-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 08

Baras, prie kurio užmuštas Tomas Dobrovolskis, traukia nelaimes, bet tokių Vilniuje – ne vienas

Vilniuje yra barų, kavinių, kurios tarsi traukia nelaimes. Pastaruoju metu taip itin dažnai sakoma apie barą „Vingrių 17“, šalia kurio Kūčių išvakarėse buvo itin žiauriai sumuštas kompozitorius ir muzikantas Tomas Dobrovolskis. Kelias savaites kovojęs dėl gyvybės muzikantas mirė antradienį paryčiais, o koks likimas laukia baro – dar svarstoma. Greičiausiai jam bus sutrumpintas laikas prekiauti alkoholiu.
Vingrių g. 17 baras ir jo prieigos
Vingrių g. 17 baras ir jo prieigos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Barui „Vingrių 17“ gali būti apribota ar atimta teisė prekiauti alkoholiu. Tokį siūlymą sostinės politikai gali svarstyti jau artimiausiame miesto tarybos posėdyje, kai tik bus sulaukta visų valstybinių institucijų, į kurias kreiptasi dėl situacijos šioje vietoje, atsakymų.

Renka informaciją

Vilniaus m. 3-iojo policijos komisariato atstovų teigimu, prekybos alkoholiu laiką reikia apriboti. Kitos institucijos – Darbo inspekcija, Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės komisija – pažeidimų nėra užfiksavusios. Higienos centras įpareigotas pateikti naują vertinimą.

Šis baras Vilniaus savivaldybės dėmesio jau buvo sulaukęs 2012 metais, kai Vilniaus tarybos narė Rasa Baškienė kreipėsi į Vilniaus m. savivaldybės Saugaus miesto departamento direktorių Henryką Surovičių, nes buvo gavusi vilniečių, gyvenančių Vingrių g. 17 esančio baro kaimynystėje ir ne vienerius metus kenčiančių dėl triukšmo, skundų. Bet tuomet alkoholio licencija barui apribota nebuvo, tik pareikalauta įgyvendinti tam tikrus reikalavimus.

Reikalavimus baro šeimininkai, UAB „Fotomenas“, įvykdė, o nuo to laiko Vilniaus savivaldybė tvirtina nesulaukusi nė vieno skundo dėl netvarkos Vingrių gatvėje ties šiuo baru, policija esą fiksavo tvarkos pažeidimus toje teritorijoje, bet to susieti konkrečiai su baru nebuvo galima.

Tokių vietų – ne viena

Po T.Dobrovolskio brutalaus sumušimo „Vingrių 17“ vėl visų dėmesio centre. Kaip sako Vilniaus meras Artūras Zuokas, „dabar visi koncentruojamės į konkrečią vietą – į šį barą, tačiau toks įvykis galėjo įvykti bet kur“. Todėl dabar svarbu, kad užpuolikai būtų tinkamai nubausti.

Luko Balandžio nuotr./Tomas Dobrovolskis
Luko Balandžio nuotr./Tomas Dobrovolskis

„Esu aplankęs daugybę barų, matau ir žinau Vilniaus mieste vietas, kurios traukia nelaimes. „Vingrių 17“ reikėtų priskirti tokiai kategorijai, todėl ne tik svarstysime siūlymą apriboti prekybą alkoholiu, bet ir kalbėsime su šeimininkais, kad jie pakeistų interjerą, darbo kultūrą ir t.t., gal tada žmonės, kurie ten ateina, nes aplinka daug ką lemia, elgtųsi kitaip, nebūtų skatinami agresyviai elgtis“, – sakė meras.

Jis taip pat išskyrė šalia Kalvarijų turgavietės esančią Turgaus gatvę. Šalia čia esančio lošimo salono tą patį vakarą prieš Kūčias buvo nužudytas jaunas vyras.

Taryba apribojo, teismas panaikino

Vienam iš šios Vilniaus dalies barų – „Naktida“ – Vilniaus miesto taryba buvo apribojusi teisę pardavinėti alkoholį nuo 20 val. iki 8 val. Tačiau barą valdanti bendrovė kreipėsi į teismą, kuris panaikino miesto tarybos sprendimą.

Teismas savo sprendimą grindė tuo, kad tuo pačiu adresu – Kalvarijų g. 59A – veikia kelioms bendrovėms priklausantys naktiniai barai, lošimo namai, parduotuvės, kur prekiaujama alkoholiniais gėrimais. Policijos pateiktoje pažeidimų medžiagoje neapibrėžta konkreti pažeidimų padarymo vieta, nurodytas tik adresas Kalvarijų g. 59A, todėl pažeidimų padarymo aplinkybės gali būti siejamos su bet kuria iš minėtų vietų.

Dabar Vilniaus vadovai kartu su sostinės policijos vadovybe svarsto galimybę parengti tvarką, pagal kurią Turgaus gatvėje ir jos prieigose sprendimas apriboti prekybą alkoholiu galiotų ne vienam barui, o keliems.

„Tokių vietų yra ne viena, kurių galėtume imtis bendrai su policija, kitomis tarnybomis, čia labai reikėtų ir gyventojų paramos. Tuomet gal vietų, kurios traukia nelaimes, konfliktus, Vilniaus miesto žemėlapyje liktų mažiau. Suprantama, kartu reikėtų kelti naujus reikalavimus verslininkams, kad jie negalvotų, jog užtenka tik parduoti alkoholį, o mąstytų ir apie pasekmes. Juk ir šiandien dauguma barų, naktinių klubų turi labai aiškias instrukcijas savo padavėjams ir kitiems darbuotojams – jeigu klientas padaugino alkoholio, jam neturi būti parduodama dar“, – aiškino A.Zuokas.

Per metus gaunama 50-60 skundų

Vilniaus savivaldybės Saugaus miesto departamento duomenimis, per metus gaunama apie 50-60 nusiskundimų dėl barų veiklos. Tačiau prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimas yra kraštutinė priemonė ir taikoma išimtinais atvejais, kai taikyti įspėjimai neduoda rezultatų. 2014 m. taryba apribojo prekybos alkoholiniais gėrimais laiką vienam barui (UAB „Vilniaus lobiai“ Geležinkelio g. 16), 2013 m. – devyniems.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vilniuje atliekamas Tomo Dobrovolskio žmogžudystės tyrimas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vilniuje atliekamas Tomo Dobrovolskio žmogžudystės tyrimas

Gyventojai paprastai skundžiasi dėl rūkančių barų lankytojų būriavimosi lauke, iš baro vidaus ir prieigų sklindančio triukšmo, alkoholinių gėrimų išsinešimo iš baro vidaus į lauką, baro prieigose besimėtančių šiukšlių, šlapinimosi laiptinėse ir kiemuose, padidintos nusikalstamų veikų padarymo rizikos baruose ir jų prieigose (muštynės, chuliganizmas, vagystės), nuolat nakties metu atvykstančio ir išvykstančio transporto (pavyzdžiui, taksi). Pasitvirtinus bent keliems iš skundų įmonė įspėjama, jei tai nepadeda – priimami sprendimai dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo.

T.Dobrovolskis buvo sumuštas gruodžio 24-osios naktį apie 3 val. Vilniuje, Vingrių gatvėje, šalia naktinio baro „Vingrių 17“ ir dėl galvos traumos paguldytas į ligoninę. Menininką ištiko koma, jam atliktos kelios operacijos. T.Dobrovolskis mirė taip ir neatgavęs sąmonės sausio 6-osios naktį.

Kompozitorius bus laidojamas penktadienį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius