskas prasidėjo. Darysime, darysime tą darbą“, – teigė jis.

„Neatsižvelgia į socialinį teisingumą bei visuomenės interesą“

Parlamentaras Z.Jedinskis pirmadienį pabrėžė, kad bankai Lietuvoje gyvena labai gerai. Jo duomenimis, 2018 metais bankai uždirbo 358 mln. eurų grynojo pelno.

„O prie valstybės išlaikymo mokesčiais prisideda menkai“, – pareiškė jis.

Z.Jedinskio teigimu, bankuose indėlininkai laiko 22,3 mlrd. eurų.

„Iš komisinių bankai gauna 30 proc. pajamų. Lietuvoje veikiančios finansų įstaigos ir bankai nuolat didina atliekamų operacijų įkainius, didina paskolų palūkanas bei kainas, riboja bei apmokestina Lietuvos žmonių priėjimą prie pinigų, – aiškino jis. – Bankai elgiasi pernelyg neatsakingai didindami savo pelnus Lietuvos žmonių sąskaita ir neatsižvelgia į socialinį teisingumą bei visuomenės interesą. Būtina pasiekti, kad bankai taptų rimtais mokesčių mokėtojais Lietuvoje.“

Anot parlamentaro, Lietuva iš Europos valstybių išsiskiria absoliutaus skurdo lygių ir bankų pelnais.

LLRA-KŠS automobilių taršos mokesčio nepalaikys

V.Tomaševskis teigė, kad LLRA-KŠS nepalaikys automobilių taršos mokesčio.

„Jis neparuoštas, antras momentas – mokestinė našta gyventojams yra pernelyg didelė. Reikia apmokestinti kapitalą, bankus, o ne tuos, kurie uždirba mažiausiai“, – kalbėjo jis. V.Tomaševskis pabrėžė, kad su senais automobiliais važinėja nepasiturintys.

„Jei reikia panašų mokestį įvesti, jis artimiausius 10-15 metų būtų simbolinis, kad žmonės suprastų problemą, ieškotų mažiau taršių transporto priemonių“, – kalbėjo jis.

Mokėti tokį mokestį, anot politiko, turėtų ne tie, kurie perka, o tie, kurie parduoda.

Tikisi surinkti 40 mln. eurų

15min primena, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga pasiūlė apmokestinti bankų turtą 0,4 proc. mokesčiu ir taip surinkti papildomus 100 mln. eurų.

Tačiau dabar kalbama apie mažesnį mokestį – tikimasi surinkti nebe 100, o 40 milijonų eurų.

Lietuvos bankų asociacija (LBA) įspėjo, kad Lietuvoje įvedus 0,4 proc. turto mokestį, būsto paskolų palūkanos nuo dabartinių 2,4 proc. gali pašokti iki 2,8–4,6 procentų, priklausomai nuo to, kaip elgsis bankai.

Tiek Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, tiek premjeras Saulius Skvernelis, tokius įspėjimus pavadino absurdu ir šantažu.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Simonas Krėpšta BNS sakė, kad bankų aktyvų apmokestinimas gali apsunkinti naujų bankų atėjimą į Lietuvą ir nedera su siekiu suvienodinti skirtingų veiklos rūšių apmokestinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius