Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 11 03

Batalione išbandytas naujas „Kęstutėnų šlovės takas“

Į Kęstučio batalioną Laužo kaime atvykstantys šauktiniai puošnią karišką beretę gauna ne taip paprastai. Įveikus bazinį kario kursą tenka įveikti ir „Kęstutėnų šlovės taką“. Šiemet bataliono kariai kaip tik išbando naujai paruoštą taką.
Kariai
Kariai / Mortos Mikutytės nuotr.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų batalionas kasmet sulaukia daugiau nei 400 šauktinių. Įprasta praktika, kad jie batalione pirmiausia turi įveikti bazinį kario kursą, kurį vainikuoja vertinamosios lauko taktikos pratybos. Kaip „Tauragės kurjeriui“ pasakojo kapitonas Kęstutis Danaitis, kariai tris pratybų dienas leidžia miške. Ir paskutinis tokių pratybų etapas yra „Kęstutėnų šlovės takas“ – specialiai Sakalinės miške įrengta trasa, kurią įveikti tikrai nėra lengva.

„Tokią trasą turėjome ir anksčiau. Tačiau reikėjo keisti vietą dėl prasidėjusių kirtimų, be to kanalas ten nuseko. Tad, viską suderinę su girininkija, įrengėme naują taką, kur artimiausiu metu nėra planuojamų kirtimų ir vanduo kanale laikosi, taigi kariai turi apie 1,5 km ilgio taką vandeniu su kliūtimis“, – teigė K.Danaitis.

Bendras šlovės tako ilgis – apie 3 km. Po pratybų miške, kariai taką turi įveikti poromis kaip komanda. Tiesa, šįkart šlovės taką įveikti bandyta komandomis po keturis karius.

Atvykus prie miške esančio tako pradžios, kurią žymi dailus medinis ženklas, kariai iškraustė visas kišenes, pilnutėles sukrautas kuprines sudėjo į sunkvežimį. Ir nors ryte tvyrojo vos 1 laipsnis šilumos, jie ruošėsi įveikti kliūčių ruožą.

Pirmoji kliūtis – po miško keliuku einanti pralaida. Vos įbridus į dumblu atsiduodantį kanalo vandenį teko lįsti kelių metrų ilgio betonine pralaida. Vyrai ilgai nedvejoję skuodė tolyn, su lydinčio vyresnio kario raginimais nepalikti paskutinio iš komandos.

Kliūtys išdėstytos viena po kitos. Pribėgus tvirtai pakabintas padangas aišku, kad vienam per padangą pralįsti nepavyktų – jos gan aukštai, tad komandos nariai gelbsti vienas kitam. Galiausiai prieš akis – bėgimas rąstais bei grįžimas į bataliono teritoriją. Po kelių paskutinių kliūčių, pabaigai lieka sunkiausia – įveikti virš nedidelio tvenkinio pakabintą virvę. Išeitys dvi: arba šliaužti virve, arba ropoti vandeniu.

„Trasą įsirengėme patys. Naudojama ji tik kartą per metus, kai kariams reikia užsitarnauti beretę. Tačiau vėliau atsiranda norinčių išmėginti jėgas ir trasą įveikti matuojant laiką. Kol kas naujame šlovės take dar bandyta tik kartą iškart po įrengimo darbų. Tai kliūčių ruožas buvo įveiktas per 14 minučių. Bet esu tikras, kad vėliau bus rimtesnių rekordų“, – užtikrino Kęstučio bataliono atstovas K.Danaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius