Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 29

„Barbora“ keičia maršrutus: mėgina prekes pristatyti ir į psichiatrijos ligonines

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai ištyrus galimai diskriminuojančius internetinės parduotuvės Barbora.lt veiksmus, imtasi ieškoti kompromisų. Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė (RVPL) ir internetinė parduotuvė pradėjo pilotinį projektą, kuriuo siekiama sumažinti psichikos sutrikimus turinčių žmonių stigmatizavimą ir sėkmingai jiems ar jų artimiesiems pristatyti prekes. Jeigu susitarti nepavyktų, tęsiant tyrimą, parduotuvė gali būti pripažinta pažeidusi įstatymą.
Barbora jau vyksta į psichiatrijos ligonines.
Jei pilotinis projektas pasiteisins, Barbora.lt prekes vežti galės ir į kitas iki šiol blokuotas gydymo įstaigas. / VšĮ Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės nuotr.

Rugpjūčio mėnesį 15min rašė apie tai, kad nevyriausybinė organizacija „Psichikos sveikatos perspektyvos“ (PSP), sumaniusi organizuoti mokymus vienoje psichiatrinėje ligoninėje ir užsisakiusi produktų kavos pertraukėlei iš Barbora.lt, prekių nesulaukė.

Parduotuvės atstovai pranešė, kad adresas yra blokuojamas.

Tuomet PSP atstovė, psichikos sveikatos specialistė Aurelija Auškalnytė 15min teigė, kad tokiam Barbora.lt sprendimui galimai įtaką daro visuomenėje esančios psichikos sveikatos stigmos.

„Žiūrint iš mūsų perspektyvos atrodo, kad tai galimai diskriminuoja žmones, kurie būtent gydosi psichikos sveikatos centre. Arba netgi ten dirba, nes jie irgi gali norėti užsisakyti tų prekių. Kodėl taip yra?

Galbūt buvo kažkoks incidentas ar kažkokia kita situacija? Bet argi jų nebuvo kitomis aplinkybėmis? Todėl, tikėtina, prie situacijos prisideda įsivaizdavimas, kad psichikos sveikatos sunkumų turintys žmonės yra pavojingesni, grėsmingesni už kitus, kas yra mitas ir netiesa“, – sakė psichikos sveikatos specialistė.

Elektroninės parduotuvės vadovas Andrius Mikalauskas tikino, kad tokių priemonių imtasi tik dėl techninių keblumų. Kurjeriai esą dažnai negali produkcijos perduoti ligoninėse esantiems klientams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tyrimą savo iniciatyva pradėjo Milda Vainiūtė, laikinai ėjusi Lygių galimybių kontrolierės pareigas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tyrimą savo iniciatyva pradėjo Milda Vainiūtė, laikinai ėjusi Lygių galimybių kontrolierės pareigas

„Į ligoninių vidų mūsų darbuotojai neina dėl pačių klientų (pacientų) saugumo ir higienos. Deja, yra ligoninių, kurių pacientams dažnai yra neleidžiama išeiti iš ligoninės patalpų (tarp jų infekcinės bei psichiatrinės ligoninės). Dėl šios priežasties klientai neturi galimybės atsiimti užsakymų ir į jas užsakymai nėra vežami, o ligoninių adresai automatiškai blokuojami sistemoje, kad būtų išvengta nesusipratimų“, – rugpjūtį 15min teigė A.Mikalauskas.

Tai yra techniniai niuansai. Daug sudėtingiau spręsti požiūrio klausimą: nustoti bijoti ir mistifikuoti.

Pasak parduotuvės vadovo, po nesėkmingų pristatymo atvejų buvo nuspręsta užblokuoti šiuos adresus:

  • Birutės g. 1, Vilnius – Žvėryno infekcinių ligų stacionaras;
  • Žolyno g. 16, Vilnius – Vaistams jautrios tuberkuliozės skyrius (vietoj Suaugusiųjų tuberkuliozės skyriaus);
  • Širvio g. 5, Vilnius – Vaistams atsparios tuberkuliozės skyrius;
  • S.Dariaus ir S. Girėno g. 48, Kaunas – RKL Psichiatrijos klinika, Aleksoto skyrius;
  • A.Kriščiūno g. 2, Samylų sen. Kauno raj. – RKL Psichiatrijos klinika Marių sektorius;
  • Šilainių pl. 21, Kaunas – Romainių tuberkuliozės ligoninė.

Atlieka pilotinį projektą

Reaguodama į 15min publikaciją, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba dėl galimos diskriminacijos pradėjo tyrimą.

Tarnybai gilinantis į situacijos aplinkybes, RVPL kartu su Barbora.lt nusprendė imtis pilotinio prekių pristatymo į gydymo įstaigą projekto. Tam paskyrė lapkričio mėnesį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maisto produktai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maisto produktai

„Jo metu personalas stebi situaciją: koks yra užsakymų poreikis, kokios galimos problemos kyla užsakymo eigoje. Susirinkimų metu visi šie pastebėjimai aptariami fiksuojant situacijos sprendimą. Lapkričio mėnesio gale pastebėjimais pasidalysime su Barbora.lt ir fiksuosime nuolatinę užsakymų tvarką“, – sakė ligoninės atstovė Rūta Vyžintaitė-Lajienė.

Pašnekovės teigimu, pastebėta, kad prekės turėtų būti pristatomos tik iki įėjimo į skyrių, kad personalas turėtų padėti atlikti užsakymą arba jį atsiimti. Taip pat galėtų informuoti toliau gyvenančius pacientų artimuosius apie galimybę produktų užsakyti savo artimiesiems internetu.

Barbora.lt vadovas A.Mikalauskas teigia, kad sėkmingai pasibaigęs pirminis projektas galėtų būti pritaikytas ir dirbant su kitomis gydymo įstaigomis. Tokiu būdu keistųsi iki šiol galiojusi nuostata tam tikrais adresais prekių nevežti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr. / „Barbora“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr. / „Barbora“

„Jei pilotinis projektas bus sėkmingas, siūlysime jo patirtį pritaikyti ir bendradarbiaujant su kitomis tokio tipo įstaigoms“, – 15min sakė jis.

Pasak Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Teisės skyriaus atstovės Audronės Daukšaitės-Timpės, tyrimas dėl Barbora.lt dar nėra baigtas.

Esą jeigu pakeisti savo vidinių taisyklių parduotuvei nepavyktų, jos ligtolinė veikla nevežti produktų į kai kurias gydymo įstaigas galėtų būti laikoma kaip įstatymo pažeidimas.

Tiesa, nuo detalesnių komentarų ji kol kas susilaikė, kol nėra galutinio sprendimo.

Siekia sumažinti atskirtį

Pasak Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovo Vyčio Muliuolio, žmonės, kurie patiria psichikos sutrikimų, yra viena labiausiai stigmatizuojamų visuomenės grupių.

„Beveik pusė Lietuvos gyventojų teigia nenorintys gyventi asmenų su psichikos negalia kaimynystėje, todėl visuomenė turėtų dėti pastangas mažindama šių žmonių atskirtį. Paslaugų teikėjai neturėtų vadovautis nepagrįstomis baimėmis. Tikimės, kad ši situacija atkreips tiek visuomenės, tiek verslininkų dėmesį – jų indėlis užtikrinant visų gerovę yra labai svarbus“, – išplatintame ligoninės pranešime spaudai teigia jis.

Nerimą dėl visuomenės požiūrio į psichikos sutrikimų turinčius ligonius pabrėžia ir RVPL vadovo patarėjas Danas Bakša.

„Suprantame, kad bet kurioje ligoninėje gali kilti klausimų dėl prekių pristatymo. Pavyzdžiui, ką daryti, jei užsakomos draudžiamos prekės? Tačiau tai yra techniniai niuansai. Daug sudėtingiau spręsti požiūrio klausimą: nustoti bijoti ir mistifikuoti. Norime dar kartą pabrėžti, kad žmonės, kurie susiduria su psichikos sveikatos problemomis, yra vieni iš mūsų: beveik visada jie yra ne tik nepavojingi, ar net atvirkščiai – jie patys tampa mūsų klaidingo požiūrio aukomis“, – sako ligoninės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius