-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 18

Baudas už muziką Seime mokės paprastos „Smulkaus urmo“ pardavėjos?

Seimo kancleris Jonas Milerius teigia, jog Seime muzika nelegaliai neskamba. Anot jo, oficialiai Seimas apie tariamai Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATA) su antstoliais užfiksuotus Autorinių ir gretutinių teisių įstatymo pažeidimus net nebuvo informuotas.
Seimo rūmai
Seimo rūmai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Aš nesu matęs jokių anstolių raštų. Nėra tų raštų. Taip pat neradau nei vieno žmogaus kanceliarijoje, kuris būtų informuotas apie kokią nors patikrą“, - teigė J.Milerius.

Anot jo, vienintelį nusiskundimą dėl galimai pažeidžiamų autorių teisių Seimo kanceliarija yra gavusi 2009-aisiais metais. Pasak kanclerio, į tą raštą tinkamai reaguota ir pakartotinai paprašyta „Smulkaus urmo“ užtikrinti, kad muzika Seimo kavinėse neskambėtų.

„To tikrai neturėtų būti. Jei taip yra, tai yra tikrai pažeidimas“, - sakė J.Milerius.

Tačiau pats kancleris savo ausimis teigia nesąs girdėjęs muzikos Seimo valgyklose ir mano, kad tokie pranešimai tėra nešvarios konkurencinės kovos išraiška.

„Manau, kad konkuruojančios firmos šitokiu būdu įtemptomis ekonominėmis sąlygomis varžosi dėl vietos po saule. Pastarosiomis dienomis yra keli tokie tendencingi siužetai. Mes kreipsimės į Žurnalistų etikos inspektorę dėl jų“, - trečiadienį sakė J.Milerius.

Jei Seimo kavinėse  iš tiesų skamba nelegalios muzikos garsai, Seimo kanvclerio teigimu, už tai teks atsakyti kavines išsinuomojusiam „Smulkiam urmui“.

Baudas mokės pardavėjos?

Seimo kavines aptarnaujančios įmonės „Smulkus urmas“ atstovas Stasys Petrauskas ketvirtadienį sakė, kad muzika Seime galėjo skambėti nebent dėl „žmogiškojo faktoriaus“.

„Maitinimo paslauga yra žmogiška paslauga. Ją teikia žmonės. Jei tai galėjo atsitikti, tai pirmiausia mes turime išsiaiškinti su personalu“, - sakė S.Petrauskas.

Anot jo, gali būti, kad muziką parlamentarų ar Seimo svečių prašymu įjungė kavinių darbuotojos.

S.Petrauskas vengė atsakyti, ar baudą, kurią už pažeidimus gali skirti AGATA, mokėtų „Smulkus urmas“, ar įmonės darbuotojos antstolio apsilankymo Seime dieną dirbusios parlamento kavinėje.

„Čia yra mūsų personalo dalykai, ko neturėčiau dabar komentuoti“, - sakė S.Petrauskas.

Tačiau neoficialiomis žiniomis, Seimo kavinės darbuotojų jau paprašyta nurodyti, kuri iš jų dirbo balandžio 22 dieną. Manoma, kad būtent tądien Seime apsilankė autorinių teisių gynėjai.

Anot „Vilniaus dienos“ AGATA nustatė, kad Seimo maitinimo įstaigose nelegaliai skamba muzikos kūriniai.

AGATA Licencijų skyriaus vadovas Rytis Šeškaitis sakė, kad dar 2009 metais į tai buvo atkreiptas Seimo kanclerio dėmesys, tačiau atsakymo negauta, todėl dabar pažeidimą užfiksavo antstoliai.
„2010 metais pakartojome tą patį raštą, gavę informacijos, kad pažeidimas kartojasi. Tuomet kancleris mūsų pareikalavo įrodyti padarytą pažeidimą. Antstoliai apsilankė Seime ir oficialiai užfiksavo nelegalaus fonogramų panaudojimo atvejį. Yra surašytas faktinių aplinkybių protokolas, jį persiuntėme į Seimą“, – dienraščiui sakė R.Šeškaitis.

Pasak jo, autorių teisių gynėjai žada iš Seime esančių maitinimo įstaigų išreikalauti autoriaus mokesčius už pastaruosius dvejus metus.

Anot „Vilniaus dienos“, Seimo kavinės per mėnesį autorių teisių agentūroms turėtų sumokėti maždaug 150 litų, taigi per dvejus pastaruosius metus finansinės pretenzijos gali siekti 3,5-4 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius